Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Εάν ζητήσεις κάτι απ´ τον Θεό κ σου το δώσει, να του πεις ένα ευχαριστώ, εάν δεν σου το δώσει, να του πεις Χίλια...

 


Εάν ζητήσεις κάτι απ´ τον Θεό κ σου το δώσει, να του πεις ένα ευχαριστώ, εάν δεν σου το δώσει, να του πεις Χίλια...

Γιατί σε φύλαξε από κάτι...

 

Η πιό εντυπωσιακή απόδειξη ότι υπάρχει διάβολος στον κόσμο, είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ λίγο ή καθόλου, τα Ελέη που τους παρέχει ο Θεός με την Δημιουργία, την Πρόνοια και την Λύτρωση. Ο διάβολος μάχεται με μανία κάθε καλό και άγιο έργο

 

Φυσικά, κατά τη διάρκεια του γάμου μπορείτε να συναντήσετε , πολλές φορές, ένα άτομο να είναι καλύτερο και πιο ενδιαφέρον από τον σύζυγο. Αλλά το ενδιαφέρον σας για αυτόν δεν πρέπει να θεωρείται ως δώρο της μοίρας, αλλά ως πειρασμός, δοκιμασία αφοσίωσης στον Κύριο. Ναι, η πίστη στο γάμο δεν είναι μόνο η πίστη σε μια σύζυγο ή έναν σύζυγο, αλλά στον ίδιο τον Θεό.

Πατήρ Sergiy Nikolaev

 

Κάθε άτομο έχει την αποστολή του στη γη. Κάθε φύλλο, κάθε λεπίδα γρασίδι, κάθε λουλούδι έχει ένα έργο που πρέπει να εκπληρωθεί.

Δουλεύουμε, αλλά ο Θεός αποφασίζει τι θα συμβεί στη ζωή μας και πώς.

Και όταν τον ευχαριστούμε για τη θέση μας, τότε τα πάντα λειτουργούν για μας.

Δεν υπάρχει τίποτα ασήμαντο, όλα είναι σημαντικά.

Αρχιμανδρίτης Θαδδαίος Vitovnitsky

 

Ένας άνθρωπος που στέκεται ενώπιον του Θεού δεν θα γίνει ποτέ φανατικός. Γίνεται φανατικός μόνο όταν βάζει τον εαυτό του μπροστά από τους ανθρώπους. Ο φανατικός αναζητά δύναμη, όχι Αλήθεια. Η αλήθεια δεν δίνεται έτοιμη και δεν γίνεται αντιληπτή παθητικά από τον άνθρωπο, είναι ένα ατελείωτο καθήκον. Η αλήθεια δεν πέφτει πάνω σε ένα άτομο, σαν κάτι μαγικό. Η αλήθεια είναι μια διέξοδος από τον εαυτό μας. Ο φανατικός μπορεί να χάσει την ψυχραιμία του. Χάνει την ψυχραιμία το με κακία εναντίον άλλων, αλλά αυτό δεν είναι η διέξοδος σε άλλους και στον ίδιο. Αυτή είναι μια παραμόρφωση του Χριστιανισμού.

Αρχιμανδρίτης Βίκτωρ (Μαμόνοφ)

 

Πηγή μας:

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/06/blog-post_54.html

 


Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

"Ό,τι ρόλο παίζει ο ήλιος σε τούτο τον κόσμο, θα το παίζει ο Τίμιος Σταυρός στον άλλο κόσμο"

 


Στον άλλο κόσμο, ο Τίμιος Σταυρός, θα έχει το ''διακόνημα'' του Ηλίου.

 Ό,τι ρόλο παίζει ο ήλιος σε τούτο τον κόσμο, θα το παίζει ο Τίμιος Σταυρός στον άλλο κόσμο.

 

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Κάθε φορά που κάνουμε το σταυρό μας, ρίχνουμε μια ατομική βόμβα στο εχθρό. Όποιος ντρέπεται να κάνει το σταυρό του μπροστά στους άλλους, δεν ομολογεί το Χριστό και το αμάρτημα τιμωρείται αυστηρά από τον Πνευματικό. Η ζημιά που γίνεται στην ψυχή είναι πολύ μεγάλη!

Πολλοί μάρτυρες, τους δένανε τα χέρια για να μην κάνουν το σταυρό τους και τους δίνανε δηλητήριο να πιούνε. Έκαναν όμως το σταυρό τους με τις κόρες των οφθαλμών τους ή με την γλώσσα τους και δεν πάθαιναν απολύτως τίποτα! Επομένως το σταυρό μας, μπορούμε να τον κάνουμε με πίστη και εσωτερικά μέσα μας, όταν δεν μπορούμε να τον κάνουμε με τα χέρια μας και θα είναι έγκυρος. Για να ενεργήσει βέβαια ο σταυρός πρέπει να τον κάνουμε με πίστη και να έχουμε την ανάλογη ζωή, διαφορετικά δεν ενεργεί.

Το Τίμιο Ξύλο δεν καίγεται και αν το βάλουμε σε ένα ποτήρι με νερό δεν επιπλέει, όπως τα άλλα ξύλα, αλλά βυθίζεται στον πάτο! Και μάλιστα χωρίς να κάνουμε κάποια ευχή ή το σημείο του σταυρού και το νερό αυτό, γίνεται Μέγας Αγιασμός!

Λίγο πριν τη Δευτέρα Παρουσία, όλα τα κομματάκια του Τιμίου Ξύλου που μοιράστηκαν σε όλο τον κόσμο θα ενωθούν, σχηματίζοντας το Τίμιο Ξύλο στην αρχική του μορφή και θα ανυψωθεί ψηλά στον ουρανό, οπότε θα λάμψει περισσότερο από μυρίους ηλίους. Θα είναι ένα σημάδι, ότι σε λίγο θα εμφανιστεί ο Βασιλιάς της Δόξας, ο Οποίος Σταυρώθηκε στο Ξύλο αυτό.

Επειδή πάνω στο Ξύλο στο οποίο Σταυρώθηκε ο Χριστός, χύθηκε το Αίμα του Χριστού, ο Τίμιος Σταυρός, από αντικείμενο έγινε πρόσωπο, ξέχωρο από την Αγία Τριάδα (Όταν λέμε: "Σταυρέ του Χριστού σώσε ημάς τη δυνάμει σου.." απευθυνόμαστε σε πρώτο ενικό πρόσωπο και όχι σε κάποιο αντικείνενο). Γι' αυτό και ο Σταυρός αυτενεργεί έχοντας παντοδυναμία και ανάλογα με την πίστη θεραπεύει ή κολάζει. Όση δύναμη έχει ο Θεός, τόση δύναμη έχει ο Τίμιος Σταυρός!!! Ο Θεός θέλησε να γίνεται αυτό, διότι περιέχει το Πανάγιο Αίμα Του, στο οποίο Αίμα περιέχεται και η Θεότητα του Χριστού.

Στον άλλο κόσμο, ο Τίμιος Σταυρός, θα έχει το ''διακόνημα'' του Ηλίου. Ό,τι ρόλο παίζει ο ήλιος σε τούτο τον κόσμο, θα το παίζει ο Τίμιος Σταυρός στον άλλο κόσμο.

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Πηγή μας:

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/09/blog-post_69.html



 Η προϊστορία και η ιστορία του Τιμίου Σταυρού

 Αθανάσιος Γιουσμάς (Πρεσβύτερος)

Πρόσωπα και πράγματα έχουν την ιστορία τους και γιατί όχι και την προϊστορία τους. Την ιστορία του και την προϊστορία του έχει και ο Τίμιος Σταυρός που η Μητέρα μας Εκκλησία τιμά την Παγκόσμια Ύψωσή Του στις 14 Σεπτεμβρίου.

Εμείς σε αυτό μας το άρθρο εδώ ας σταθούμε.

Στο δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, έξω από τα τείχη και μέσα σε δασώδη όμορφη κοιλάδα, βρίσκεται η ονομαστή Μονή του Τιμίου Σταυρού.

Στο καμπαναριό της κυματίζει η γαλανόλευκη, λίγο πιο κάτω από το Κοινοβούλιο του Ισραήλ! Στο σημείο αυτό, κατά την παράδοση, είχε φυτευτεί το ξύλο του Σταυρού, της καταδίκης του Ιησού.

Ας παρακολουθήσουμε όμως, την όλη υπόθεση:

Ο ανιψιός του Αβραάμ, ο Λωτ, μετά την καταστροφή των Σοδόμων, κατέφυγε σε κάποιο σπήλαιο, αυτός και οι δύο του κόρες. Εκεί τον μέθυσαν οι θυγατέρες του «και εκοιμήθη μετ’ αυτών» (Γεν. 19, 34)! Σύμφωνα με μία συριακή παράδοση, ο Λωτ εξομολογήθηκε το αμάρτημά του στον πατριάρχη Αβραάμ και τον παρακάλεσε να προσευχηθεί στο Θεό να τον συγχωρήσει. Παρ’ όλο τούτο, καθημερινά δεν έπαυε να παρακαλεί το Θεό.

Κάποια ημέρα παρουσιάστηκε στο Λωτ ένας άγγελος και του έδωσε τρία ραβδιά το καθένα από ένα είδος δέντρου. Κέδρος, πεύκο και κυπαρίσσι. Με την εντολή να τα φυτέψει και να φέρνει καθημερινά νερό από τον Ιορδάνη να τα ποτίζει. Εάν βλαστήσουν του είπε, τότε αυτό θα σημαίνει πως ο Θεός δέχτηκε τη μετάνοιά σου, διαφορετικά θα είσαι κολασμένος για πάντα. Γεμάτος χαρά ο Λωτ, έκαμε όπως του υπέδειξε ο άγγελος.

Ενώ όμως επέστρεφε από τον Ιορδάνη με το νερό, συνάντησε το μισόκαλο διάβολο, που του φθόνησε τη μετάνοια, μεταμφιεσμένο σε φτωχό άνθρωπο και ο οποίος του ζήτησε να πιεί. Λίγο πιο πέρα συνάντησε και δεύτερο και τρίτο, μέχρι που εξαντλήθηκε το νερό. Αυτό έγινε αρκετές φορές κι ο Λωτ άρχισε να απελπίζεται, γιατί θα ξεραινόντουσαν τα τρία ραβδιά.

Τότε φάνηκε για δεύτερη φορά άγγελος Κυρίου και τον πληροφόρησε πως τα ραβδιά βλάστησαν και μεγαλώνουν χωρίς νερό. Έτσι βεβαιώθηκε πως ο Θεός δέχτηκε τη μετάνοιά του!

Σήμερα στο Μοναστήρι δείχνουν τον τόπο κάτω από μία Αγία Τράπεζα, όπου ο Λωτ φύτεψε το τρισύνθετο ξύλο από κέδρο, πεύκο και κυπαρίσσι.

Όταν ο βασιλιάς Σολομών είδε το παράξενο αυτό δέντρο διέταξε να το κόψουν, για να το χρησιμοποιήσει στην ανοικοδόμηση του Ναού. Όμως, σύμφωνα με την παράδοση, σε καμία χρήση δεν ταιρίαζε, γιατί άλλοτε μίκραινε κι άλλοτε μεγάλωνε. Έτσι το ονόμασαν ξύλο κατάρας κι έμενε για χρόνια αχρησιμοποίητο.

Αυτό το ξύλο αργότερα, κατ’ εντολή του αρχιερέα Καϊάφα, χρησιμοποίησαν οι άνομοι Εβραίοι για την κατασκευή του Σταυρού του Ιησού. Κι αυτό γιατί λόγω των αυξομειώσεών του, θα έκαμε το μαρτύριο του Ναζωραίου φρικτότερο! Έτσι από ξύλο της κατάρας, έγινε το ξύλο της ευλογίας…

Εμείς έκτοτε το Ξύλο του Σταυρού όχι απλώς το προσκυνάμε και το τιμούμε, αλλά το λατρεύουμε, το λιτανεύουμε, το ασπαζόμαστε… Έγινε για όλους μας το «ξύλο της ζωής», το «τρισμακάριστο και πανσεβάσμιο ξύλο», το «τρόπαιο» και το «όπλο» κατά των δαιμόνων. Αυτόν, τον πανάγιο του Χριστού Σταυρό, «αοράτως» περικυκλώνουν οι Ασώματες Δυνάμεις κι όλοι εμείς οι πιστοί σε Αυτόν καταφεύγουμε, γιατί αποτελεί «της οικουμένης φύλακα» και «της Εκκλησίας δόξα».

Για το λόγο αυτόν κατά το 325 μ.Χ. Τον αναζήτησε η βασιλομήτωρ και Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα, όπου παρέμεινε «κεκρυμμένος» στα έγκατα της γης.

Για το λόγο αυτόν στη συνέχεια ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος Τον ύψωσε στον άμβωνα του Ναού και βλέποντάς Τον οι Χριστιανοί προσευχόμενοι έλεγαν και ξανάλεγαν το «Κύριε ελέησον». Κάτι που λέμε κι εμείς την ημέρα της Υψώσεως… Για το λόγο αυτόν ως σήμερα σχηματίζουμε το Σταυρό στο σώμα μας και με αυτόν τελεσιουργούμε τα Μυστήρια και λαμπρύνουμε τους Ναούς μας.

Ο Σταυρός του Χριστού αποτελεί για όλους μας την «ουρανομήκη κλίμακα», τη σκάλα δηλαδή εκείνη που μας οδηγεί από τη γη στον ουρανό και μας κάνει συγκατοίκους των αγγέλων…

Παραμένουμε πιστοί και αφοσιωμένοι σε Αυτόν!

 

http://www.agiazoni.gr/article.php?id=91555689225200867542

 

Πηγή μας:

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2018/09/blog-post_340.html

 

 


Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: "ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ!"

 


ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΟ ΝΕΟΝ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΕΤΟΣ

(
π’ ριθ. 191/2020)

 

Πρός
Τόν
ερόν Κλρον καί
τόν Χριστώνυμον Λαόν
τ
ς καθ΄μς ερς Μητροπόλεως
Κυθήρων καί
ντικυθήρων

 

« τν αώνων Ποιητς κα Δεσπότης,
Θε
τν λων περούσιε ντως, τν νι-
αύσιον ε
λόγησον περίοδον, σζων τ
λέει Σου τ πείρ Οκτίρμoν, πάντας
το
ς λατρεύοντας, Σο τ μόν Δεσπότ,
κα
κβοντας φόβ·Λυτρωτά, εφορον
π
σι τ τος χορήγησον».
(Κοντάκιον
πί τ εσόδ ες τό νέον κκλ. τος)

 

γαπητοί μου δελφοί καί Συλλειτουργοί,
δελφοί μου Χριστιανοί, Τέκνα μου ν Κυρί γαπητά˙

 

Ελογημένον, ερηνικόν, γιεινόν καί πολύκαρπον τό νέον κκλησιαστικόν τος.


     Ε
σήλθαμε μέ τήν Χάριν το Κυρίου καί Θεο καί Σωτρος μν ησο Χριστο ες τόν νέον σωτήριον κκλησιαστικόν νιαυτόν τς χρηστότητος το Κυρίου μας καί ελογομεν τόν Πανάγιον Θεόν διά τήν ελογίαν καί δωρεάν ατήν.


     
νακύκλησις τν γίων Δεσποτικν καί Θεομητορικν ορτν καί τν ορτν τν γίων τς ρθοδόξου Καθολικς κκλησίας μας : ποστόλων, Μαρτύρων, Προφητν, εραρχν, σίων καί Δικαίων ες κάθε κκλησιαστικόν τος παρέχει τήν δυνατότητα τς ξιοποιήσεως τν σπουδαίων ατν λατρευτικν καί λειτουργικν εκαιριν καί τς συμμετοχς μας ες τήν πνευματικήν Μυστηριακήν Τράπεζαν τς Θείας Εχαριστίας. «ρτος ζως αωνιζοσης γενσθω μοι τό Σμ Σου τό γιον, εσπλαγχνε Κριε, καί τό τμιον Αμα, καί νσων πολυτρπων λεξιτριον», ψάλλουμε ες τόν Κανόνα τς κολουθίας τς Θείας Μεταλήψεως.

      Μυστηριακή ζωή τς γίας μας κκλησίας εναι ληθινή ζωή το πιστο, προέκτασις τς ποίας εναι πόλαυσις τν αωνίων καί περκοσμίων γαθν τς πουρανίου Βασιλείας. «Βίος νεόρταστος (μέ τήν κκλησιαστικήν ννοιαν), μακρά δός πανδόχευτος».


     Δι’ ατόν τόν λόγον γία ρθόδοξος Καθολική κκλησία, διά στόματος το ερο μνογράφου της, εχεται καί προσεύχεται ες τήν ρχήν το νέου κκλησιαστικο τους πρός τόν Ποιητήν καί Δεσπότην τν αώνων νά ελογήση τήν τήσιον περίοδον, μέ τό νά σζ μέ τό πειρον λεός Του, λους σους λατρεύουν τόν μόνον Δεσπότην (το σύμπαντος κόσμου) καί φωνάζουν δυνατά μέ φόβον Θεο· Λυτρωτά, χορήγησε σέ λους εφορον τό νέον κκλησιαστικόν τος.


     
νεοφανής ες τούς σχάτους δυσχειμέρους καιρούς μας γιος Νεκτάριος πίσκοπος Πενταπόλεως θαυματοβρύτης, το ποίου ωρτάσαμε τήν νακομιδήν τν ερν Λειψάνων του, ες τό περισπούδαστον ργον του «Γνθι σαυτόν», δού τί γράφει διά τόν ληθινόν χριστιανόν: (τό ποδίδουμε ες τήν πλν γλσσαν): «Ατός πού εναι νθρωπος τς ληθείας εναι νάρετος, χρηστός, τίμιος, γαθός, δίκαιος, χει καρδίαν καθαράν καί τά χείλη του δέν χρησιμοποίησαν τό ψεδος, δέν ποκρίνεται, μολογε μέ παρρησία τήν λήθεια, δέν προσποιεται τι χει κτμα του τήν ρετή, οτε σχηματίζεται τήν σωφροσύνη, λλά καθώς εναι νάρετος καί σώφρων πιδιώκει δικαίως τό δίκαιον. Ατός πού ληθεύει στή ζωή του γαπ τήν λήθεια καί μέχρι θανάτου γωνίζεται γι’ ατή. καρδία του πιποθε τήν πικράτησι τς ληθείας. ληθινός νθρωπος εναι εσεβής καί ελαβεται τόν Θεόν καί φυλάσσει τόν νόμον του. Στό πρόσωπό του εναι χαραγμένη γαθότητα τς καρδίας του.


     
συνείδησίς του συμμαρτυρε μέ τά λόγια του, καί διάνοιά του διανοεται μέ εθύτητα. Πνεμα Θεο κατοικε μέσα του καί δάκτυλος Θεο τόν ποδηγετε. Εθεες εναι ο πορεες του νώπιον το Κυρίου καί Θεο του. Χαίρεται γιά τήν λήθεια καί λυπεται γιά τήν δικία. λήθεια δίδαξε ατόν πιστήμην καί σύνεσιν καί γνσιν. ψυχή το ληθινο Χριστιανο εναι γνή, καθώς ποτάσσεται ες τήν λήθειαν, κδηλώνεται δέ ς γάπη νυπόκριτη φιλαδελφία πρός τόν πλησίον του. Πολιτεύεται ς ληθής Χριστιανός καί γίνεται σέ λους τύπος καί πογραμμός θικς τελειότητος. καρπός το γίου Πνεύματος φανερώνεται ες ατόν μέ λη τήν γαθωσύνη, τήν δικαιοσύνη καί τήν λήθεια».


    Καί σέ
λλη πνευματική εκαιρία ριστος διδάσκαλος καί παιδαγωγός ες Χριστόν γιος Νεκτάριος συμβουλεύει: «Πρόσεχε σεαυτ καί οκ στοχήσεις ν τ βί. προσοχή κατευθύνει τάς σκέψεις. προσοχή ποδεικνύει ατό τό ποον πρέπει νά γίν. προσοχή σφαλίζει τήν ζωήν. προσοχή εναι μόνος σφαλής δηγός στή ζωή μας. προσοχή φέρει ες τήν μακαριότητα. λλειψις τς προσοχς δηγε στήν κακοδαιμονία. Πρόσεχε τόν αυτόν σου καί δέν θά στοχήσς στή ζωή σου.Θυμήσου νά λέγς σέ κάθε στιγμή στόν αυτό σου, πρόσεχε, διά νά μήν ξαπατηθς πό τήν θεωρία τν ντικειμένων καί συλληφθς στήν παγίδα πού στήνεται κάτω πό τήν πιφάνειά τους. Πρόσεχε σέ λα. Γνώριζε τι λα τά κοσμικά ποκρύπτουν δόλον. Μέσα στόν αυτό σου χεις ατούς πού σέ δολιεύονται. γωϊσμός σου καί φιλαυτία σου πάντοτε ζητον νά σέ ξαπατήσουν. Μήν πείθεσαι σ’ ατούς. Πρόσεχε τίς κολακεες των, διότι πίσω πό ατές ποκρύπτεται τό ψεδος καί πάτη. Νά θυμσαι τι πρέπει νά πιστς, πάντοτε νά πιστς (ες τόν παλαιόν μπαθ νθρωπον πού φέρεις μέσα σου), καί πρόσεχε διά νά νεύρης τόν δόλον καί τήν πάτην (πού ποκρύπτονται). προσοχή εναι πυξίδα, τήν ποία ποντοπόρος τς ζως ναυτίλος φείλει νά χ πάντοτε πρό φθαλμν του, διά νά εναι εδρομο καί επλοο τό ταξίδι του ες τό πέλαγος το βίου του. Χωρίς προσοχή πώλεια εναι βεβαία, πεύθυνος δέ πωλείας εναι διος νθρωπος, πού χάνεται πό τήν μέλεια καί τήν προσεξία του».

 

γαπητοί μου δελφοί,

      θεώρησα τι εναι καλόν καί φέλιμον ες τήν ρχήν το νέου κκλησιαστικο τους καί ν ψει τν ξελισσομένων καί πιδεινουμένων γεγονότων πό τήν ξάπλωσιν τς πιδημίας το κορωνοϊο καί τν ξαγγελλομένων καθημερινς νέων μέτρων διά τήν ντιμετώπισίν του, καί διαιτέρως ες τά Σχολεα τς Πατρίδος μας, νά παραθέσω σέ πλ γλσσα τήν μπνευσμένη διδαχή το μεγάλου γίου τν καιρν μας, το γίου Νεκταρίου πισκόπου Πενταπόλεως το χαριτοβρύτου, διά τόν ληθινό χριστιανό καί διά τήν προσοχή καί παγρύπνησι, πού πρέπει νά χ στή ζωή του.


     
καταιγισμός τν εδήσεων καί πληροφοριν πό τά Μ.Μ.Ε., πού νίοτε εναι διογκωμένες καί νακριβες, δημιουργε να καταθλιπτικό καί μελαγχολικό κλμα στίς ψυχές τν τηλεθεατν καί τν κροατν, μέ πώτερο σκοπό νά ζον μέσα στήν ταραχή, τήν βεβαιότητα καί τήν νασφάλεια καί νά παραδοθον μαχητί ες τά σκοτεινά καί δόλια νεοεποχικά καί νεοταξικά σχέδια, πού ποκρύπτονται καί ο «γκέφαλοί» τους καραδοκον πίσω πό λη ατή τήν περιπέτεια τς πιδημίας το θανατηφόρου ατο ο. Κυβερνήτης τς Πατρίδος μας δήλωσε περιφράστως τι πρό το κορωνοϊο ποχή ποτελε παρελθόν καί τι θά εσέλθωμε πιά «στή νέα κανονικότητα!». Μήπως ατό σημαίνει τι θά ξεχάσωμε τήν περίφημη καί περιλάλητη λληνορθόδοξη Παράδοσί μας καί θά παρασυρθομε ες τό καταλυτικό ρεμα τς Παγκοσμιοποίησης καί τς Νέας Τάξης Πραγμάτων;λλοίμονό μας τότε, δελφοί.


Χριστιανικό χρέος καί καθ
κον λων μας εναι νά ντισταθομε σέ ,τι ντιχριστιανικό καί ντιπατριωτικό - νθελληνικό τεκταίνεται. ς λεύθεροι ρθόδοξοι λληνες χουμε κατοχυρωμένο τό συνταγματικό μας δικαίωμα τς λευθέρας καί προσκόπτου Θείας Λατρείας καί θά ξιώσουμε τόν σεβασμό ατο το ερο δικαιώματός μας, διότι συχνά πανέρχεται εδησις τι ν ψει τν γίων ορτν τν Χριστουγέννων θά παναληφθον τά σκληρά μέτρα τς παρελθούσης Μεγάλης Τεσσαρακοστς, Μεγάλης βδομάδος καί το γίου Πάσχα. Μή γένοιτο πανάληψις τν δραματικν περιστατικν τς θλιβερς κείνης περιόδου, δελφοί!


    Ε
χομαι κ βάθους καρδίας στίς δύσκολες μέρες καί τήν δυσχερ ποχή, πού διανύουμε νά μήν λησμονομε τά θεοφώτιστα λόγια το γίου Νεκταρίου γιά τόν ληθινό τύπο το πιστο Χριστιανο καί τήν διαίτερη προσοχή, πού πρέπει νά χωμε ες τόν πνευματικό μας γνα. Ο εροί Ναοί τς γίας μας ρθοδόξου Καθολικς κκλησίας δέν εναι κοινά κτίσματα, λλά καθιερωμένοι καί καθαγιασμένοι. Ο ερές Εκόνες, τά για Λείψανα τν γίων μας καί ,τι καθαγιάζεται ντός ατο (Θεία Κοινωνία, γιασμός, ρτοκλασία καί ντίδωρον) μς μεταδίδουν γιασμόν καί Χάριν καί δέν πάρχει κανείς πολύτως φόβος μολύνσεως μεταδόσεως σθενειν. Εναι βαρύτατη σέβεια θεωρία ρισμένων τι ατοί, πού κοινωνον τό γιο Σμα καί τό Τίμιον Αμα το Δεσπότου Χριστο, θά νοσήσουν θά ποθάνουν. Ο τά τοιατα φρονοντες καί διακηρύσσοντες ποπίπτουν, χωρίς σως νά τό συνειδητοποιον, στήν σύγχρονη αρεσι το νεοβαρλααμισμο, πού δέν δέχοντο τήν πενέργεια τς κτίστου Θείας Χάριτος διά τν Θείων Μυστηρίων. Μέσα ες τόν ερόν Ναόν το Θεο δέν μς προστατεύει, οτε χει λόγον πάρξεως ποιαδήποτε μάσκα, λλά κτιστος Θεία Χάρις καί προστασία.


     Συγκλείω τήν παρο
σαν γκύκλιον μέ τήν σύστασιν νά γωνιζόμεθα, στε νά μς χαρισθον πό τόν Κύριον καί Θεόν μας ο τρες κορυφαες ρετές, πού ποδεικνύει πόστολος Παλος :  Πίστις,  λπίδα καί  γάπη. Ατές καί λος πνευματικός γώνας μας ς εναι τό ντιστάθμισμα τς προκαλουμένης καθημερινς ψυχικς πιέσεως καί πελπισίας.


     Καί
πί τούτοις, εχόμενος παρά Κυρίου τήν νωθεν νίσχυσιν καί κραταιάν βοήθειαν ες τούς δυσχειμέρους καιρούς μας, διατελ,

 

Μετά πατρικν εχν καί ελογιν
Μητροπολίτης

Κυθήρων & ντικυθήρων Σεραφείμ

Πηγή μας: 

https://www.imkythiron.gr/index.php/o-mitropolitis/poimantorikes-egkyklioi/5460-poimantoriki-egkyklios-p-rith-191-2020