Νέα τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική και όπλα επόμενης γενιάς
Η Μόσχα θα επεκτείνει το ναυτικό της με νέα πολεμικά πλοία και πυρηνικά υποβρύχια
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκάλυψε ότι τα ναυπηγεία της χώρας έχουν ξεκινήσει εργασίες, για την παρασκευή νέων πλοίων για το αναπτυσσόμενο ναυτικό της και ότι η Μόσχα σχεδιάζει τώρα, να ανανεώσει τις ένοπλες δυνάμεις της με εξοπλισμό αιχμής.
Μιλώντας στο πλαίσιο της έκθεσης του Στρατού 2021 τη Δευτέρα, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι «το δυναμικό των ναυτικών μας αυξάνεται». Ως εκ τούτου, είπε, "σήμερα, σε κορυφαία ναυπηγεία σε όλη τη Ρωσία, τοποθετούνται δύο σύγχρονα πλοία μικρού βεληνεκούς και τέσσερα νέα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων δύο εξοπλισμένων για τη μεταφορά πυρηνικών πυραύλων".
Από τις δηλώσεις καταλαβαίνουμε ότι ο Πούτιν θα καταστήσει τις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρές, με τελευταίας τεχνολογίας όπλα, ικανές να επιφέρουν καίρια στρατηγικά πλήγματα στον εχθρό επι του πεδίου.
Έγινε γνωστό ότι ήδη οι κατασκευαστές στη Βαλτική Θάλασσα, στα νερά της Αρκτικής και στις ακτές της Θάλασσας της Ιαπωνίας στην Άπω Ανατολή, εργάζονται πυρετωδώς για την έγκαιρη παράδοση των παραγγελιών. Τον Ιούλιο, ένα ναυπηγείο στο Severodvinsk, κοντά στη βόρεια πόλη Αρχάγγελσκ, έριξε στη θάλασσα ένα πυρηνικό καταδρομικό πυραύλων, ενώ τον Μάιο, ένα άλλο πυρηνικό υποβρύχιο, το «Kazan», παραδόθηκε στο ναυτικό.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τώρα υπάρχει ανάγκη, αναθεώρησης του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας προκειμένου να επωφεληθούν από τις τελευταίες καινοτομίες. «Αναπτύσσουμε την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας και τις ένοπλες δυνάμεις μας, σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές αρχές που βασίζονται στην επιστημονική και τεχνική μας πρόοδο», είπε.
Αναγνωρίζουμε ότι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, σε τομείς όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής για την υποστήριξη των στρατευμάτων, καθώς και τα τελευταία συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Ο Πούτιν πρόσθεσε, ότι το μερίδιο των σύγχρονων όπλων στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις ξεπερνά ήδη το 80%, με το παλιό υλικό να έχει αντικατασταθεί.
Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία, είχε επιτύχει τεχνολογική υπεροχή σε διάφορους τομείς της στρατιωτικής τεχνολογίας. «Πολλά από αυτά τα όπλα, δεν έχουν ανάλογα αλλού στον κόσμο όσον αφορά τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά τους», είπε, «και σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε, μπορούμε να πούμε με σταθερότητα: Δεν θα τα έχουν για πολύ καιρό».
Τον Απρίλιο, ο Πούτιν είπε ότι τα υπερηχητικά όπλα και τα όπλα λέιζερ, αποτελούν βασική εστίαση για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό αποτρεπτικό στοιχείο, στην αντιμετώπιση δυνητικά εχθρικών κρατών.
«Έχουμε υπομονή, αυτοπεποίθηση και δικαιοσύνη από την πλευρά μας», είπε ο Πούτιν. «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα σκεφτεί να περάσει τις κόκκινες γραμμές, στις σχέσεις του με τη Ρωσία. Το πού βρίσκεται αυτή η γραμμή, έγκειται σε μας να το καθορίσουμε». Εκείνοι που σχεδίαζαν προκλήσεις, είπε, «θα μετανιώσουν για τις πράξεις τους, με τρόπο που δεν έχουν μετανιώσει για τίποτα άλλο εδώ και πολύ καιρό».
Σε ένα άλλο σημαντικό θέμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατομικών αποθεμάτων της σοβιετικής εποχής της χώρας, θα αντικατασταθεί σύντομα από σύγχρονα όπλα, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα προτίθεται να αμυνθεί από ξένες επιθέσεις.
Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε, ότι η κυβέρνησή του «θέλει να έχει θετικές σχέσεις με όλους στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τους οποίους οι σχέσεις έχουν διαλυθεί πρόσφατα. Πραγματικά, δεν θέλουμε να ''κάψουμε'' γέφυρες»,είπε
Παράλληλα, ωστόσο, προειδοποίησε ότι «όσοι συγχέουν αυτή τη στάση με αδυναμία, πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση της Ρωσίας [σε κάθε επιθετικότητα] θα είναι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή». Εκείνοι που σχεδίαζαν προκλήσεις, είπε, «θα μετανιώσουν για τις πράξεις τους με τρόπο που δεν έχουν μετανιώσει για τίποτα άλλο εδώ και πολύ καιρό».
Αυτό που είναι ήδη γνωστό, αφορά το πλαίσιο των σχεδίων της χώρας για άμυνα, όπου τα αποθέματα στρατηγικών όπλων της Ρωσίας αναθεωρούνται επί του παρόντος, ανανεώνοντας τον παλαιότερο εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής υπέρ της τεχνολογίας επόμενης γενιάς, όπως ο οπλισμός «υπερηχητικών και λέιζερ».
Μεταξύ της αναθεώρησης, έχει αποκαλυφθεί ότι ο προηγμένος πύραυλος RS-28 Sarmat, θα παραδοθεί στα στρατεύματα στο πεδίο από το 2022. Ένας βαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, μπορεί να φέρει 15 πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να κατευθυνθούν, εναντίον μεμονωμένων στόχων καθώς και ο προγραμματισμός για το εγγύς μέλλον, πύραυλοι και άλλα βλήματα «επόμενης γενιάς» να τοποθετηθούν σε πολεμικά πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, περισσότερα από τα δύο τρίτα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ρωσίας, θα είναι «μοντέρνα» στο τέλος της επόμενης τριετίας, ενώ περισσότερο από το 88% των πυρηνικών όπλων θα είναι από φέτος.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στο Peresvet, ένα μυστικό κανόνι λέιζερ που λέγεται ότι έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει, τόσο εχθρικά αεροσκάφη όσο και εισερχόμενους πυραύλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όπλο έχει ήδη αναπτυχθεί σε εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Οι ΗΠΑ από την μεριά τους αναπτύσσουν επί του παρόντος, ένα επίγειο σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να αντικαταστήσουν τους πυραύλους Minuteman-III της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, το πρόγραμμα δέχεται κριτική από ειδικούς, με την Ομοσπονδία των Αμερικανών Επιστημόνων να υποστηρίζει, ότι το πρόγραμμα προήλθε από το λόμπι της βιομηχανίας και όχι από την πραγματική ανάγκη για το ίδιο το σύστημα, «σε περιβάλλον ασφάλειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».
Πηγή μας: