Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

"Κάστρα, Εκκλησιές και Καστροπολιτείες: Σύμβολα Πίστης, Μνημεία Πολιτισμού": Τελική Παρουσίαση του Πολιτιστικού Προγράμματος 2013-2014.



  
 
 Η τελική Παρουσίαση του Πολιτιστικού μας Προγράμματος με τίτλο: "Κάστρα, Εκκλησιές και Καστροπολιτείες: Σύμβολα Πίστης, Μνημεία Πολιτισμού", που πραγματοποιήθηκε στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, το σχολικό έτος 2013-2014. Η συγκεκριμένη Παρουσίαση προβλήθηκε στις 20/05/2014, ημέρα παρουσίασης όλων των δράσεων του Σχολείου. Με τρόπο εξαιρετικά ευσύνοπτο και ολιγόλογο αποτυπώνει και αναδεικνύει πτυχές όσων υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Προγράμματος. Κρίθηκε προτιμότερο να μιλήσουν οι εικόνες, με τις λιγοστές φράσεις να εκδηλώνουν τα συναισθήματα που όλοι μας βιώσαμε με την ενασχόληση και συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα αυτό, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα η επική μουσική επένδυση, έδωσε τον κατάλληλο χρωματικό τόνο! Το τελικό αποτέλεσμα αποτιμάται ως θετικό και αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για συνέχιση της προσπάθειας. Συνεχίζεται λοιπόν...  
 
Υπεύθυνος Πολιτιστικού Προγράμματος - Δημιουργία και Επιμέλεια Παρουσίασης:
Παρασκευάς Λαλιώτης.

29 Μαΐου 1453: Ημέρα Μνήμης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού - Άγιος Ιωάννης Βατάτζης: Η Αρχή της Μεγάλης Ιδέας...


Η 29η Μαΐου 1453 χαρακτηρίζεται ως η αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού, εξαιτίας του γεγονότος της άλωσης της Βασιλεύουσας Πόλης της Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας, της Κωνσταντινούπολης, από τους Οθωμανούς Τούρκους. Μίας Αυτοκρατορίας, που όμοια της δεν γνώρισε ξανά η παγκόσμια ιστορία. Λάμπρυναν δε με την παρουσία τους πολυάριθμοι Άγιοι και Ηρωικοί Αυτοκράτορες. Μεταξύ άλλων, αξίζει να αναφερθούν ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης ο Ελεήμων (Αυτοκρατορία της Νικαίας) και ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάσης Παλαιολόγος (τελευταίος Αυτοκράτορας της Ρωμανίας). Θεωρήσαμε εξαιρετικό και παραθέτουμε το ιστορικού χαρακτήρα άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, Πολιτικού Επιστήμονα, με τίτλο: "Ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης και η ελληνική συνείδησή του" το οποίο έχει ως ακολούθως:



"Σε πολλούς μελετητές προξενεί εντύπωση η ονομασία «βασιλεύς Ρωμαίων», την οποία χρησιμοποιούσαν οι αυτοκράτορες της Κωνσταντινουπόλεως και η ορολογία «Ρωμανία», την οποία συναντούμε σε πολλά έγγραφα της εποχής ως ονομασία του κράτους. Είναι γεγονός ότι η ονομασία «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» είναι μεταγενέστερη και δημιουργήθηκε το 1562 από τον Γερμανό ιστορικό Ιερώνυμο Βολφ. Σήμερα την χρησιμοποιούμε για να γινόμαστε κατανοητοί  στους πολλούς. Όμως από σεβασμό προς τις ιστορικές πηγές πρέπει να εξηγούμε στους νεωτέρους ότι οι όροι Ρωμαίος και Ρωμανία αναφέρονται στη Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη και όχι στην Παλαιά Ρώμη. Άλλωστε στο βυζαντινό κράτος η παιδεία βασιζόταν στον Όμηρο και ουδέποτε εδιδάχθη το λατινικόέπος του Βιργιλίου, η Αινειάδα, που αναφέρεται στην πρεσβυτέρα Ρώμη. Η ελληνική συνείδηση ήταν διαδεδομένη μεταξύ αρχόντων και αρχομένων στο βυζαντινό κράτος ιδίως μετά τον 7ο αιώνα, αν και το κράτος ήταν πολυεθνικό και το συνδετικό στοιχείο ήταν η Ορθοδοξία. Από τα ονόματα Ρωμαίος και Ρωμανία προήλθε και ο όρος Ρωμηός, ο οποίος στην νεώτερη ιστορία μας σημαίνει υπό ευρεία έννοια κάθε Ορθόδοξο και υπό στενή έννοια τον Έλληνα.
 
 Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα της ελληνικής συνειδήσεως των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, ιδιαιτέρως δε κατά τους τελευταίους αιώνες, καλόν είναι να μελετήσουμε ένα εκπληκτικό κείμενο ελληνορθοδόξου αξιοπρεπείας και πατριωτικής παρρησίας γραμμένο από τον Αυτοκράτορα της Νικαίας Ιωάννη Γ  Δούκα Βατάτζη και απευθυνόμενο στον Πάπα Γρηγόριο Θ . Όπως γνωρίζουμε μετά την Δ  Σταυροφορία  και την επιβολή της Λατινοκρατίας στον χώρο του Ελληνισμού (1204) η αυτοκρατορία της Νικαίας με έδρα τη Νίκαια της Μικράς Ασίας υπήρξε ένα από τα ελεύθερα ελληνικά κράτη απ’ όπου προήλθε και η εκδίωξη των Φράγκων από την Κωνσταντινούπολη το 1261. Ο Ιωάννης Βατάτζης βασίλευσε από το 1222 έως το 1254 διαδεχόμενος τον πεθερό του Θεόδωρο Λάσκαρι, τον ποιητή του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον. Ο Ιωάννης Βατάτζης γεννήθηκε το 1193 στο Διδυμότειχο της Θράκης και σήμερα τιμάται από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ως τοπικός Άγιος (4 Νοεμβρίου, ημέρα του θανάτου του το 1254). Λόγω της βαθυτάτης πίστεώς του και της φιλανθρώπου και ελεήμονος πολιτείας του κατετάγη μετά την κοίμησή του στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας και ονομάσθηκε Άγιος Ιωάννης Βατάτζης ο Ελεήμων. Ως Αυτοκράτωρ της Νικαίας ο Ιωάννης Βατάτζης εργάσθηκε για την ανακατάληψη των ελληνικών εδαφών και πολέμησε κατά των Φράγκων Σταυροφόρων και κατά των Τούρκων του Ικονίου. Καλλιέργησε την μελέτη των ελληνικών γραμμάτων, είχε δε και ο ίδιος στερεά κλασσική παιδεία και ελληνική συνείδηση.
 
 Το συγκλονιστικό κείμενο, το οποίο διαφωτίζει την ελληνική και ορθόδοξη συνείδηση των «Ρωμαίων βασιλέων», διασώζει ο αείμνηστος καθηγητής της Ιστορίας Απόστολος Βακαλόπουλος (1) και έχει τίτλο «Του αοιδίμου βασιλέως κυρού Ιωάννου του Δούκα προς τον τε (γράφε ίσως τον τότε) Πάπαν Γρηγόριον». Ο Βακαλόπουλος γράφει στον Πρόλογό του: «Η παρατιθέμενη επιστολή του Ιωάννου Γ. Βατάτζη (1222-1254) προς τον πάπα Γρηγόριο Θ  (1227-1241) είναι πολύ χαρακτηριστική για τις ιδέες που επικρατούν στους βασιλείς της Νίκαιας μετά το 1204. Έντονη είναι η ελληνολατρία και η εθνική ελληνική συνείδησή τους, που βαθμιαία ταυτίζεται με την Ορθοδοξία. …. Εδώ παρατηρούμε καθαρά πως γεννιούνται και δρουν οι πολιτικές εκείνες αντιλήψεις, που αποβλέπουν στην απελευθέρωση των σκλαβωμένων ελληνικών χωρών, και οι οποίες προσαρμοσμένες επιζούν επί Τουρκοκρατίας μέσα σε νέες συνθήκες. Και τελικά πως διαμορφώνουν το περιεχόμενο της λεγόμενης Μεγάλης Ιδέας». 
 
 Το κείμενο ξεκινά με την έκπληξη του Βατάτζη πως τόλμησε ο Πάπας να του ζητήσει να παύσει να διεκδικεί την Κωνσταντινούπολη από τον Φράγκο ηγεμόνα , ο οποίος την  κατέχει από το 1204. Γράφει με ελληνική αξιοπρέπεια και διπλωματική ειρωνεία ο Βατάτζης, αφού προσδιορίσει στη αρχή ποιός είναι ο γράφων: «Ιωάννης εν Χριστώ τω Θεώ πιστός βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων ο Δούκας τω αγιωτάτω πάπα της πρεσβυτέρας Ρώμης Γρηγορίω σωτηρίας και ευχών αίτησιν». Αποδίδουμε στην νεοελληνική ορισμένα από τα κυριώτερα σημεία της επιστολής: «Εγώ ως βασιλεύς θεωρώ άτοπα τα όσα μου γράφεις και δεν ήθελα να πιστεύσω ότι είναι δικό σου το γράμμα, αλλά αποτέλεσμα της απελπισίας κάποιου που βρίσκεται κοντά σου, και ο οποίος έχει την ψυχή του γεμάτη κακότητα και αυθάδεια. Η αγιότητά σου κοσμείται από φρόνηση και διαφέρει από τους πολλούς ως προς την σωστή κρίση. Γι’ αυτό δυσκολεύθηκα πολύ να πιστεύσω ότι είναι δικό σου το γράμμα αν και έχει σταλεί προς εμέ.» Αξίζει να θαυμάσουμε την έλλειψη δουλικότητος του Βατάτζη προς τον Πάπα αν και την εποχή εκείνη οι Έλληνες της Νικαίας ήσαν οι αδύναμοι και ο Πάπας ήταν η υπερδύναμη τηρουμένων των αναλογιών.
 
 Και συνεχίζει ο Ιωάννης Βατάτζης διατρανώνοντας την εθνική συνείδησή του: «Γράφεις στο γράμμα σου ότι στο δικό μας γένος των Ελλήνων η σοφία βασιλεύει…… Ότι, λοιπόν, από το δικό μας γένος άνθησε η σοφία και τα αγαθά της και διεδόθησαν στους άλλους λαούς, αυτό είναι αληθινό. Αλλά πως συμβαίνει να αγνοείς, η αν δεν το αγνοείς πως και το απεσιώπησες, ότι μαζί με την βασιλεύουσα Πόλη και η βασιλεία σε αυτόν τον κόσμο κληροδοτήθηκε στο δικό μας γένος από τον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος εδέχθη την κλήση από τον Χριστό και κυβέρνησε με σεμνότητα και τιμιότητα; Υπάρχει μήπως κανείς που αγνοεί ότι η κληρονομιά της δικής του διαδοχής (σ.σ. του Μ. Κωνσταντίνου) πέρασε στο δικό μας γένος και εμείς είμαστε οι κληρονόμοι και διάδοχοί του; Απαιτείς να μην αγνοούμε τα προνόμιά σου. Και εμείς έχουμε την αντίστοιχη απαίτηση να δεις και να αναγνωρίσεις το δίκαιό μας όσον αφορά την εξουσία μας στο κράτος της Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο  αρχίζει από των χρόνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου και … έζησε επί χίλια χρόνια ώστε έφθασε μέχρι και την δική μας βασιλεία. Οι γενάρχες της βασιλείας μου, από τις οικογένειες των Δουκών και των Κομνηνών, για να μην αναφέρω τους άλλους, κατάγονται από ελληνικά γένη. Αυτοί λοιπόν οι ομοεθνείς μου επί πολλούς αιώνες κατείχαν την εξουσία στην Κωνσταντινούπολη. Και αυτούς η Εκκλησία της Ρώμης και οι προϊστάμενοί της τους αποκαλούσαν Αυτοκράτορες Ρωμαίων… Διαβεβαιούμε δε την αγιότητά σου και όλους τους Χριστιανούς ότι ουδέποτε θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε και να πολεμούμε κατά των κατακτητών της Κωνσταντινουπόλεως. Θα ασεβούσαμε  και προς  τους νόμους της φύσεως και προς τους θεσμούς της πατρίδος και προς τους τάφους των πατέρων μας και προς τους ιερούς ναούς του Θεού, εάν δεν αγωνιζόμασταν γι’ αυτά με όλη μας την δύναμη… Έχουμε μαζί μας τον δίκαιο Θεό, ο οποίος βοηθεί τους αδικουμένους και αντιτάσσεται στους αδικούντας…».
 
 Ένας «βασιλεύς Ρωμαίων», ο Ιωάννης Βατάτζης μας άφησε ένα εξαιρετικό γραπτό μνημείο ελληνορθόδοξης αυτοσυνειδησίας. Τέτοια κείμενα αξίζει να διδάσκουμε στους νέους μας. Ας έχουμε την ευλογία του ευλαβούς Χριστιανού και πατριώτου  Αγίου Ιωάννου Γ Δούκα Βατάτζη (2)".
 
Σημειώσεις:
 (1) Απ. Βακαλοπούλου, Πηγές Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Α´  τόμος, Θεσσαλονίκη 1965, σελ. 50-53.
 
(2) Το Συναξάρι του Βατάτζη ως Αγίου έχει συγγράψει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον δίτομο Συναξαριστή του. Ο ίδιος συνέθεσε και την Ακολουθία του Αγίου Ιωάννου Βατάτζη. Στο Διδυμότειχο υπάρχει καινούργιος Ιερός Ναός στο όνομα του Αγίου Αυτοκράτορος και η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου οργανώνει κάθε χρόνο τα «Βατάτζεια»  με επίκεντρο την εορτή του Αγίου στις 4 Νοεμβρίου.
 
Πηγή: http://www.pemptousia.gr
(03 Νοεμβρίου2012)
 
 
Μία τέτοια ημέρα θα ήταν φυσικά μεγάλη παράλειψη να μη γίνει αναφορά στην ηρωϊκή απάντηση του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον γενναίο Αυτοκράτορα που ταξίδεψε στην αιωνιότητα μαχόμενος για τις αξίες και τα ακατάλυτα ιδανικά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Η απάντηση έχει ως εξής:

 
«Εἰ μέν βούλει, καθὼς καὶ οἱ πατέρες σου ἔζησαν, εἰρηνικῶς σὺν ἡμῖν συζῆσαι καὶ σύ, τῷ Θεῷ χάρις. Ἐκεῖνοι γὰρ τοὺς ἐμοὺς γονεῖς ὡς πατέρας ἐλόγιζον καὶ οὕτως ἐτίμων, τὴν δὲ πόλιν ταύτην ὡς πατρίδα· καὶ γὰρ ἐν καιρῷ περιστάσεως ἅπαντες ἐντὸς ταύτης εἰσιόντες ἐσώθησαν καὶ οὐδεὶς ὁ ἀντισταίνων ἐμακροβίω. Ἔχε δὲ καὶ τὰ παρ’ ἡμῖν ἁρπαχθέντα ἀδίκως κάστρα καὶ γῆν ὡς δίκαια καὶ ἀπόκοψον καὶ τοὺς φόρους τόσους, ὅσους κατὰ τὴν ἡμετέραν δύναμιν, κατ’ ἔτος τοῦ δοῦναι σοι καὶ ἄπελθε ἐν εἰρήνῃ. Τί γὰρ οἶδας, εἰ θαῤῥῶν κερδᾶναι εὐρεθῇς κερδανθείς; Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν».

Απόδοση:

«Αν θέλεις να ζήσεις μαζί μας ειρηνικά, όπως και οι πρόγονοί σου, ας έχεις την ευλογία του Θεού. Γιατί εκείνοι θεωρούσαν τους γονείς μου ως πατέρες τους και τους τιμούσαν ανάλογα, κι αυτή την πόλη τη θεωρούσαν ως πατρίδα τους. Σε καιρό ανάγκης όλοι τους έτρεχαν μέσα να σωθούν και κανένας αντίπαλός της δεν έζησε πολλά χρόνια. Κράτα τα κάστρα και τη γη που μας άρπαξες άδικα, όρισε και ετήσιους φόρους ανάλογα με τη δύναμή μας κα φύγε ειρηνικά. Σκέφτηκες ότι ενώ νομίζεις πως θα κερδίσεις μπορεί να βρεθείς χαμένος; Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της· γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας».

Πηγή: http://greeknation.blogspot.gr


Οι μορφές των Αυτοκρατόρων αυτών ρίζωσαν βαθιά στην ψυχή του κάθε Ρωμιού, έδωσαν μαρτυρία πίστης και πατριωτισμού, αποτέλεσαν και αποτελούν παράδειγμα σε δύσκολους καιρούς. Δίδαξαν πολλά... Μα πάνω απ' όλα πέρασαν από την ιστορία στον θρύλο, στον θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, πηγή έμπνευσης και ελπίδας, που ανέβηκε από την καρδιά στα χείλη και έγινε τραγούδι: "Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι"!
 
 
«Η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι’ άλλο»



 
 
 
 

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

"Κάστρα, Εκκλησιές και Καστροπολιτείες." Παρουσίαση του Πολιτιστικού Προγράμματος 2013-2014.

 
 
Πρόκειται ουσιαστικά για την αρχική Παρουσίαση του Πολιτιστικού Προγράμματος: "Κάστρα, Εκκλησιές και Καστροπολιτείες: Σύμβολα Πίστης, Μνημεία Πολιτισμού." Το Πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, το σχολικό έτος 2013-2014. Στην Παρουσίαση αυτή διασαφηνίστηκε  η έννοια του όρου "Κάστρο", προβλήθηκαν εικόνες από διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και από την Ελλάδα. Επιπλέον παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία και ακολούθησε συζήτηση.

Υπεύθυνος Πολιτιστικού Προγράμματος - Δημιουργία και Επιμέλεια Παρουσίασης: Παρασκευάς Λαλιώτης.

"Κωνσταντινούπολη - Αγιά Σοφιά", Παρουσίαση στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος 2013 - 2014 με τίτλο: "Κάστρα, Εκκλησιές και Καστροπολιτείες: Σύμβολα Πίστης, Μνημεία Πολιτισμού."


 
Η Παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος: "Κάστρα, Εκκλησιές και Καστροπολιτείες: Σύμβολα Πίστης, Μνημεία Πολιτισμού." Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Σχολείο (Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών) κατά το σχολικό έτος 2013 - 2014. Η προβολή της συγκεκριμένης Παρουσίασης έγινε στις 2/5/2014. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορική εξέλιξη της Κωνσταντινούπολης, με παράλληλη προβολή της σημασίας που έχει η Πόλη ως πνευματικό κέντρο και σημείο αναφοράς ολόκληρου του Ελληνισμού ανά τους αιώνες. Προβλήθηκαν, με συνοπτικό τρόπο, και άγνωστες ίσως πτυχές της ιστορίας. Σημαντική θέση κατέχει φυσικά ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, αιώνιο σύμβολο Πίστης και Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Υπεύθυνος Πολιτιστικού Προγράμματος - Δημιουργία και Επιμέλεια Παρουσίασης: Παρασκευάς Λαλιώτης.

"Κάστρο Ρίου - Καστροπολιτεία Ναυπάκτου - Ναυμαχία", Παρουσίαση στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος 2013-2014 με τίτλο: "Κάστρα, Εκκλησιές και Καστροπολιτείες: Σύμβολα Πίστης, Μνημεία Πολιτισμού."


 
 
Μία από τις παρουσιάσεις που έγιναν στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος: "Κάστρα, Εκκλησιές και Καστροπολιτείες: Σύμβολα Πίστης, Μνημεία Πολιτισμού", το οποίο υλοποιήθηκε στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά το σχολικό έτος 2013-2014. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση γίνεται μία προσπάθεια ιστορικής αλλά και πολιτιστικής προσέγγισης του Κάστρου του Ρίου, της Ναυπάκτου ως Καστροπολιτείας, με την ιδιαίτερη σημασία, που έχει ένα τέτοιο γεγονός. Παράλληλα καταγράφονται οι συνθήκες που οδήγησαν στην ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου καθώς και οι συνέπειές της. Τέλος αποτυπώνεται η εικόνα της σημερινής πανέμορφης πόλης της Ναυπάκτου!
 
Η προβολή της συγκεκριμένης παρουσίασης και η συζήτηση που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα μαθητές έγιναν στις 21/3/2014.

Υπεύθυνος Πολιτιστικού Προγράμματος - Δημιουργία και Επιμέλεια Παρουσίασης: Παρασκευάς Λαλιώτης.
 

Παρουσίαση: "Αγιορείτικη Κουζίνα" (Βυζαντινό), συμμετοχή στη Διαθεματική Δράση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, 26/09/2013.


 
 
Πρόκειται ουσιαστικά για τη Θεολογική θεώρηση του θέματος με τη συμμετοχή, με την παραπάνω παρουσίαση, στη Διαθεματική Δράση του Σχολείου (Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών). Η Δράση υλοποιήθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου 2013. Σκοπός της παρουσίασης ήταν να έρθουν οι μαθητές σε μία πρώτη γνωριμία με την Αγιορείτικη κουζίνα και τις ιδιαιτερότητές της, με τον πλέον απλοϊκό τρόπο.

Δημιουργία και επιμέλεια Παρουσίασης: Παρασκευάς Λαλιώτης.

Διαθεματική Διδασκαλία: "Ναοδομία - Αρχιτεκτονική - Αγιογραφία - Συμβολισμός των μερών των Ορθοδόξων Χριστιανικών Ναών."

 

 
Η Διαθεματική αυτή Διδασκαλία πραγματοποιήθηκε με την Γ' Γυμνασίου του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, το σχολικό έτος 2013-2014, και αφορά στα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Τοπικής Ιστορίας. Ειδικότερα για το μάθημα των Θρησκευτικών, κατά τη διάρκεια της Διαθεματικής Διδασκαλίας (25 Φεβρουαρίου 2014), κρίθηκε σκόπιμο να προβληθεί η παραπάνω παρουσίαση (Ναοδομία Θρησκευτικά Γ' Γυμνασίου), όχι μόνο γιατί είχε αναφορά και σε συγκεκριμένη Διδακτική Ενότητα του βιβλίου (Δ.Ε. 20), αλλά κυρίως γιατί έφερε τους μαθητές σε άμεση επαφή με εικόνες και παραστάσεις της καθημερινότητάς τους. Εικόνες της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας. Τελικά τους προσέφερε μία διαφορετική οπτική θεώρηση των πραγμάτων, που ενδεχομένως να γνώριζαν, αλλά δεν είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους. 

Δημιουργία και Επιμέλεια Παρουσίασης: Παρασκευάς Λαλιώτης. 

Διαθεματική Διδασκαλία: "Τα Θαύματα στην Αρχαία Ελλάδα και στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη."


 
 
Η παρουσίαση με τίτλο "Θαύματα και Θεοφανείες"  αποτελεί το Θεολογικό μέρος της Διαθεματικής Διδασκαλίας των μαθημάτων των Θρησκευτικών, της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και των Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο. Υλοποιήθηκε στην Α' Τάξη και στο Τμήμα Α1, του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, το σχολικό έτος 2013-2014 (για το μάθημα των Θρησκευτικών στις 7 Μαρτίου 2014). Η όλη Διαθεματική Διδασκαλία στοχεύει στη  διερεύνηση των θαυματουργικών στοιχείων καθώς και των "θεϊκών" παρεμβάσεων - σημείων στην Αρχαία Ελλάδα μέσα από συγκεκριμένα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας σε συνδυασμό με την αποτύπωσή  τους στα Ευαγγελικά Κείμενα και όχι μόνο.

Δημιουργία και Επιμέλεια Παρουσίασης: Παρασκευάς Λαλιώτης.

Διαθεματική Διδασκαλία: "Προσευχή και φαγητό."


 
 
 
Πρόκειται για Διαθεματική Διδασκαλία των μαθημάτων των Θρησκευτικών και της Οικιακής Οικονομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Α' Τάξη του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά το σχολικό έτος 2013-2014, στις 20 Φεβρουαρίου 2014 (Τμήμα Α2) και 24  Φεβρουαρίου 2014 (Τμήμα Α1), με θέμα "Προσευχή και Φαγητό." Σκοπός της διδασκαλίας ήταν να τονιστεί η άρρηκτη σχέση της προσευχής με τις βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου (όπως το φαγητό), που υπάρχει στη ζωή του κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού. Παράλληλα εστιάσαμε στο θέμα της νηστείας που βοηθά στην πνευματική προαγωγή. Τη Διαθεματική αυτή Διδασκαλία ακολούθησε η Διαθεματική Δράση: "Παίρνοντας Πρωϊνό στο Σχολείο", στις 26 Φεβρουαρίου 2014, όπου ιδιαιτέρως αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.  
 
Δημιουργία και Επιμέλεια Παρουσίασης: Παρασκευάς Λαλιώτης.

Παρουσίαση: Θρησκευτικά Β' Γυμνασίου Μάθημα 28 και όχι μόνο...

 


 
Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Β' Γυμνασίου, στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, το σχολικό έτος 2013-2014. Βασική επιδίωξη ήταν να συναισθανθούν οι μαθητές την κορύφωση του Θείου Δράματος και να ακολουθήσουν νοερά τον Ιησού Χριστό στις πιο συγκλονιστικές στιγμές της επίγειας ζωής Του και του έργου Του για τη σωτηρία των ανθρώπων. Η παρουσίαση καταλήγει στην Ανάσταση, που είναι το πλέον αληθινό,  υπερφυές και συγκλονιστικό γεγονός στην Παγκόσμια Ιστορία!

Δημιουργία και Επιμέλεια Παρουσίασης: Παρασκευάς Λαλιώτης.
 

Παρουσίαση: Θρησκευτικά Γ' Γυμνασίου Μάθημα 2 ( Εκκλησία).


 

 
Μία συνοπτική παρουσίαση των βασικών σημείων της Διδακτικής Ενότητας 2 του βιβλίου των Θρησκευτικών της Γ' Γυμνασίου (Θέματα από την Ιστορία της Εκκλησίας), με σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές το περιεχόμενο του όρου "Εκκλησία" και να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τις πηγές της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, το σχολικό έτος 2013-2014.

Δημιουργία και Επιμέλεια Παρουσίασης: Παρασκευάς Λαλιώτης.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

"Ἡ ἱστορία τοῦ βυζαντινοῦ δικέφαλου ἀετοῦ" (παράθεση ιστορικού κειμένου)


Ὁ δικέφαλος ἀετός, στίς διάφορες ἐκδοχές του, ἔχει, ὡς ἔμβλημα, συνδεθεῖ ἀναπόσπαστα μέ τήν ἱστορία τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας. Ἡ ἐξέλιξη τοῦ συγκεκριμένου συμβόλου στό χρόνο εἶναι πολύ ἐνδιαφέρουσα καί ἀποκαλύπτει τίς πολυσύνθετες ὄψεις μετασχηματισμοῦ τοῦ βυζαντινοῦ κράτους.

Ἡ συγκεκριμένη σημαία διατηρήθηκε ἔτσι ὡς τήν ἐποχή τοῦ αὐτοκράτορα Ἰσαάκιου Κομνηνοῦ. Ὁ αὐτοκράτορας, πού εἶχε καταγωγή ἀπό τήν Παφλαγονία, θέλησε νά μεταβάλει τήν ἐπίσημη σημαία τοῦ κράτους, ἐπιβάλλοντας ὡς κυρίαρχη παράσταση μία μυθική ὀντότητα τῆς πατρίδας του, τό ἀετόμορφο δικέφαλο θηρίο μέ τήν ὀνομασία Χάγκα. Τό συγκεκριμένο ὄν θεωρεῖτο ἀπό τόν τοπικό πληθυσμό προικισμένο μέ ὑπερφυσικές ἱκανότητες καί ἡ παράστασή του κοσμοῦσε τό οἰκόσημο τῶν Κομνηνῶν. Ἡ ἀντικατάσταση τοῦ προηγούμενου συμβόλου κρίθηκε ἀπαραίτητη, καθώς ὁ νέος αὐτοκράτορας θεωροῦσε ὅτι ὁ δικέφαλος ἀετός συμβόλιζε τή διάδοχη κατάσταση καί ἐκπροσωποῦσε τήν πολεμική ἀνδρεία καί ἀποφασιστικότητα πού ἀπαιτοῦσαν οἴ καιροί. 

Τό ἔμβλημα αὐτό καθιερώθηκε καί ἀπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, πού τό χρησιμοποιοῦσε ὡς σύμβολο τῆς θρησκευτικῆς ἐξουσίας τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας. Ἡ Ἅλωση τῆς Κωνσταντινούπολης ἀπό τούς σταυροφόρους, τό 1204, ἐπέφερε καί τή διάχυση τοῦ συμβόλου σέ πολυάριθμους διεκδικητές τῆς συνέχειας τῆς Αὐτοκρατορίας. Οἴ μεταμορφώσεις τοῦ συμβόλου εἶναι ἐνδεικτικές τῶν τοµῶν πού συνοδεύουν τήν περίοδο αὐτή, κατά τήν ὁποία οὐσιαστικά γεννᾶται ὁ νεότερος Ἑλληνισµός. 

Ὁ Θεόδωρος Λάσκαρις, πρῶτος ἠγεµόνας τῆς Αὐτοκρατορίας τῆς Νίκαιας, παρέλαβε τό ἔµβληµα καί τό χρησιµοποίησε µέ µία τροποποίηση, στεφάνωσε τό διάµεσο τῶν κεφαλῶν, γιά νά ἐνισχύσει περαιτέρω τήν ἐγκυρότητα τοῦ νέου κράτους. Τό ἴδιο ἔµβληµα χρησιµοποίησε καί τό Δεσποτάτο τῆς Ἠπείρου. Τά δύο κράτη ἐπρόκειτο νά συγκρουσθοῦν γιά τή διαδοχή τῆς Αὐτοκρατορίας. Τό γεγονός αὐτό ὁδήγησε σέ νέα τροποποίηση τοῦ συµβόλου ἀπό τόν Ἰωάννη Βατατζή. Ὁ δικέφαλος πλέον ἔφερε στό δεξί πόδι ροµφαία καί στό ἀριστερό τήν ὑδρόγειο µἐ σταυρό στήν κορυφή. 

Ἡ τελική ἐπικράτηση τῆς Αὐτοκρατορίας τῆς Νίκαιας στόν ἀγῶνα διαδοχῆς, τό 1261, ἐπισφράγισε καί τήν ὁριστική ἀλλαγή τῆς ἐπίσηµης σηµαίας, µέχρι τήν Ἅλωση τῆς Πόλης, στίς 29 Μαΐου 1453. Ἡ τελευταία µορφή τοῦ δικέφαλου ἀετοῦ ἐγκαινιάσθηκε ἀπό τόν Μιχαήλ Παλαιολόγο, ἱδρυτή τῆς τελευταίας δυναστείας, πού εἶχε τήν τιµή νά ἀνακαταλάβει τήν Κωνσταντινούπολη ἀπό τούς Φράγκους. Συγκεκριµένα, στεφανώθηκαν καί οἴ δύο κεφαλές τοῦ ἀετοῦ, προκειµένου νά τιµηθοῦν οἴ δύο πρωτεύουσες τῆς δυναστείας: ἡ Νίκαια καί ἡ Κωνσταντινούπολη. Ἡ σηµαία µἐ τόν δικέφαλο ἀετό κυµάτιζε στή Βασιλεύουσα µέχρι τήν ἠµέρα τῆς Ἅλωσης. 

Ἔκτοτε παρέμεινε ὡς σύμβολο τοῦ Πατριαρχείου, πού ἀνέλαβε οὐσιαστικά τή διαχείριση τῶν χριστιανικῶν πληθυσμῶν στό ἐσωτερικό τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας. Ἡ πολλαπλή διαχείριση τοῦ συμβόλου ἀυτου στούς κόλπους τοῦ τουρκοκρατούμενου ἑλληνισμοῦ ἐκφράζει τή συλλoγικῆ πεποίθηση περί ἀναβίωσης τοῦ Βυζαντίου καί τήν ἀπάντηση στό ἱστορικό γεγονός τῆς Ἅλωσης. 

Ἐπίσης, μέσῳ τοῦ γάμου τῆς ἀνιψιᾶς τοῦ τελευταίου αὐτοκράτορα, τῆς Σοφίας, καί τοῦ Ρώσου Τσάpoυ Ἰβᾶν Γ’ Βασιλίεβιτς, τό ἔμβλημα τοῦ δικέφαλου ἀετοῦ πέρασε στό ρωσικό χῶρο, τροφοδοτώντας μία παράδοση κληρονομικῆς συνέχειας τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας. Οἴ ἐπιπτώσεις τοῦ γεγονότος αὐτοῦ ἦταν ἐξαιρετικά σημαντικές καί ἀποτυπώνονται, μεταξύ ἄλλων, στόν περίφημο θρῦλο τοῦ «ξαvθοῦ γέvους», πού ἦταν εὐρύτατα διαδεδομένος ἀνάμεσα στούς ὑπόδουλους χριστιανούς


Πηγή: www.istorikathemata.com

28η Οκτωβρίου 1940: Πανηγυρικός λόγος που εκφωνήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ρίου το έτος 2003


 
          «Όλβιος εστίν ος ιστορίης έσχεν μάθησιν». Η φράση αυτή των προγόνων μας δεν καταδεικνύει μόνο τη χρησιμότητα αλλά κυρίως τη γονιμοποιό δύναμη της ιστορίας, που ως αντανάκλαση του παρελθόντος στο παρόν αλλά και στο μέλλον, αναπτύσσεται μέσα στην ατέρμονη μεταβολή των διακρατικών σχέσεων, συμβάλλοντας στον αυτοπροσδιορισμό των εθνικών συνόλων, στην ανάπτυξη ιδεολογιών και στη διαμόρφωση γεωγραφικών χώρων και ανθρωπογεωγραφικών μεγεθών.
          Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τον 19ο αιώνα αναφορές σε όρους όπως «Ιταλία» μόνο ως γεωγραφικές δύναται να θεωρηθούν. Αυτόν τον αιώνα  της διαμόρφωσης των εθνικών κρατών, επί τη βάσει των κοινών  δεδομένων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, όπου τα κατά τόπους έθνη διεκδικούν την ενότητα και την κυριαρχία τους, διαδέχεται ο 20ος αιώνας, εποχή σκληρών ανταγωνισμών και απροκάλυπτης βίας εδραζομένης σε καινοφανή ιδεοπολιτιστικά υπόβαθρα.
          Μετά τις αλήστου μνήμης περιπέτειες των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής καταστροφής, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι το 1940 μέσα σ’ έναν καταιγισμό πολιτικών και ιστορικών εξελίξεων στον Ευρωπαϊκό χώρο και τη διεθνή διπλωματική σκηνή. Το μικρό κράτος κλυδωνίζεται επικίνδυνα από τα αγρίως επαφρίζοντα κύματα του πολέμου και συμπαρασύρεται στη δίνη  του κυκλώνα, όχι από δική του υπαιτιότητα, αισθητοποιώντας ωστόσο πληρότητα ψυχικών αποθεμάτων με διάθεση αγωνιστική και καθόλου μοιρολατρική. Το έθνος μας πρωτοστατεί στους αγώνες για την ελευθερία . Η θέση μας αυτή δεν είναι τόσο αποτέλεσμα καταναγκασμού όσο ποιοτικής και αυθεντικής έκφρασης των πνευματικών μεγεθών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Αποτέλεσμα διαχρονικής συμπόρευσης και βιωματικής εμπειρίας.
          Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί απερίφραστο, απειρομεγέθη όσο και απερινόητο θρίαμβο του Ελληνισμού  απέναντι σε στίφη, που δημιουργούσαν ένα αίσθημα ασφυξίας, ενώ προσέφερε ελπίδα και ανάσα ελευθερίας. Αποτελεί παράλληλα πηγή άντλησης ηθικών δυνάμεων και αναβαπτισμού στα νάματα της Ορθόδοξης πίστης και της εθνικής μας ιστορίας.
          Η κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας από μέρους της συμμαχίας του άξονα αποτελεί αισχίστη προσβολή και συνιστά την αρχαιοελληνική έννοια της ύβρης. Οι Έλληνες συνεπαρμένοι από το δίκαιο του αγώνα και εμφορούμενοι από τα υψηλότερα ιδανικά επιδίδονται ως μαχητές του ονείρου σ’ έναν άνισο όσο και ανηλεή αγώνα. Στον αγώνα αυτό έχουν την αμέριστη υποστήριξη και τη σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ελπίδα του Ευαγγελικού λόγου : «μη φοβού, το μικρόν ποίμνιον»[1]. Υπέρτατος σκοπός τους  η με κάθε τρόπο διαφύλαξη της εθνικής αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας.  Αυτό καθίσταται δυνατόν όχι με βαρύγδουπες διακηρύξεις αλλά με πράξεις ανδρείας, προφρόνου ομοψυχίας και σύμπνοιας, οι οποίες απαντούν στον αχαλίνωτο εγωϊσμό των επιτιθέμενων Ιταλών, που έχουν τη βεβαιότητα της νίκης. Όμως την ύβρη ακολουθεί η νέμεση  και η βεβαιότητα γίνεται πρώτα ψευδαίσθηση και κατόπιν ήττα για τους αδιάντροπους επιδρομείς.  
          Η 28η Οκτωβρίου 1940 καθίσταται φωτεινό ορόσημο της Ελληνικής ιστορίας. Ημέρα ξεχωριστή ανάμεσα στις ξεχωριστές, περιβάλλει με τη λαμπρότητά της έναν ακόμα επικό αγώνα των Ελλήνων. Αποδεικνύει περίτρανα το μεγαλείο του αγώνα αυτού και περιφρουρεί τις ηθικές αξίες του. Περιχαρακώνει κάθε έννοια πολιτισμού υψώνοντας απόρθητο τείχος απέναντι σε κάθε μορφή βαρβαρότητας. Προσφέρει την πολυτίμητη, ζωογόνο και δροσερή αύρα της ελευθερίας. Αποτελεί προοίμιο και πρόγευση αθανασίας. Τονώνει το περί δικαίου αίσθημα του Ελληνισμού καθώς συμβολίζει παντοτινά την πάλη ενάντια στο άδικο και   ανατέλλει στις υψιπετείς καρδιές τον «νοητό ήλιο της δικαιοσύνης». Πάνω από όλα όμως είναι το ανεξίτηλο παράδειγμα για όλον τον κόσμο, όχι βέβαια για να κερδηθούν έπαινοι που τη μία ημέρα λέγονται και την άλλη λησμονούνται ανάλογα με τα ισχύοντα συμφέροντα, αλλά για να καταδειχθούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα μεγέθη εκείνα που οδηγούν στην απόλυτη καταξίωση τόσο ενός έθνους όσο όμως και αυτής ακόμα της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, την οποία υποστασιοποιούν σε όλο της το ανάπτυγμα και συντελούν στο διάβα της από το εγκόσμιο και προσωρινό στο Θείο και αιώνιο. 
          Προβάλλεται επίσης η αιώνια αξία της κάθε μορφής ειρήνης. Ο πόλεμος, ως συνέχιση της πολιτικής και της διπλωματίας με άλλα μέσα, είναι μεταπτωτικό και άρα παρακμιακό φαινόμενο, δείγμα ευτελισμού των αξιών μέσα σε μία οργανωμένη κοινωνία και δείγμα αποξένωσης των ανθρώπων μεταξύ τους. Συνιστά έκφραση αρνητικών συναισθημάτων, τα οποία   εξωτερικεύονται μερικές φορές με τον πιο ειδεχθή τρόπο, που απάδει εντελώς προς τον ορθόδοξο τρόπο σκέψης και ζωής. Ωστόσο όταν αυτός επιβάλλεται, ή πρόκειται για θέμα δικαίου, τότε η διαφύλαξη «των ιερών και των οσίων» και νόμιμη και δικαιολογημένη είναι!
          Οι Έλληνες λοιπόν αναλώνονται στον αγώνα για τη διαφύλαξη των εστιών, των πολιτιστικών και πνευματικών θησαυρών. Κυρίως όμως πολεμούν,  για να έχουν την πολυτέλεια σε καιρούς χαλεπούς να αναπνέουν ελεύθερα. Κι όταν ακόμα η Ελλάδα περιέρχεται στον ασφυκτικό και ταπεινωτικό ζυγό της κατοχής, ο γυμνητεύων και πένης λαός δεν παύει να ανθίσταται. Η Ελλάδα δεν ηττάται, πολύ περισσότερο δεν πεθαίνει, απλώς αναπαύεται, κάνει μία ανάπαυλα στην πολύπαθη και μακρόχρονη ιστορία της Ρωμηοσύνης. Σε καμμία περίπτωση δεν απουσιάζει από το διεθνές προσκήνιο, ούτε εξαφανίζεται στη δίνη των περιστάσεων. Είναι καταδικασμένη από την ιστορία της και τη γεωγραφική της θέση να πρωταγωνιστεί. Το ιδιαίτερο πνευματικό βάρος τόσων αιώνων μεταφέρεται από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο, στη Ρωμανία, και από εκεί στο νεοελληνικό κράτος, στο σήμερα, σε μία αδιάσπαστη συνέχεια. Στην καρδιά των Ελλήνων η σκλαβιά δεν ευδοκιμεί. Υπάρχει μία πνευματική δύναμη, που τους ωθεί σε άοκνη πάλη και η βεβαιότητα για την  ελευθερία  της ψυχής, η οποία δεν γνωρίζει υποδούλωση, δεν φυλακίζεται, δεν σταματά να σκιρτά προς τα πιο υψηλά ιδανικά. Αυτό ακριβώς επισφραγίζει και ο Ευαγγελικός λόγος: «μη φοβείσθε από των αποκτεννόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι»[2].  Η διαπίστωση αυτή προσθέτει τόλμη και αφοβία. Κάνει τον αγώνα ακόμα πιο έντονο. Ενισχύει διαχρονικά το φρόνημα της αντίστασης απέναντι σε πολυποίκιλους και ποικιλώνυμους εχθρούς και κινδύνους.
          Το «όχι» των Ελλήνων, ηγετών και λαού, απέναντι στους εισβολείς αποτέλεσε ηχηρό κόλαφο στα καταχθόνια σχέδια της διαμορφούμενης τότε νέας τάξης πραγμάτων, η οποία με τρόπο δόλιο επεδίωκε την εξαφάνιση κάθε ιδιαιτερότητας μέσα στο πλαίσιο μίας ιδιότυπης παγκοσμιοποίησης και ισοπέδωσης των πάντων.
Το αθάνατο «όχι» δύναται να θεωρηθεί ως έκφραση σεβασμού της ιστορικής μνήμης και κατάδειξη της αδιάσπαστης συνέχειας  του  Ελληνισμού.
Για εμάς αποτελεί και θα αποτελεί την παρακαταθήκη και το ηθικό δίδαγμα, τον φωτεινό φάρο που θα σηματοδοτεί την πορεία του Ελληνισμού  παρατεινόμενου στους αιώνες.
Αιωνία η μνήμη των προγόνων!

     




[1] Λουκ. 12, 32
[2] Ματθ. 10, 28

Για ποιον λόγο θα μπορούσε να ενδιαφερθεί κανείς για την τέχνη και τον πολιτισμό;


 
Το ερώτημα αυτό δεν είναι σίγουρα μόνο σημερινό. Φαίνεται μάλιστα ότι απασχολεί τον σκεπτόμενο άνθρωπο κάθε εποχής, ανεξάρτητα από ιδεολογίες ή άλλες πεποιθήσεις του. Είναι ωστόσο τώρα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Και αυτό γιατί:

Σε μία εποχή αποξένωσης φαντάζει ως τόνωση των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα από τη συναναστροφή με ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες αγωνίες. Σε μία εποχή σύγχυσης ιδεών αποτελεί σαφή προσανατολισμό, όχι τόσο προς το παρελθόν, που είναι η φυσική πηγή από την οποία προήλθαν η τέχνη και ο πολιτισμός, όσο στο παρόν και στο μέλλον. Διαστάσεις χρονικές που καταδεικνύουν τη συνέχεια και τον αυτοπροσδιορισμό ενός ολόκληρου λαού, έθνους ή μίας μόνο μεμονωμένης ιδέας. Ιδέας, η οποία διασαφηνίζεται και καθαίρεται αναβαπτιζόμενη στα νάματα του παρελθόντος αλλά και του σύγχρονου τρόπου σκέψης και ζωής, παντρεμένου πάντα αρμονικά με αυτό που ονομάζουμε πολιτιστική εθνική παρακαταθήκη.

Είναι εξάλλου δεδομένο ότι ο λαός που δεν μελετά την ιστορία του και δεν διδάσκεται από αυτή, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς για την τέχνη και τον πολιτισμό. Αποτελεί μάλιστα γεγονός αναντίρρητο ότι η τέχνη ενώνει. Προσδιορίζει ωστόσο τα πολιτισμικά όρια και τις ιδιαιτερότητες ενός ολόκληρου λαού. Παρουσιάζει τόσο τα ενωτικά με τους άλλους πολιτισμούς στοιχεία, εάν και εφόσον υπάρχουν, όσο και τα εξόχως διαφοροποιητικά.

Στη χοάνη των σύγχρονων πολιτισμών, της ανάμειξης στοιχείων από διαφορετικές κουλτούρες, το έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά στοιχεία μιας χώρας μόνο θετικές παραμέτρους μπορεί να έχει. Τονίζει και φέρνει στην επιφάνεια αυτό που τελικά ονομάζουμε εθνική ταυτότητα. Προφανές αποτέλεσμα είναι η τόνωση και προάσπιση αυτής ακριβώς της εθνικής ταυτότητας, καθιστώντας την παράλληλα όχι ένα απαρχαιωμένο terminus technicus αλλά μία ζώσα πραγματικότητα, ένα αίτημα ζωτικό, μια επιταγή εθνικής συνέχειας.

Το ενδιαφέρον για την τέχνη και τον πολιτισμό λοιπόν, θα αποτελούσε πέρα από μία δημιουργική ενασχόληση, έναυσμα για την ανίχνευση ενοποιητικών ή διαφοροποιητικών με άλλους πολιτισμούς στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο θα συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη και στη διαμόρφωση, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, της παγκοσμίως αναγνωρίσιμης και ιδιαίτερης εθνικής μας  ταυτότητας με σύγχρονες προσεγγίσεις, που όμως προκύπτουν από την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

                            

Η ζωή κυλάει ή "τσουλάει";

 
            Κυλάει η ζωή όταν υπάρχει αρμονία με τον εσωτερικό μας και τον εξωτερικό μας κόσμο. Στην πρώτη περίπτωση η αρμονία εκφράζεται ως εσωτερική ισορροπία που προκύπτει από την εξισορρόπηση λογικής και συναισθημάτων με τρόπο τέτοιο ώστε κανένα να μην υπερβαίνει τα όριά του και λειτουργεί εις βάρος του άλλου.

          Βεβαίως κάθε άνθρωπος προκρίνει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του το συναίσθημα ή τη λογική και τα εναρμονίζει με τις προσωπικές του ευαισθησίες. Παράλληλα είναι δυνατόν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, να δημιουργεί όνειρα και να θέτει στόχους. Η στοχοθεσία εξάλλου θεωρείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης πορείας μέσα στο διάβα της ζωής. Η ζωή κυλάει με αρμονία και ισορροπία όταν ο άνθρωπος, φύσει πνευματικοϋλικός, ονειρεύεται, θέτει στόχους και ζει με την ελπίδα της κατάκτησής τους.

          Η ζωή επίσης κυλάει με τις ψυχικές δυνάμεις να αποτελούν το κινητήριό της μοχλό. Ωστόσο και οι σωματικές δεν πρέπει να υστερούν. Οι δυνάμεις όμως αυτές, επειδή ακριβώς ο άνθρωπος είναι ατελής, δεν επαρκούν. Χρειάζεται ο Θεός στη ζωή του. Αυτός είναι που ουσιαστικά δίνει και την ώθηση και τις αντοχές. Ο άνθρωπος οφείλει ως πρόσωπο να πορεύεται στον χρόνο παρά τις αντιξοότητες, τις οποίες κάθε φορά καλείται να υπερβεί. Δεν είναι μονοδιάστατος. Ζει  την κάθε χρονική στιγμή. Απολαμβάνει το παρόν, ονειρεύεται το μέλλον, διδάσκεται από το παρελθόν.

          Η αρμονία με τον εξωτερικό μας κόσμο έρχεται να επαναδιατυπώσει το πανάρχαιο ζήτημα της οριοθέτησης της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικός είναι ο Προοιμιακός Ψαλμός (103) της Εκκλησίας μας. Σε αυτόν αποτυπώνεται όλη η ομορφιά και η γαλήνη που πηγάζει από την ειρήνευση του ανθρώπου στην σχέση του με το φυσικό περιβάλλον. Ο άνθρωπος ζει όχι απομονωμένος, ούτε εγκλωβισμένος στο περιβάλλον αυτό. Όλα κατατείνουν στην δοξολογία του Θεού. Η σχέση είναι περισσότερο διαδραστική. Συνιστά ένα ατέρμονο «πάρε – δώσε» του ανθρώπου στην σχέση του με τον Θεό, τον κόσμο και φυσικά τον συνάνθρωπο.

          Η ζωή κυλάει γιατί υπάρχει η φύση, που ως δημιούργημα της Πανσοφίας του Θεού, προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κάθε είδους δραστηριότητας, που από μόνη της συνιστά τη μικρή ή μεγάλη εκείνη λεπτομέρεια που ομορφαίνει τη ζωή.

          Λαθεμένα έχει διατυπωθεί η άποψη (Ζαν Πωλ Σαρτρ) η άποψη ότι ο συνάνθρωπος αποτελεί την κόλασή μας. Αντίθετα, μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει στον εξωραϊσμό σκέψεων, συναισθημάτων και πράξεων. Μπορεί ακόμα να μας οδηγήσει και στον Παράδεισο...

Η ζωή κυλάει όταν υπάρχει αγαθή προαίρεση απέναντι στον καθένα γύρω μας έστω κι αν δεν ευελπιστούμε στη δημιουργία ιδεατών καταστάσεων. Είναι η συντροφικότητα, η αλληλοβοήθεια, η αλληλοκατανόηση, η σύμπραξη και η αγάπη που δίνουν την ώθηση στη ζωή για να κυλήσει. Να κυλήσει, μερικές φορές, σαν ρυάκι που δροσίζει ευεργετικά κάθε διψασμένη καρδιά ή άλλες φορές σαν ποταμός που είτε φορτίζει θετική ενέργεια είτε αποφορτίζει από αρνητικές σκέψεις και καταστάσεις, πράγμα απαραίτητο για να προαχθεί η ιστορική μας πορεία σ’ αυτόν τον κόσμο. Όλα αυτά όμως μόνο Χριστοκεντρικά επιτυγχάνονται.

Η ζωή κυλάει σαν το ποτάμι στον ωκεανό. Και όπως γράφει και ο Dino Buzzati στο δοκίμιό του «I santi» αυτός ο ωκεανός είναι η παραδείσια κατάσταση, είναι ο ίδιος ο Θεός.

Η ζωή πάλι μπορεί και να τσουλάει. Σ’  έναν κόσμο που διακατέχεται από ορμητικότητα μοιάζει τουλάχιστον αντιφατικό το γεγονός ότι θα μπορούσε απλώς να τσουλάει. Μοιάζει ασύμβατο με την καθημερινότητά μας που είναι μάλλον χειμαρρώδης.

Περισσότερο προσιδιάζει στις προσωπικές μας απογοητεύσεις που εδράζονται στην καθημερινότητα. Απογοητεύσεις που είτε απλώς μας κουράζουν ή το χειρότερο μας φέρνουν στο χείλος της αβύσσου. Σ’  αυτή την περίπτωση ο χρόνος μοιάζει να τσουλάει βασανιστικά σαν ένα μαρτύριο, που αλλοίμονο, θα έπρεπε ούτως ή άλλως να υποστούμε. Μοιάζει και πάλι με πορεία. Αυτή τη φορά όμως το τέλος είναι προκαθορισμένο, ενδέχεται και σύντομο. Απόρροια της πνευματικής μας αποξένωσης και απομάκρυνσης από τον Θεό.

Η ζωή του ανθρώπου τσουλάει όταν, εγκλωβισμένος στον εγωκεντρισμό του, περιθωριοποιείται οικιοθελώς από το κοινωνικό σύνολο και χάνεται μέσα στη σκόνη του χρόνου, που δυστυχώς δεν αφήνει κανένα αποτύπωμα της προσωπικής του πορείας. Έστω και αν ο ίδιος νομίζει το αντίθετο...

Η ζωή τσουλάει όταν ακόμα μοιάζει με καταναγκασμό στερημένο από ελπίδα και όνειρα.  Γεμάτο όμως μοναξιά, έλλειψη  κυρίως της μεγαλύτερης μορφής συντροφικότητας, που είναι η αγαπητική σχέση με τον Θεό. Σε τελική ανάλυση η άρνησή Του ή τουλάχιστον η συνειδητή περιθωριοποίησή Του.  Είναι όλα αυτά που ο Σοπενχάουερ ισχυρίζεται περί βασανισμένων ψυχών, καταδικασμένων να ζουν στο σήμερα έχοντας αναφορά μόνο στο χθες. Γιατί το χθες είναι ως γνωστόν παρελθόν, ενώ το αύριο είναι αυτό προς το οποίο χαράσσουμε πορεία. Αν δεν υπάρχει η χρονική διάσταση του αύριο, τότε πώς μπορούμε να μιλάμε για κίνηση; Γιατί στην ουσία του ακόμα και το «τσουλάει» υποδηλώνει κίνηση.

Είναι λοιπόν επίφοβο αυτό ακριβώς το «τσουλάει» εύκολα να οδηγήσει σε στασιμότητα, διακοπή, αναστολή ή κατάργηση της προσωπικής μας πορείας πάνω στη γη, πράγμα που συνιστά, αν μη τι άλλο, δυστυχία, προσωπική τραγωδία.

Η κίνηση είναι ζωή κι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε αέναη κίνηση ζει, δημιουργεί, πορεύεται. Κινείται και προς τον συνάνθρωπο αλλά και προς τα άνω, προς τον Θεό.

Το ερώτημα αν η ζωή κυλάει ή τσουλάει  έχει να κάνει με την προσωπική στάση του καθενός μας απέναντι σ’  αυτό που αποκαλούμε «είναι». Ωστόσο ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Δεν σταματά ακόμα κι αν εμείς επιθυμούμε το αντίθετο. Το θέμα είναι: αντιμετωπίζουμε τον χρόνο ως σύμμαχο ή αντίπαλο; Τη ζωή ως πορεία, πνευματική προαγωγή,  ή ως "μαρτύριο";  Ως αξία ή απαξία;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι τελικά καθαρά προσωπική και δίνεται μόνο ενδόμυχα στην καρδιά του κάθε ανθρώπου χωρίς και ο ίδιος πολλές φορές καν να το αντιλαμβάνεται. Όπως όμως σωστά έχει ειπωθεί: "Ζωή  χωρίς Χριστό, δεν αντέχεται!" (βλέπε σχετικά: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2012/07/blog-post_16.html)
 
Παρασκευάς Ι. Λαλιώτης

Ανθρώπινη Ελευθερία και Κοινωνία



 

Το πλέον βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης, εκτός από το λογικό, είναι η ελευθερία. Αυτό δηλαδή, που οι πατέρες ονομάζουν «αυτεξούσιο». Η θέση αυτή της Ορθοδοξίας έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία περί του απολύτου προορισμού των προτεσταντών, όπου ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξής του είναι προορισμένος να σωθεί ή να χαθεί και άρα τα έργα του δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Επίσης αντιβαίνει στη μουσουλμανική διδασκαλία περί του κισμέτ, όπου η ζωή του ανθρώπου κατευθύνεται ολοκληρωτικά από το Θεό, υπάρχει όμως η αντίφαση ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.
          Ο Θεός στην Ορθόδοξη πίστη προγνωρίζει αλλά δεν προκαθορίζει την ανθρώπινη ζωή. Ο άνθρωπος, ως λογικό κι ελεύθερο ον, είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.
          Το να εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο, είναι σαφώς κάποιο πρόβλημα. Υφίσταται πάντως μέσα στα όρια της ελευθερίας του και στο πλαίσιο της καλής ή κακής χρήσης του λογικού του. Όπως ο μανιώδης καπνιστής για παράδειγμα. Διαχωρίζεται όμως αυτό από την αυτοκτονία, που είναι στην ουσία άμεση αναίρεση του Θεού, ως του μόνου χορηγού της ζωής. Ενέργειες της καθημερινότητας αγγίζουν περισσότερο τα όρια της έξης, από την οποία είναι δύσκολο κάποιος ν’ απελευθερωθεί. Εκεί έγκειται και η ελευθερία του ανθρώπου, που μπορεί να έχει την έξη ή τον έξωθεν πειρασμό, δύναται όμως ν’ αντιδράσει αξιοποιώντας το πλήρες φάσμα του λογικού του, το οποίο ο ίδιος ως μόνος υπεύθυνος μερικές φορές αδρανοποιεί. Η ανάπτυξη του λογικού είναι σημαντικός παράγοντας, καθώς βέβαια πιο αναπτυγμένο είναι το λογικό ενός ενήλικου από αυτό ενός ανήλικου. Αυτονόητο είναι, ότι δεν μπορούμε να ζητάμε κι από τους δύο τις ίδιες ευθύνες.
Ο άνθρωπος λοιπόν οδηγεί τη σκέψη κατά κύριο λόγο. Ο Θεός επευλογεί ή αφήνει τον άνθρωπο στην ελευθερία των πράξεών του, έστω κι αν πρόκειται για κακή χρήση της ελευθερίας. Αυτό γιατί ο Θεός σέβεται αυτόν και τις επιλογές του και δεν τον εκβιάζει. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις έκτακτης παρέμβασής Του, τα λεγόμενα θαύματα, που συνήθως αφορούν τόσο στην ψυχοσωματική ανακαίνιση, όσο και στο γενικότερο καλό.
Μας κάνει ωστόσο ν’ απορούμε η δύναμη ή το μέγεθος του κακού στη γη. Το κακό κι η αμαρτία ανήκουν κι αυτά στις επιλογές του ανθρώπου. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν μέρος της ανθρώπινης φύσης, αλλά κάτι ξέχωρο από αυτή και επιπλέον διαστροφή της καθώς η ανθρώπινη φύση είναι στην ουσία της καλή (Γ. Ι. Μαντζαρίδη, Παλαμικά, Εκδ. Π. Πουρναρά, Θεσ/νίκη 1998, σελ. 123 και 200). Η δύναμη του κακού μειώθηκε αισθητά με την Ανάσταση του Χριστού, θα εξαλειφθεί όμως οριστικά με τη Β’ Παρουσία. Τότε ο διάβολος δεν θα έχει δύναμη να ενεργεί πάνω στο σύνολο των ανθρώπων, παρά μόνο θα έχει κοινωνία (κόλαση δηλαδή) με αυτούς που με τη θέλησή τους τον ακολούθησαν, εφόσον ο Θεός δεν κολάζει κανέναν.
Μέχρι τότε αρνητικές καταστάσεις για την ανθρωπότητα θα υφίστανται (πειρασμοί εξουσίας, αλαζονείας, επίδειξης δύναμης κ.ά και η αισθητοποίηση αυτών σε πράξεις από μέρους των ανθρώπων), όχι γιατί το θέλει ο Θεός, αλλά γιατί το ανέχεται στα πλαίσια του σεβασμού της ανθρώπινης ελευθερίας κι αξιοπρέπειας, άσχετα, αν εμείς τελικά επιλέγουμε την καταρράκωσή τους. "Ἄφετε συναυξάνεσθαι ἀμφότερα ἕως τοῦ θερισμοῦ, καί ἐν τῷ καιρῷ τοῦ θερισμοῦ ἐρῶ τοῖς θερισταῖς· συλλέξατε πρῶτον τά ζιζάνια καί δήσατε αὐτά, τόν δέ σῖτον συναγάγετε εἰς τήν ἀποθήκην μου." (Ματθ. 13, 30)
Ο Θεός υπερασπίζεται τους αδικημένους. Όμως η υπεράσπιση αυτή και η αποκατάσταση δε νοείται απαραίτητα με τ’ ανθρώπινα μέτρα και σταθμά. Σκοπός Του είναι κυρίως η σωτηρία του ανθρώπου και η αποκατάσταση του ανθρώπινου γένους στην προτέρα δόξα του. Γι’ αυτό πολλά γύρω μας κινούνται εσχατολογικά και λειτουργούν, όπως έλεγε ο π. Παϊσιος, πνευματικοί νόμοι, τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός της απεραντοσύνης του Θεού σε σύγκριση με την περιορισμένη ανθρώπινη σκέψη. Όπως εξάλλου σωστά έχει γραφεί, καλό είναι κάποτε να πάψουμε εμείς οι Θεολόγοι να θεωρούμε οι ίδιοι ή να δημιουργούμε την εντύπωση στους άλλους για εμάς, πως  είναι πολύ απλό να εξηγούμε τα πάντα σχετικά με το Θεό (Σ. Αγουρίδη, Ερμηνευτική των Ιερών Κειμένων, Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα 1984, σελ. 11). Κάτι που άλλωστε μόνο ως αποτέλεσμα Αγιοπνευματικού φωτισμού και βιωματικής εμπειρίας θα μπορούσε να προκύψει.
Τους τρόπους της σωτηρίας μόνο ο Θεός τους γνωρίζει. Γι’ αυτό και μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Έτσι δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει το ότι κάποιοι άγιοι Τον παρακαλούσαν ν’ αποκτήσουν ακόμα και σοβαρές ασθένειες, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο ένιωθαν πιο κοντά τους την παρουσία Του και το θεωρούσαν επίσκεψη του Θεού κι ευλογία. Το ίδιο ισχύει και για ένα ατύχημα, το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει τον τρόπο σκέψης και άρα την πορεία της ζωής είτε του ίδιου του ατόμου είτε και των συγγενών του ακόμα. Άρα από το πουθενά κι από κάποιο οδυνηρό στ’ αλήθεια γεγονός προκύπτει ωφέλεια.
Είναι επίσης διαχρονικό σημείο άξιο αναφοράς για τον κοινωνικό και πολιτικό βίο του ανθρώπου, μέσα στα πλαίσια οποιασδήποτε συγκροτημένης κοινωνίας, το γεγονός ότι Θεός δεν επιβάλλει κατ’ ανάγκη τους πολιτικούς άρχοντες, έστω κι αν κάποιες φορές γίνονται όργανα του θείου θελήματος (π.χ. ο Μ. Αλέξανδρος με το έργο του διέδωσε την Ελληνική γλώσσα, στην οποία γράφηκαν αργότερα τα Ευαγγέλια). Επιτρέπει όμως και ανέχεται την αναρρίχησή τους στην εξουσία. Για τον λόγο αυτό και πάλι κυρίως υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι, που με δημοκρατικά θεσμοθετημένες ή άλλες διαδικασίες, αναδεικνύουν τους ηγέτες τους. Αυτό που έχει επευλογήσει ο Θεός είναι η θέσπιση εντός των κοινωνιών της πολιτικής εξουσίας και των διαφόρων φορέων της, γιατί  όπως λέει ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος (Ε.Π.Ε., τόμος 17, σελ. 504) δεν θα πρέπει μέσα σε μία κοινωνία να πράττει ασύδοτα ο καθένας ό,τι του είναι αρεστό, αλλά τα μέλη να συμβιώνουν αρμονικά, σεβόμενα νόμους και κανόνες, όπως ακριβώς τους θείους, με τον ίδιο τρόπο και τους ανθρώπινους. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μην αντιβαίνουν οι δεύτεροι νόμοι τους πρώτους.
Επιπρόσθετα ο απόστολος Παύλος τονίζει, ότι ο Θεός συγκαταβαίνει στην ύπαρξη πολιτικής εξουσίας, για να μπορούν οι άνθρωποι να συναισθάνονται την ταπείνωση, υποτασσόμενοι στους πολιτικούς ηγέτες και σεβόμενοι τους κρατικούς φορείς, όπως οι χριστιανοί οφείλουν να σέβονται τον Χριστό (Ρωμ. 13, 1-7). Οι ίδιοι απαλλάσσονται από αυτή την υποχρέωση, όταν οι πολιτικοί άρχοντες με διατάγματα και νόμους αντιτίθενται στη χριστιανική πίστη. Σε τέτοια περίπτωση η απείθεια απέναντι στην πολιτεία, αποκαλύπτει την καταφανή ανωτερότητα του θείου νόμου έναντι κάθε ανθρώπινου, που δε μπορεί να εξασφαλίσει τη σωτηρία.
Εάν λοιπόν οι οποιοιδήποτε άρχοντες μίας κοινωνίας κάνουν καλή ή κακή χρήση της ελευθερίας που έχουν ως άνθρωποι, αυτό είναι δικό τους θέμα. Ότι ο Θεός προικίζει, όπως κάθε άνθρωπο, έτσι και τους ηγέτες με πολυποίκιλα χαρίσματα, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ωστόσο κυρίαρχο θέμα είναι, αν αξιοποιούνται τα χαρίσματα αυτά και πως. Τον διαχωρισμό τους σε «καλούς» και «κακούς» τον κάνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, που πολλές φορές αντί να ενσκήψουν στα προβλήματα των συνανθρώπων, «σκορπούν θύελλες και θερίζουν ανέμους» ή άλλοτε επιδεικνύουν επίπλαστο και υποκριτικό ενδιαφέρον, μόνο και μόνο για τη δημόσια εικόνα και προβολή τους. Βέβαια τι πραγματικά γίνεται στην καρδιά του κάθε ανθρώπου, μόνο ο Θεός ως καρδιογνώστης γνωρίζει. Αλίμονο όμως σε όσους γίνονται αίτιοι σκανδάλων διότι "ἀποστελεῖ ὁ Υἱός τοῦ ἀνθρώπου τούς ἀγγέλους αὐτοῦ, καί συλλέξουσιν ἐκ τῆς βασιλείας αὐτοῦ πάντα τά σκάνδαλα καί τούς ποιοῦντας τήν ἀνομίαν" (Ματθ. 13, 41)
Ακόμα και για τους ηγέτες ισχύει αυτό, που ισχύει για όλους τους ανθρώπους : οι ενέργειές τους είναι καθαρά θέμα επιλογών. Ο Θεός όμως, αν οι ηγέτες έχουν καλή προαίρεση και το ζητήσουν φωτίζει και καθοδηγεί τη σκέψη προς το καλύτερο. Αρκεί ο άνθρωπος να το επιθυμεί και να είναι δεκτικός του φωτισμού του Αγ. Πνεύματος. Αν η συνείδησή του, το λογικό του και η καρδιά του έχουν πωρωθεί και παγώσει, τότε πώς είναι δυνατό να βρει χώρο δράσης σ’ αυτόν η χάρη του Θεού; Απομονώνεται από την αγάπη του Θεού και πράττει κατά το δοκούν, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι πράττει το καλύτερο και το σύμφωνο με το θέλημα του Θεού. Ως αποτέλεσμα έρχονται οι πόλεμοι, η πείνα, οι συμφορές, η ανομία, μεταπτωτικές καταστάσεις του ανθρώπου, πέρα και έξω όμως από την αγαθότητα του Θεού.
Υπάρχει βέβαια περίπτωση πόλεμοι ή φυσικά φαινόμενα να λειτουργήσουν αφυπνιστικά για τον κόσμο. Ωστόσο και πάλι δεν τα προκαλεί ο Θεός αλλά επιτρέπει να συμβούν, για να προκύψει κάποια ωφέλεια. Όπως ακριβώς σε μία χειρουργική επέμβαση, όπου το επώδυνο στάδιο υπάρχει αλλά ξεπερνιέται, για να το διαδεχθεί η θεραπεία.
Με την Ανάστασή Του ο Χριστός σώζει τον άνθρωπο από τον πνευματικό θάνατο, τη διακοπή δηλαδή της επικοινωνίας του με τον Θεό και τον επαναφέρει στην παραδείσια κατάσταση. Αρκεί μόνο να αποδεχθεί ελεύθερα  την πρόσκληση και να ακολουθήσει.
  Όσο για τις άπειρες λύσεις που μπορεί να δώσει σε κάθε περίσταση ο Θεός θα ήταν μάλλον άδικο να τις εγκλωβίσουμε στα όρια των όποιων πολιτικών αποφάσεων ή να τις συγκρίνουμε με αυτές. Οι λύσεις που δίνει ο Θεός είναι πραγματικές και δεν οδηγούν ποτέ σε αδιέξοδα. Αρκεί ο άνθρωπος, απλός πολίτης ή ηγέτης (πολιτικός ή θρησκευτικός) να αφήνει στην καθημερινή ζωή του περιθώρια δράσης  στον Θεό και να μην εμφορείται από αχαλίνωτο εγωισμό, ούτε από υποκριτικό ευσεβισμό, ο οποίος αποτελεί στην  ουσία του αθεράπευτο εγωισμό με βάση μία εντελώς ατομοκεντρική θεώρηση του κόσμου, που τελικά οδηγεί και σε κοινωνική αναλγησία. 
Όταν τελικά εναρμονίσει το θέλημά του με το θέλημα του Θεού, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταστρατηγείται η προσωπικότητά του), αφήσει δηλαδή τον εαυτό του ελεύθερο και προσεύχεται να γίνει το θέλημα του Θεού, το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να είναι, σωτηριολογικά κρινόμενο, το καλύτερο.