Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

«Πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις»... με αφορμή την δίωξη στον Μητροπολίτη Μόρφου


«Πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις» (Πρξ 5, 29)

Ο μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, υπέρμαχος της πατερικής παράδοσης και του αγιαστικού λόγου της Ορθόδοξης πίστης, απαντά στις προκλήσεις της Νέας Εποχής και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Με ύφος μειλίχιο και λόγο βαθύτατα πατερικό αποκαλύπτει όσα γνώρισε μέσα από την προσωπική του βιοτή και συναναστροφή με τους μεγάλους αγίους της εποχής μας (άγιο Παΐσιο αγιορείτη, άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη και άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη). Αλήθειες αγιαστικές, για την αντιμετώπιση των μεγάλων πνευματικών προβλημάτων των καιρών μας, με σκοπό την σωτηρία των ανθρώπων.

Άλλωστε ο λόγος των αγίων της Εκκλησίας μας ανά τους αιώνες, λόγο τον οποίον υιοθετεί και ο Μητροπολίτης Μόρφου, ποτέ δεν χαρακτηρίζεται από εμπάθεια, αλλά στοχεύει στην αφύπνιση του όλου ανθρώπου. Έτσι μέσα από τον προσωπικό του αγώνα κατά των παθών, δύναται ο κάθε ένας που το επιθυμεί να βαδίσει πάνω στο ψυχοσωτήριο τρίπτυχο: κάθαρση – φωτισμός – θέωση.

Με λίγα λόγια, αυτό που προβάλλει η Ορθοδοξία μας είναι ο διαρκής αγώνας για την σωτηρία, με κύριο χαρακτηριστικό την μετάνοια. Ωστόσο, για να γίνει κανείς μέτοχος αυτού του αγώνα είναι απαραίτητη η αγαθή προαίρεση και η αναγνώριση προσωπικών λαθών και αδυναμιών. Παράλληλα ενστερνιζόμενος το ανακαινιστικό μήνυμα του ευαγγελίου μπαίνει σε μία δυναμική όσο και ευθύγραμμη πορεία με κατάληξη την υποσχεθείσα  Βασιλεία των ουρανών, αφού «ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» κατά τον Απόστολο Παύλο. (Εβρ. 13,14) (1)

Το αδιασάλευτο του ευαγγελικού μηνύματος καθιστά ο Κύριος απολύτως σαφές καθώς, απευθυνόμενος σε όλους μας, τονίζει: «ο ουρανός και η γη παρελεύσονται, οι δε λόγοι μου ου μη παρέλθωσι. Προσέχετε δε εαυτοίς μήποτε βαρηθώσιν υμών αι καρδίαι… και αιφνίδιος εφ᾿ υμάς επιστή η ημέρα εκείνη·  ως παγίς γαρ επελεύσεται επί πάντας τους καθημένους επί πρόσωπον πάσης της γης. αγρυπνείτε ουν εν παντί καιρώ δεόμενοι ίνα καταξιωθήτε εκφυγείν πάντα τα μέλλοντα γίνεσθαι και σταθήναι έμπροσθεν του υιού του ανθρώπου.» (Λκ. 21, 33-36) (2)

Και όταν ακόμα ο Ίδιος αποκάλυπτε τις αλήθειες της Βασιλείας Του με παραβολές, τι έλεγε; «υμίν δέδοται γνώναι τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού· εκείνοις δε τοις έξω εν παραβολαίς τα πάντα γίνεται, ίνα βλέποντες βλέπωσι και μη ίδωσι, και ακούοντες ακούωσι και μη συνιώσι» (Μάρκ. 4,11)  (3)

Μήπως πάλι ο Χριστός δεν είπε το περίφημο : «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τόν σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι» (Μάρκ. 8, 34). (4)

Φυσικά η ανθρώπινη βούληση είναι σεβαστή και η ελευθερία δεν αίρεται, αλλά τι άλλο μάς φανερώνουν αυτά Του τα λόγια, παρά το θυσιαστικό φρόνημα που οφείλει να διέπει τον κάθε χριστιανό;

Πως μπορούμε να μιλάμε για πορεία προς την Βασιλεία του Θεού χωρίς συμμετοχή στον σταυρό του Χριστού;

«Αίροντες τον σταυρό, ευαρεστούμε τον Κύριο Ιησού Χριστό, Τον ακολουθούμε. Αν ακολουθούμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να ακολουθούμε Εκείνον. Όποιος δεν απαρνηθή τον εαυτό του, δεν μπορεί να Με ακολουθήση» (Ματθ. 10, 38), σχολιάζει ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς. (5)

Η ανθρώπινη ζωή είναι ένας άοκνος αγώνας. Αγώνας με τα πάθη και τα λάθη μας, με τον ίδιο μας τον εαυτό σε έναν αόρατο πόλεμο, όπως έλεγε ο άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης. Και σε τούτο μας καλεί ο Κύριος, σε επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τον εαυτό μας και τους γύρω μας αλλά και με Εκείνον. Μας καλεί στην προσωπική μας υπέρβαση μέσα από την σωτηριώδη μετάνοια, με τελικό σκοπό την σωτηρία μας. 

Ωστόσο, και σε αυτό που αποτελεί τον πρώτο και τον έσχατο σκοπό της ζωής του ανθρώπου δεν υπάρχει κανένας καταναγκασμός… Όποιος θέλει… Το να απαιτούμε όμως την προσαρμογή του λόγου του Θεού στις προσωπικές μας ιδεοληψίες αποτελεί όχι μόνο στρέβλωση αλλά και κατ' ουσίαν αναίρεσή Του. 

Π. Λ.



Σημειώσεις:

(1)   «Διότι δεν έχομεν εδώ μόνιμον πατρίδα και κατοικίαν, αλλά με ενδιαφέρον και πόθον ζητούμεν να κερδήσωμεν την μέλλουσαν και αιωνίαν, δηλαδή την ουράνιον βασίλειαν του Κυρίου»

(2)       «Ο ουρανός και η γη, που φαίνονται τόσον μόνιμα και ασάλευτα, θα περάσουν και θα λείψουν, οι λόγοι μου όμως δεν θα περάσουν, αλλά θα πραγματοποιηθούν έως και την τελευταίαν λεπτομέρειάν των. Προσέχετε δε τους εαυτούς σας, μήπως γίνουν βαρειές οι καρδιές σας και ασυγκίνητες στον λόγον του Θεού…  Να είσθε άγρυπνοι, μήπως τυχόν και μέσα εις την κατάστασιν αυτήν της πνευματικής χαλαρώσεως και παραζάλης πέση επάνω σας άξαφνα η μεγάλη εκείνη ημέρα της δευτέρας παρουσίας.  Διότι πράγματι σαν παγίδα θα έλθη η ημέρα εκείνη και θα συλλάβη απροετοιμάστους όλους αυτούς, οι οποίοι ξένοιαστοι εις την… κοσμικήν ζωήν των κάθονται επάνω εις την γην. Να είσθε λοιπόν άγρυπνοι και να προσεύχεσθε κάθε ώραν και στιγμήν, να σας δώση ο Θεός χάριν και δύναμιν, δια να αποφύγετε όλα αυτά τα φοβερά, που πρόκειται να γίνουν και να σταθήτε με θάρρος και χαράν εμπρός στον υιόν του ανθρώπου»


(3)       «Και έλεγεν εις αυτούς· “εις σας, δια την καλήν σας διάθεσιν, εδόθη από τον Θεόν η σοφία και η δύναμις να γνωρίσετε τας μυστηριώδεις αληθείας της βασιλείας του Θεού. Εις εκείνους δε, που δεν έχουν την καλήν διάθεσιν και ευρίσκονται έξω από τον ιδικόν σας κύκλον, όλαι αι αλήθειαι προσφέρονται με παραβολάς. Δι' αυτό τους διδάσκω με παραβολάς, δια να βλέπουν μεν με τα μάτια του σώματος, να μην ημπορούν όμως να ίδουν βαθύτερα με τα μάτια της ψυχής. Και να ακούσουν καλά με τα σωματικά των αυτιά, αλλά να μη ημπορούν να ενοήσουν»



(4)      «Όποιος θέλει να με ακολουθήση ως πιστός μαθητής μου, ας απαρνηθή τον αμαρτωλόν εαυτόν του με τας αδυναμίας, και τα πάθη του, ας πάρη την απόφασιν να υποστή προς χάριν μου ταλαιπωρίες και αυτόν ακόμη τον σταυρικόν θάνατον, και ας με ακολουθήση στον δρόμον, που εγώ εχάραξα»

 





Απάντηση Μητροπολίτη Μόρφου στους επικριτές του: 
«Να ακολουθούμε το λόγο του Θεού, όχι της νέας εποχής»

Σε νέο κήρυγμά του την πρωτομηνιά στο μεταξύ ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος μίλησε για την αθεϊα στην Ευρώπη αλλά για την δική μας ψυχολογική αστάθεια!  . «Η μάνα μου έλεγε πρόσεχε γιε μου να μην γύρει ο νούς σου. Τα άσπρα (τα χρήματα) κατεβάζουν τα άστρα» επισήμανε με νόημα! Περιέγραψε δε ένα περιστατικό από το Άγιο Όρος με τον Γέροντα Παϊσιο.

«Η Ευρώπη και ιδίως η Νέα Τάξη Πραγμάτων εισήγαγε και δεν το καταλάβαμε, και δεν εμιλήσαμε οι Αρχιερείς και οι ιερείς, ήθη και έθιμα παράδοξα ξένα στον νόμο του Θεού.» είπε κάνοντας λόγο για «άνομο νόμο» στην διαμόρφωση των παιδιών μας. «Μην βλέπετε αν οι πολλοί μας εμπαίζουν, αν μας σταυρώνουν. Ο Θεός μας είναι εσταυρωμένος! Να ακολουθούμε το λόγο του σταυρού όχι το λόγο της νέας εποχής. Της νέας αταξίας όπως λέω εγώ, όχι της νεάς τάξης πραγμάτων. Αυτοί έτσι την εμφανίζουν ως νέα ήθη με νέα δημοκρατία. Όταν σας διώκουν για τον Χριστό να χαίρεστε»…

Σημείωσε δε πως επικοινώνησε με έναν Δεσπότη Πατριαρχείου χθες και του είπε » Αγαπητέ μου Νεόφυτε μην λυπάσαι με αυτά που ακούς, οι προσευχές μας είναι δίπλα σου.» και του απάντησα «Δεν λυπούμαι, έχω μυστική χαρά. Από το 2003 γνωρίζουμε και τον ονειδισμόν και τον σταυρόν…»

Πηγή μας:


Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας: 
Να κάνουμε Προσευχή για τον Σεβ. Μόρφου.

Ο διωγμός ξεκίνησε από έξω και σήμερα μπήκε στην Κυπριακή βασανισμένη ενδοχώρα.

Τους ενοχλεί ο Προφητικός, Πατερικός και Ρωμαίικος λόγος;

Τους ενοχλεί η αυθεντική κοψιά ενός ιεράρχη που με τον λόγο του αλλοιώνει και δεν φανατίζει;

Ξεκινήσαμε  να αναλύουμε  τις τελευταίες προκλήσεις του τούρκου στο ΑΙΓΑΙΟ – Κύπρο και διαβάζοντας κυπριακά ΜΜΕ, κατανοήσαμε  ότι οι χειρότεροι πειρασμοί  είναι από μέσα. 

Όταν  η καραμέλα του ρατσισμού καλύπτεται εξωτερικά με ζάχαρη και από μέσα με  δηλητηριώδες  φαρμάκι.

Αλλά και όταν σου στερούν το δικαίωμα του λόγου και της διαφορετικής άποψης, αυτό δεν ονομάζεται ρατσισμός ;

Η Ορθοδοξία δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον ρατσισμό και τις άσχημες μορφές του γιατί η ίδια πρωταγωνιστεί εχθρικά απέναντι του. Γιατί η ίδια είναι ιατρείο και βαρύ χειρουργείο αποκατάστασης ψυχών και σωμάτων πολλές φορές.

Το πλάσμα του ΘΕΟΥ είναι ο πόνος και η συνεχής μέριμνα της Ορθοδοξίας που θέλει ευτυχισμένους ανθρώπους, να χαίρονται τα αγαθά του ΘΕΟΥ.

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ έλεγε ότι η Κύπρος θα δεχτεί ένα ράπισμα.

Μήπως είμαστε κοντά;

«Σε μια άλλη εξέλιξη στο μικροσκόπιο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπήκαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου.

Όπως πληροφορείται το SigmaLive, η Επίτροπος Διοικήσεως κάνει σκέψεις για παρέμβαση στα πλαίσια του ρατσισμού. Τις τελευταίες ώρες γίνεται μελέτη του περιεχομένου των δηλώσεων και δεν αποκλείονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες.»

Να το δούμε και αυτό, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη ότι πλησιάζουμε στην ώρα Ο.

« Τι δηλώνει στο ΣΙΓΜΑ ο Μητροπολίτης Μόρφου μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Μιλώντας σήμερα αποκλειστικά στο ΣΙΓΜΑ δήλωσε ότι «οι άνθρωποι τα εγκαταλείπουν όλα, εκτός από τις επιθυμίες τους».

Ο Μόρφου Νεόφυτος που μίλησε για πρώτη φορά για τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ανέφερε ότι «υπάρχει φιλανθρωπία στη Μητρόπολη Μόρφου για αυτούς που αγωνίζονται, ακόμη και στους ομοφυλόφιλους».

Καλά  τα ενεργειακά οικόπεδα Κύπρο, αλλά μείζον η λογική για τους άθεους και ο ΧΡΙΣΤΟΣ για τους πιστούς.

Σε μια δύσκολη συγκυρία ξύνουν πληγές. 

Σε μια στιγμή που ο Ελληνισμός στην Ελλάδα και στην Κύπρο πρέπει να είναι ενωμένος και ενδυναμωμένος, κάποιοι κόβουν φέτες ψυχής. Το έργο αυτό  γεωπολιτικοί  χασάπηδες το είδαμε πολλές φορές και γνωρίσαμε τις επώδυνες στιγμές του. Δεν θα πάρουμε από αυτό που προσφέρεται. 

Ο κοσμάκης παρ όλα τα πάθη , τις αδυναμίες και τις αμαρτίες του  έχει κοινά σημεία αναφοράς που ενώνονται με την κοινή λογική . Και η κοινή λογική σήμερα λέει ΣΤΩΜΕΝ καλώς, αρχίζει ο διωγμός γιατί έχουν ετοιμάσει εκτός από τα τουρκικά θηρία και άλλα πνευματικά τερατουργήματα. Για να δούμε ποιο θα πρωτοδαγκώσει;

Τελικά όλους μας θα μας καταπιεί η ΧΑΡΙΣ του ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ»

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Πηγή μας: