Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Η οφειλή των δακρύων και η Ανάσταση



ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ



Η οφειλή των δακρύων και η Ανάσταση 

 
 


Από το βιβλίο της Μαρίας Μουρζά "Εν μέσω κρίσης"
Εκδόσεις "Άθως"


Πηγή μας:


Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Γιατί ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό;



«ΕΤΑΙΡΕ, ΕΦ’ Ω ΠΑΡΕΙ;» (ΜΤ 26,50)


Γιατί ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό;

π. Μαξίμου
Ι. Μ. Παραμυθίας Ρόδου

1. Είναι απορίας άξιο, πώς ο Ιούδας πρόδωσε το Δάσκαλό του, ενώ Τον έβλεπε να κάνει τόσα μεγάλα θαύματα;

Ο Ιούδας αρχικά πρέπει να ήταν καλός. Όπως και οι άλλοι μαθητές του Χριστού, εγκατέλειψε κι αυτός για τον Μεσσία και συγγενείς και δουλειά. Σίγουρα θα υπέμεινε ταλαιπωρίες κατά τις πεζοπορίες των τριών χρόνων της δημόσιας δράσης του Χριστού. Ο Χριστός έστελνε κατά τις περιοδείες Του σε χωριά και πόλεις μαθητές Του για να προετοιμάσουν τους ανθρώπους. Οι μαθητές τότε, μαζί και ο Ιούδας, κήρυτταν για τον Μεσσία που ήλθε, κι επιβεβαίωναν τα λόγια τους με θαύματα (Ματθ. 10,1-8). Ο Ιούδας τιμήθηκε ιδιαίτερα από το Χριστό με το να κρατάει το κοινό ταμείο. Απ’ αυτό ψώνιζε και έδινε χρήματα για φιλανθρωπία σε πτωχούς (Ιωάν. 13,29). Όταν ο Χριστός ξεκίνησε από τη Γαλιλαία προς την Ιουδαία για να θυσιασθεί, Τον ακολούθησε και ο Ιούδας ακούγοντας τα λόγια του συμμαθητή του Θωμά: «Ας πάμε κι εμείς να πεθάνουμε μαζί Του» (Ιωάν. 11,16).

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει πως ο Ιούδας είχε ήδη το πάθος της φιλαργυρίας (12,6). Φαίνεται πως υπέπεσε στο πάθος αυτό και οδηγήθηκε στην απιστία προς το Χριστό. Η φιλαργυρία άνοιξε την ψυχή του στο σατανά, έδωσε δικαιώματα στον πονηρό.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς (22,3) γράφει ότι, πριν συνεννοηθεί ο Ιούδας με τους αρχιερείς για την παράδοση, ο σατανάς εισήλθε μέσα του. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης (13,2) λέγοντας ότι ο σατανάς έβαλε στην καρδιά του Ιούδα την προδοσία. Ο ίδιος Ευαγγελιστής αναφέρει στο τέλος του Μυστικού Δείπνου ότι εισήλθε πάλι ο σατανάς στον Ιούδα (13,27). Ας το δούμε: Στη Βηθανία άλειψε τα πόδια του Χριστού μία γυναίκα με πολύτιμο μύρο. Ο Ιούδας με κάποιους μαθητές διαμαρτυρήθηκαν αγανακτισμένοι (Ματθ. 26,8 και Ιωάν. 12,4-6). Η διαμαρτυρία είναι δείγμα αμφισβήτησης του αλάθητου του Χριστού: πώς επέτρεψε αυτή την απώλεια; Όταν ο Χριστός επενέβη και ζήτησε να μην πικραίνουν τη γυναίκα για την εκδήλωση της αγάπης της, επειδή ετοίμασε το σώμα Του για τον ενταφιασμό, οι άλλοι σιώπησαν ταπεινά, ο Ιούδας όμως, ενοχλημένος και επηρεασμένος από το σατανά, πήγε για την προδοσία. Ο εγωισμός τον τύφλωσε. Σίγουρα ο Ιούδας δεν πίστευε στη θεότητα του Χριστού. Ένας Θεός αξίζει κάθε τιμής και θυσίας και δεν προδίδεται. Ήθελε να κάνει το δάσκαλο στο Χριστό. Μάλιστα έκρυψε τη φιλαργυρία του στο δήθεν ενδιαφέρον του για τους φτωχούς. Οι αμαρτωλοί συνήθως προσπαθούν να καλύπτουν τις αμαρτίες τους και να τις δικαιολογούν.

Με τη μεσολάβηση του Ιούδα οι αρχιερείς χάρηκαν (Μάρκ. 14,11 και Λουκά 22,5), γιατί θα μπορούσαν να συλλάβουν το Χριστό μακριά από τον όχλο και σε ώρα νυκτερινή, που όλοι κοιμούνται. Ο Ιούδας μάλιστα φανερά τους βεβαίωσε και τους έδωσε την υπόσχεση, ότι θα παραδώσει το Χριστό χωρίς την παρουσία του όχλου (Λουκά 22,6).

Η αιτία της προδοσίας δεν ήταν τόσο η φιλαργυρία, όσο ο εγωισμός του. Αν ήταν αποκλειστικά φιλάργυρος, θα έφευγε πιο νωρίς από το φτωχό δάσκαλο Χριστό. Αν και στο παρελθόν έκλεβε χρήματα, δεν εγκατέλειψε, όμως, το Χριστό. Τώρα τον εγκαταλείπει, γιατί θίχθηκε ο εγωισμός του. Αν δεν είχε μεγάλο εγωισμό, θα συνέχιζε να κλέβει και δεν θα πρόδιδε το δάσκαλό του. Βέβαια είχε και φιλαργυρία, γιατί πήρε και χρήματα για να προδώσει το Χριστό.

Ίσως ο Ιούδας, όταν έχασε την πίστη του στη θεία προέλευση του Χριστού, άρχισε να εξηγεί τα θαύματα του Χριστού, όπως οι Φαρισαίοι, ως δαιμονικές ενέργειες. Ο εγωισμός σκοτίζει τον άνθρωπο, ώστε να μη διακρίνει το σωστό.

Ο Ιούδας τυφλώθηκε από τη φιλαργυρία, τον εγωισμό και το διάβολο και δεν έβλεπε τι πήγαινε να κάνει.

2. Η προδοσία του Ιούδα ήταν αναπόφευκτη και έπρεπε να γίνει;

Το ότι ένας μαθητής θα γινόταν προδότης, ο Θεός το προγνώριζε. Άλλωστε το προφήτευσε και ο Δαβίδ στην Π.Δ. (Ψαλ. 40,10). Ο Χριστός το προφήτευσε πολλές φορές. Ο Χριστός το προγνώριζε, αλλά δεν το προκαθόρισε. Το προφήτευσε, επειδή θα γινόταν. Ο Θεός είδε την προδοσία και την προείπε. Δεν φταίει η πρόγνωση του Θεού, αλλά η ελευθερία του Ιούδα.

Όταν, μετά τον πολλαπλασιασμό των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, πολύ πριν από το πάθος, μιλούσε ο Χριστός για την Θεία Κοινωνία, το σώμα και το αίμα Του, μερικοί μαθητές Του είπαν: «σκληρός είναι ο λόγος αυτός» και έφυγαν από κοντά Του. Ο Χριστός τότε είπε στους δώδεκα: «Μήπως θέλετε και σεις να φύγετε;». Ο Πέτρος απάντησε: «Πού να πάμε, εσύ μας μιλάς για την αιώνια ζωή και πιστεύσαμε και διαπιστώσαμε ότι εσύ είσαι ο Χριστός, ο υιός του Θεού του ζωντανού». Αποκρίθηκε ο Χριστός: «Εγώ δε σας διάλεξα εσάς τους δώδεκα; Κι όμως ένας από σας είναι διάβολος (κατήγορός μου)». Εδώ εννοούσε τον Ιούδα (Ιωάν. 6,60-71). Εδώ ο Χριστός λέει το παράδοξο: «αν και σας διάλεξα εγώ, ανάμεσά σας υπάρχει και προδότης».

Η θυσία του Χριστού στο σταυρό ήταν πιο επώδυνη, αφού προδόθηκε από έναν μαθητή Του. Αυτή η προδοσία μάς διδάσκει πως κινδυνεύουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στο Χριστό. Ο Ιούδας αποτελεί πρότυπο πολλών μελλοντικών προδοτών. Αν ο μαθητής του Χριστού που έβλεπε τα μεγάλα θαύματα του Χριστού τον πρόδωσε, πόσο κινδυνεύουν οι μεταγενέστεροι που δε βλέπουν άμεσα το Χριστό και τα θαύματά Του;

Ο Χριστός θα συλλαμβανόταν και θα θυσιαζόταν και χωρίς τη μεσολάβηση του Ιούδα. Δεν είναι δυνατόν ο πανάγαθος Θεός να χρησιμοποιεί έναν άνθρωπο για το σχέδιό Του οδηγώντας τον στην αιώνια απώλεια. Αν έκανε θεάρεστο έργο ο Ιούδας, δε θα τον άφηνε ο Θεός να αυτοκτονήσει. Ο Ιούδας δείχνει τη μεγάλη διαφθορά των ανθρώπων και την ανάγκη της θείας θυσίας.

3. Γιατί ο Χριστός άφησε το μαθητή Του τον Ιούδα να τον προδώσει;

Ο Χριστός πολλές φορές προσπάθησε να τον αποτρέψει από την προδοσία. Αρκετό χρόνο πριν από το πάθος Του ο Χριστός επανειλημμένα (Ματθ. 12,40. 16,21-28. 17,12. 17,22-23. 20,17-19) προετοίμαζε τους μαθητές Του για το πάθος Του. Τους έλεγε πως θα πάθει πολλά, θα αποδοκιμασθεί από τους θρησκευτικούς άρχοντες, θα θανατωθεί και την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί.

Σε μία προαναγγελία του Πάθους Του (Ματθ. 16,21-28), ο Πέτρος αντέδρασε και ζήτησε να μη συμβεί το πάθος. Ο Χριστός είπε στον Πέτρο: «Ύπαγε πίσω μου σατανά …δεν ακολουθείς το θέλημα του Θεού, αλλά σκέφτεσαι ανθρώπινα». Στη συνέχεια ζήτησε από τους μαθητές Του αυταπάρνηση και είπε: «τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος, εάν τον κόσμο όλο κερδίσει, αλλά χάσει την ψυχή του». Αυτά τα λόγια ήταν και μία σκληρή προειδοποίηση στον Ιούδα για το χάσιμο της ψυχής Του για 30 αργύρια.

Στο Μυστικό Δείπνο μετά το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών Του ο Χριστός είπε: «εσείς είστε καθαροί, αλλ’ όχι όλοι» (Ιωάν. 13,10-11). Γνώριζε αυτόν, που θα Τον παραδώσει. Στη συνέχεια, ενώ διδάσκει την ταπείνωση (γι’ αυτό έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του), προειδοποιεί πάλι τον Ιούδα λέγοντας την προφητεία του Δαβίδ (Ψαλ. 40,10): «Εκείνος που τρώει μαζί μου ψωμί σήκωσε και με χτύπησε με τη φτέρνα του». Στην υποκριτική αταραξία του Ιούδα ο Χριστός ταράχθηκε για την απώλεια της ψυχής του και είπε καθαρά ότι κάποιος θα τον προδώσει (Ιωάν. 13,21). Ο Ιούδας πάλι έκανε τον ανήξερο. Ο Χριστός τον φανερώνει έμμεσα λέγοντας: «εκείνος που βούτηξε μαζί μου στην πιατέλα το ψωμί, αυτός θα με παραδώσει» (Ματθ. 26,23). Κι ενώ ο Ιούδας συνέχιζε να κρύβεται, λέει ο Χριστός απειλητικά: «αλίμονο στον άνθρωπο εκείνο μέσω του οποίου ο υιός του ανθρώπου (ο Μεσσίας) θα παραδοθεί. Καλό θα ήταν γι’ αυτόν να μην είχε γεννηθεί (Ματθ. 26,24). Κι ενώ όλοι έλεγαν «μήπως είμαι εγώ», ο Ιούδας, για να μη φανερωθεί με τη σιωπή του, Τον ρώτησε κι αυτός χωρίς ντροπή: «μήπως είμαι εγώ»; Ο Χριστός τού είπε: «Συ το είπες», δηλ., όπως το είπες.

Ο επιστήθιος μαθητής Του αναφέρει πως ο Χριστός στο όρος Γεθσημανή έριξε κάτω προς τα πίσω τον Ιούδα και τους στρατιώτες, όταν τον πλησίασαν (Ιωάν.18,5-6). Ο Ιούδας δε συγκλονίσθηκε, αλλά υποκριτικά χαιρέτησε το Χριστό λέγοντας «χαίρε ραββί» και Τον φίλησε εγκάρδια, «κατεφίλησεν αυτόν» (Ματθ. 26,49). Ο Χριστός δεν του κακομίλησε, αλλά του είπε: «φίλε, γι’ αυτό που ήλθες εδώ, προχώρα» (Ματθ. 26,50). Ο Λουκάς (22,48) συμπληρώνει τα λόγια του Χριστού με την ερώτηση: «με φίλημα παραδίδεις τον Υιό του ανθρώπου;». Σα να του έλεγε: γνωρίζω γιατί ήρθες, είσαι προδότης, δε με ξεγελά το θερμό φιλί σου.

Ο Χριστός προσπάθησε να τον συνετίσει. Ο Ιούδας, όμως, ήταν αμετάπειστος στην προδοσία.

4. Μήπως ο Ιούδας πρόδωσε το Χριστό, επειδή δεν ήταν ο απελευθερωτής από τους Ρωμαίους;

Ο Χριστός ποτέ δε μίλησε για επανάσταση όπλων. Οι προειδοποιήσεις για το πάθος Του αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο για επανάσταση. Αν ο Ιούδας ήταν ζηλωτής, δηλαδή επαναστάτης, θα έπρεπε να περιμένει μήπως ο Χριστός δείξει αργότερα τις θείες δυνάμεις Του και απελευθέρωνε το λαό. Με την προδοσία του οδηγούσε το Χριστό στην αφάνεια. Με το θάνατο του Χριστού δεν κέρδισε τίποτε η υπόθεση της επανάστασης. Αν ο Χριστός απογοήτευσε τον Ιούδα, ας τον εγκατέλειπε κι ας περίμενε άλλον απελευθερωτή Μεσσία.

Επίσης ο επαναστάτης Ιούδας δε δικαιολογεί τη μεταμέλεια του προδότη και τον απαγχονισμό. Όταν επέστρεψε τα χρήματα, είπε στους αρχιερείς: «παρέδωσα αίμα αθώο» (Ματθ.27,4). Ο επαναστάτης Ιούδας, επίσης, έπρεπε να κρατήσει τα χρήματα για τις ανάγκες της αναμενόμενης επανάστασης. Με τον απαγχονισμό του δεν άλλαξε η κατάσταση της ρωμαιοκρατίας.

Όλος ο λαός περίμενε απελευθερωτή Μεσσία. Όταν ο Χριστός πολλαπλασίασε τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια και έφαγαν χιλιάδες άνθρωποι, έλεγαν όσοι έφαγαν: «πραγματικά αυτός είναι ο αναμενόμενος προφήτης. Ο Χριστός αντιλήφθηκε ότι σκοπεύουν να τον κάνουν βασιλιά, και αναχώρησε στο όρος μόνος Του» (Ιωάν. 6,14-15).

Και οι μαθητές του Χριστού περίμεναν από το Μεσσία απελευθέρωση. Δύο μάλιστα από τους πιο κοντινούς, τα αδέλφια Ιάκωβος και Ιωάννης, μαζί με τη μητέρα τους ζήτησαν από το Χριστό, όταν σε λίγο θα γινόταν βασιλιάς στα Ιεροσόλυμα, να τους βάλει δίπλα στο θρόνο Του δεξιά και αριστερά. Ο Χριστός τους εξήγησε ότι στα Ιεροσόλυμα τον περιμένει πικρό ποτήρι, πηγαίνει για πάθος (Ματθ. 20,20-23). Αυτοί όμως δεν πρόδωσαν το δάσκαλό τους.

Ο Ιούδας δεν ήταν επαναστάτης, αλλά μικρόψυχος, εγωιστής και φιλάργυρος.

5. Ο Ιούδας δε μετανόησε, όταν επέστρεψε τα τριάντα αργύρια και είπε στους αρχιερείς ότι αμάρτησε παραδίδοντας αίμα αθώο;

Άλλο πραγματική μετάνοια κι άλλο απλή μεταμέλεια. Η πραγματική μετάνοια χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια για διόρθωση του κακού, ενώ η απλή μεταμέλεια είναι αλλαγή σκέψης (απλή μεταστροφή) χωρίς καμία προσπάθεια διόρθωσης του κακού. Ο Ιούδας αναγνώρισε το λάθος του, αλλά δεν έκανε κάτι για να το διορθώσει. Αν μετανοούσε πραγματικά, θα πήγαινε να βρει το Χριστό και με δάκρυα θα ζητούσε τη συγχώρηση, όπως έκανε ο Πέτρος.

Το ότι αυτοκτόνησε δείχνει ότι ο εγωισμός του τώρα λειτούργησε αυτοκαταστροφικά. Προφανώς έβαλε και το χέρι του κι ο διάβολος και τον οδήγησε στην απελπισία.

Αν ο Ιούδας μετανοούσε πραγματικά, θα σωζόταν.


Πηγή μας:



Σάββατο 20 Απριλίου 2019

ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ: «Να κρατήσουμε την πίστη μας στον Κύριο»




ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ: 
«Να κρατήσουμε την πίστη μας στον Κύριο»

«Αυτά πού θα δουν τα μάτια μας και θ’ ακούσουν τ’ αυτιά μας από εδώ και πέρα δεν θα τα έχουμε ποτέ ξαναδεί, ούτε ξανακούσει…

Στους έσχατους χρόνους οι χριστιανοί θα πορεύονται, όπως θα διατάσσει τότε ό Κύριος. Όμως εκεί θα είναι ό Κύριος και δεν θ’ αφήσει τον άνθρωπο, θα μας βοηθά σε ότι θέλουμε. Δεν θα μας αφήσει, να είστε βέβαιοι και πιστοί. Γιατί αυτό θέλει να έχουμε εκείνες τις μέρες: ΠΙΣΤΗ!

Πάνω απ’ όλα, παιδιά μου, να κρατήσουμε την πίστη μας στον Κύριο, και ας έρθουν μέρες δύσκολες και ας έρθουν μέρες δοκιμασίας. Μέσα στους αιώνες πέρασαν τέτοιες εποχές. Και βλέπουμε, άλλους τούς σταυρώνανε στον σταυρό, άλλους τούς έκοβαν είκοσι κομμάτια, όμως δεν προδώσανε τον Χριστό και ζούνε στους Ουρανούς στους αιώνες των αιώνων. Πόσο μεγάλη πίστη είχαν! Και αυτή ή πίστη δεν είναι μόνο για τα δύσκολα μελλοντικά πράγματα, είναι γενικώς. Ή πίστη είναι ή κινητήριος δύναμις και χωρίς αυτήν ό άνθρωπος δεν θα κατόρθωνε τίποτα. Ζητούσε πίστη ό Κύριος!»

ΒΙΒΛΙΟΓ. ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ

Πηγή: orthodoxianews

Πηγή μας:

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! 



Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Οι θρησκευτικές οργανώσεις υπό το φως της ορθόδοξης παραδοσιακής πνευματικότητας



Παραδοσιακή πνευματικότητα και θρησκευτικές οργανώσεις

Κώστας Νούσης, Θεολόγος – Φιλόλογος

Οι θρησκευτικές οργανώσεις υπό το φως της ορθόδοξης παραδοσιακής πνευματικότητας

«Οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις αποτέλεσαν σε πρόσφατες αναλύσεις μας[1] το αντικείμενο φαινομενικά δριμείας θεολογικής κριτικής, κατ’ ουσίαν ωστόσο πρόκειται για προσπάθεια μιας εις βάθος και επισταμένης εκκλησιολογικής και θεολογικής τους ανάκρισης υπό το φως της ορθοδόξου παραδόσεως, όπως επανειλημμένως και δεόντως έχουμε τονίσει. Ίσως κατέστημεν σε μερικούς δυσάρεστοι με το εγχείρημά μας τούτο. Δεν θα ήταν, όμως, σε καμιά περίπτωση οποιοδήποτε πρόσχημα ανθρωπαρέσκειας ή ετέρας αδυναμίας και εμπάθειας ικανός και σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας κατά την αναζήτηση και την έκφραση της αλήθειας των πραγμάτων.

Κάποιος φίλος παρατήρησε στον γράφοντα ότι αρκετά από τα δυτικότροπα και λοιπά αντορθόδοξα στοιχεία που απαντώνται στους χώρους των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων τα συναντάμε και στους αντίστοιχους των ενοριών ή και των μοναστηριών. Δεν θα αντέλεγα στην μερική ορθότητα της συγκεκριμένης επισήμανσης, ωστόσο η ομοείδεια κάποιων φαινομένων δεν θα πρέπει να μας οδηγεί σε λαθεμένες γενικεύσεις και άτοπα συμπεράσματα. Και τούτο, διότι το πρόβλημα δεν έγκειται εν προκειμένω σε περιπτωσιολογικούς εντοπισμούς ομόλογων καταστάσεων στον ενδοεκκλησιαστικό χώρο, αλλά στην εγγενή προβληματική των παρεκκλησιαστικών συνασπισμών. Τα δυτικά απολιθώματα του παρελθόντος – οι τελευταίοι δηλαδή – σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγκριθούν και να ταυτισθούν με τα καθαρόαιμα και παραδοσιακά εκκλησιαστικά σχήματα – ήτοι τις επισκοπικές ενορίες και τα μοναστήρια – στα οποία η όποια διαστροφική πορεία είτε είναι περιστασιακό και ατυχές φαινόμενο είτε συνιστά εκτροπή εξ επιδράσεως των προτύπων των παρ-εξω-εκκλησιαστικών θρησκευτικών οργανώσεων και σωματείων.

Οι θρησκευτικές οργανώσεις ήταν κάποτε τόσο πολύ «της μόδας» και είχαν εισχωρήσει τοσούτον βαθέως στην εκκλησιαστική ζωή και πνευματικότητα, όπου «παρέσυραν» σε (εξωτερική εξάπαντος) συνεργασία και ηγιασμένες προσωπικότητες (βλ. ενδεικτικά π. Αμφιλόχιο Μακρή). Τούτο, βεβαίως, αφενός ούτε αμνηστεύει τη σωρεία των εξ εκείνων εκπορευόμενων εκτροπών και διαστρεβλώσεων της ορθόδοξης πνευματικότητος, ούτε αφετέρου θα μπορούσε να καταχωρηθεί ως αξιόλογο άλλοθι και αξιόπιστο επιχειρηματικό έρεισμα σε όποιον θα επιθυμούσε να δικαιώσει την προσφορά τους στην Ελλαδική Εκκλησία. Θα επεσήμανα εδώ επιπρόσθετα πως ακόμη και η περίπτωση ηγιασμένων μονάδων προερχομένων εξ αυτών – βλέπε π. Νικόλαο Κογιώνη – είτε συνεργαζομένων για ποικίλους λόγους μετ’ αυτών, όπως αμέσως προαναφέραμε, δεν επαρκούν με καμιά αναδρομική ισχύ να στηρίξουν το από κάθε έποψη φύσει προβληματικό τούτο οικοδόμημα που ακούει στο όνομα θρησκευτικές οργανώσεις, ιδία εξαιτίας και σύμφωνα με την εξελικτική τους πορεία μέχρι τις μέρες μας.

Η Εκκλησία πρέπει εξάπαντος να επαναπροσδιορίσει την άχρι τούδε παθητική στάση της απέναντι στο πολύπλοκο και χρονίζον τούτο πρόβλημα και να λάβει γενναίες αποφάσεις, προασπιζόμενη την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία της και  την πνευματική ωφέλεια των τέκνων της, εστιάζουσα προπαντός στα θύματα τής εν λόγω δυτικόφερτης πνευματικότητας. Η αναβλητικότητα, η εθελοτυφλία, η ανθρωπάρεσκη αναποφασιστικότητα, η εφάμαρτη απάθεια και η διάτρητη θεραπεία και προσκόλληση σε νόθους και νοσηρούς τύπους πνευματικής ζωής και εκκλησιαστικής οργάνωσης δεν μπορεί να υποστηριχθεί πλέον σοβαρά, κάτω μάλιστα από την ισχυρή πίεση των μετανεωτερικών αλλαγών, προκλήσεων και απαιτήσεων.

Εφόσον θεωρούμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί πως ουδέν τυχαίον εστίν, μπορούμε να πούμε ότι η θεία πρόνοια οικονόμησε να πέσει τελευταία στα χέρια του γράφοντος ένα διαφωτιστικό σχετικά βιβλίο (Άννας Κωστάκου – Μαρίνη, Δύσκολο να ζεις μ’ έναν Άγιο, εκδ. Επτάλοφος, Αθήνα 2012), ελπίζοντας θεαρέστως και ευχόμενοι ο Θεός να αποκαλύπτει σταδιακά την αλήθεια των πραγμάτων, όπως εν προκειμένω δια των συγχρόνων αγίων Του. Με έκπληξη, λοιπόν, διάβασα μέσα από τις αυτοβιογραφικές σελίδες της συγγραφέως νέα στοιχεία περί της γνωστής στάσης του νεοφανούς οσίου Πορφυρίου έναντι των εν λόγω θρησκευτικών οργανώσεων.[2]

Διαβάζουμε σχετικά: «της είχε πει, ωστόσο, ο Γέροντας για μια κυρία, που μιλούσε κάπως περίεργα για τον Θεό, με ωραίες φράσεις, με μια συναισθηματική ορολογία, που κατά τη γνώμη της δεν έπειθε. Κι όμως, μια άλλη φορά, ο ίδιος είχε πει κάτι, που την είχε ξαφνιάσει και την είχε αφήσει άφωνη. Επρόκειτο για μια συντροφιά επισκεπτών, με κηρυκτικό ζήλο, σεμνών και αξιοπρεπών, που ανήκε σε θρησκευτική οργάνωση. Μετά την αναχώρησή τους, είπε μ’ ένα χαμόγελο απορίας ο Γέροντας, χωρίς ίχνος μομφής: – Αυτοί, τι να σου πω παιδί μου, δεν πιστεύουν στον Χριστό!» (σσ. 100-101). Και εμείς, άλαλοι και εμβρόντητοι ως η συγγραφεύς, ιστάμεθα ενεοί προ αποκαλύψεων του Πνεύματος δυσνοήτων έως ακαταλήπτων, κατερχόμενοι μαζί με τον Άγιο στα μυστηριακά και σκοτεινά βάθη των ανθρωπίνων πραγματικοτήτων, σε αλήθειες κάθετα αντίθετες με τη βιτρίνα της υπερβαλλούσης «πνευματικότητος» και του σούπερ ιεραποστολικού προφίλ ενίων…

Και λίγο παρακάτω: «εκείνος της είπε πολύ σοβαρά: – Έτσι έχουν συνηθίσει αυτοί να βλέπουν την θρησκευτική ζωή. Δεν μπορούσα να του πω τώρα κάτι άλλο, κι ας το είχε ανάγκη. Αν ξανάρθει… Ήξερε πως ο νεαρός και οι δικοί του ήταν μέλη θρησκευτικής οργάνωσης. Η διακριτική του παρατήρηση τής ξεδιάλυνε και την απορία της για τον λόγο που τον έκανε να μη δεχθεί κάποιον, που τον θεωρούσε εκείνη ευσεβή και σοφό. Της είχε πει και τότε: – Αυτοί έχουν τον δικό τους τρόπο να βλέπουν την πίστη και την Εκκλησία» (σσ. 110-111).

Αυτή η κακή συνήθεια, η αλλόφερτη, τούτη η πνευματική, η φαρισαΐζουσα αυτάρκεια, ο προκείμενος κακός και αντιορθόδοξος τρόπος τού οράν την Εκκλησία και την πίστη: εδώ έγκειται το όλο ζήτημα. «Έτσι είπε χωρίς να χαρακτηρίσει αυτό τον τρόπο. Αργότερα παρατήρησε καλύτερα τα λόγια και τη στάση τους. Στηρίζονταν σχεδόν απόλυτα στις θεολογικές τους γνώσεις. Δεν υπήρχε χώρος μέσα τους για τον λόγο του Γέροντα» (σ. 111). Θα πρόσθετα εδώ πως ίσως δεν υπάρχει χώρος για τον λόγο της Εκκλησίας, του ίδιου του Χριστού…

Στον αντίποδα της νοσηρής τούτης νοοτροπίας, της σχεδόν αιρετικής, ίσταται η αγαπητική, η ξενίζουσα, η πραεία και συμπάσχουσα στάση του οσίου Πορφυρίου απέναντι σε Καθολικούς μοναχούς, που διψούσαν για τα λαγαρά νάματα του αρχέγονου χριστιανισμού και για τη νοερά προσευχή: «ασκητεύουν ορθόδοξα, το ξέρεις; Δεν θα τους αφήσει ο Θεός»(σ. 124). Ο Κύριος έχει δώσει αρκετά δείγματα στο παρελθόν αναφορικά με την άρση των πρωτοτοκίων, της ευαρέσκειας, της κλήσης και της Χάρης Του, όπως βλέπουμε για παράδειγμα στην περίπτωση του Ισραήλ και των «Ελλήνων», των ελληνιστών ειδωλολατρών. Ας προσέξουμε, επομένως, εμείς οι σημερινοί «ορθόδοξοι», οι τόσο βέβαιοι για την ορθοπραξία και τον ζήλο μας, για τη δήθεν ανωτερότητα και καθαρότητά μας – ο νοών νοείτω περί των χώρων εκκόλαψης τοιούτων ιδεοληψιών – μήπως αυτοί που μας χορήγησαν κάποτε εξ Εσπερίας τοιαύτα αντιχριστιανικά σύνδρομα, προάγουσιν νυν ημάς εις την Βασιλείαν του Θεού (Ματθ. 21:31), την ίδια ώρα που εμείς, «οι εκλεκτοί», με τις ευλογίες ή κωφεύσεις των πνευματικών προϊσταμένων μας, αναπαυόμαστε στις σχετικές πεπλανημένες αυτοδικαιωτικές καταστάσεις και στις θρησκευτικές εμμονές μας, που κάποτε μας κληροδότησαν εκείνοι, οι κατηχούμενοι, οι προσήλυτοι, οι αφανείς και καινοί «Ορθόδοξοι» του σήμερα…»

[1] http://www.pemptousia.gr/2014/11/ekklisiastikes-organosis-realistiki-prooptiki-i-outopiki-prosdokia/ και http://www.pemptousia.gr/2014/11/o-ekklisiasmos-ton-organoseon/

[2] Κ. Νούση, Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης, Εκκλησιολογία – Θεολογία, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2014, σσ. 98, 156.

Πηγή μας:
  


Σάββατο 6 Απριλίου 2019

«Το πρόβλημα της σύγχρονης παιδαγωγικής και η παιδεία της Ορθοδοξίας»



Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος: 
Το πρόβλημα της σύγχρονης παιδαγωγικής και η παιδεία της Ορθοδοξίας

«Τό θέμα τς παιδείας σήμερα νυψώνεται σέ μεζον πρόβλημα καθώς δέν πάρχει να κπαιδευτικό σύστημα πού νά προβάλει τίς ξίες καί οκογένεια συχνά δέν εναι σέ θέση νά φοδιάσει τά παιδιά. Σέ ατό τό ζήτημα λύση μπορε νά δώσει ρθόδοξη παιδαγωγική.

προβληματισμός γύρω πό τήν γωγή καί τή διαπαιδαγώγηση τν παιδιν ποτελε να πό τά πλέον πολυσυζητημένα θέματα στόν σύγχρονο δυτικό κόσμο. Καί, πειδή λλάδα καί Κύπρος ποτελον κομμάτι το Δυτικο κόσμου, λλά μέ πολλές εαισθησίες τς νατολς, δέν θά μποροσαν νά ξαιρεθον πό τόν προβληματισμό ατό.

λλωστε δέν πρέπει νά μς διαφεύγει τό γεγονός τι πό τούς πρώτους μνες τς κύησης το παιδιο, πολλοί γονες ρχίζουν νά προβληματίζονται γιά τήν γωγή πο θά πρέπει νά δώσουν στά παιδιά τους καί πό πολύ νωρίς ναζητον βοήθεια καί συμβουλές, ετε πό διάφορα βιβλία, ετε πό διάφορους εδικούς.

Γιά τούς λόγους ατούς, τό λο ατό θέμα χρειάζεται μία ρθή ποιμαντική ντιμετώπιση πό τήν κκλησία, μέ πολλή σοβαρότητα καί ριμότητα. Κι σφαλς ποιμαντική ατή πρέπει νά φιλτράρεται μέσα πό τήν γιοπνευματική ρθόδοξη πατερική παράδοση καί τή σωστική παιδαγωγική της ρθοδόξου κκλησίας, πο εναι τό κατ’ ξοχήν σχολεο γωγς το νθρώπου. Καί τό λέω ατό, διότι πτική ατή πουσιάζει δραματικά πό τή σκέψη τν μεγάλων παιδαγωγν το σύγχρονου κόσμου, γιά τόν πλούστατο λόγο τι ατοί δέν εναι ρθόδοξοι καί, ς κ τούτου, χουν παντελ γνοια τς ρθοδόξου Θεολογίας περί το νθρώπου. πιπλέον, θά πρέπει μες ο ρθόδοξοι νά κατανοήσουμε παρκς τι δ καί αἰῶνες στόν Δυτικό κόσμο πικρατοσα ποψη πο διαμορφώνει τήν ντίληψη το νθρώπου γύρω πό τόν κόσμο πο τόν περιβάλλει, τή δημιουργία καί τή σχέση του μέ τόν Θεό καί τόν συνάνθρωπό του εναι δύναμη τς νθρώπινης γνώσης καί χι κ τς ποκαλύψεως γνώσης.

Στήν ρθόδοξη ψυχοθεραπεία πάρχει λλος τρόπος γνώσης. Τό Πνεμα τό γιο ποκαλύπτει τή γνώση, φο προηγουμένως νος ποκτήσει γρήγορη μετάνοια, καθαρίζει τήν καρδία του, τή φωτίζει καί τήν γιάζει. Φτάνει νθρωπος στό σημεο νά κροται, νά κούει τόν Χριστό στήν καρδία του νά συνομιλε μαζί του πολλές φορές σάν νά εναι γνήσιος φίλος Του: «μιλες ατος πολλάκις, σπερ φίλοις σου γνησίοις»1 ( μιλες μ  ατούς πολλές φορές σάν νά εναι πραγματικοί Σου φίλοι). μες ο πόλοιποι, πο δέν χουμε τόν φωτισμό τν γίων, φροντίζουμε νά πακομε σέ ατούς πο χουν «γρήγορον νον, σώφρονα λογισμόν, καρδίαν νήφουσαν»2. Δυτικός νθρωπος στοχάζεται μέ τή δύναμη τς νθρώπινης σκέψης στά περιορισμένα πλαίσια το νθρωπίνου γκεφάλου. ρθόδοξη νθρωπολογία, μέσα πό τήν μπειρία τν γίων γνωρίζει πολύ καλά τι λλο νος καί λλο γκέφαλος. γνοια ατή δηγε σέ θεολογικές καί πιστημονικές πλάνες. Δυτικός νθρωπος πορεύεται μέχρι σήμερα μέ τή βεβαιότητα τι « γνώση εναι δύναμη, καί πιστήμη εναι καλύτερος τρόπος νά κατακτηθε γνώση….» (Φράνσις Μπέικον) καί τι σκέψη εναι τό λφα καί τό μέγα τς πάρξεως το νθρώπου, πως γραψε Καρτέσιος: «Cogito ergo sum» (Σκέφτομαι, ρα πάρχω).


γιος Συμεών νέος θεολόγος Διαποτισμένος λοιπόν νθρωπος τς Δύσης πό τήν ντίληψη τι λα ξαρτνται πό τήν νθρώπινη σκέψη καί γνώση, πέπεσε στήν πλάνη νά διαχωρίσει τό πνεμα πό τό σμα, θεωρώντας τι γνώση εναι τό φς, σέ ντίθεση μέ τούς Πατέρες καί γίους της ρθοδόξου κκλησίας μας πο λέν τι τό φς εναι γνώση, πο νακεφαλαιώνει γιος Συμεών Νέος Θεολόγος (10ος α.), λέγοντας τι « γνσις οκ στι τό φς, λλά τό φς γνσις πάρχει, πειδή ν ατ καί δί  ατο καί ξ ατο τά πάντα»3 ( γνώση δέν εναι τό φς, λλά τό φς εναι γνώση, πειδή μέσα στό φς καί μέ τό φς καί πό τό φς προέρχονται τά πάντα4).Καί τό φς εναι Χριστός καί χι περιορισμένος καί φώτιστος γκέφαλος το νθρώπου, πο σες πληροφορίες καί σες γνώσεις καί ν λάβει στόν παρόντα αώνα, θά παραμένει στό σκοτάδι τς γνωσίας, άν δέν φωτιστε μέ τήν ληθινή γνώση το Χριστο.

γωγή τν παιδιν στόν Δυτικό κόσμο

πί το θέματος τώρα. ν κανείς θελήσει νά ρευνήσει μβριθέστερα τή βιβλιογραφία καί τίς δημοσιεύσεις γύρω πό τό θέμα πο ναπτύσσουμε πόψε, θά πρέπει νά ναλώσει μερικά χρόνια πό τή ζωή του, λλά καί πάλιν ρευνά του θά εναι λλιπής. Καί τοτο, γιατί κυκλοφορον χιλιάδες βιβλία, χιλιάδες ρθρα, μέτρητες νακοινώσεις, μελέτες, στατιστικές, ρευνες, πρακτικά συνεδρίων καί λλα πολλά σπουδάγματα πό παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κπαιδευτικούς, λλά καί πό πολλούς νειδίκευτους συγγραφες, γεγονός πο καθιστά πάρα πολύ δύσκολο τό ργο τς παρακολούθησης λων ατν. Σημειωτέον δέ τι πολλά πό ατά τά βιβλία χι μόνο δέν ποτελον ποιαδήποτε συμβολή στήν παιδαγωγική πιστήμη, λλ’ εναι καί πικίνδυνα, φο λειτουργον ς συνταγολόγια φελν συμβουλν.

Τρες εράρχες Βεβαίως, πάρχουν ξιόλογες κδόσεις κανν παιδαγωγν, πο σ’ να βαθμό βοηθον σέ πρακτικό πίπεδο. μως κι ατές δέν παρκον ς πρός τήν πνευματική καί ψυχική γωγή το παιδιο, γιατί ποιαδήποτε πραγμάτευση χει νά κάνει μέ τήν νθρώπινη ψυχή καί συμπεριφορά, θά παραμένει λειψή άν καί φόσον δέν φιλτράρεται μέσα πό τή σχέση το νθρώπου μέ τόν Θεό καί τόν συνάνθρωπό του, πως τή διδάσκει ρθόδοξη Θεολογία καί νθρωπολογία, πως ποτυπώνεται μέσα πό τή θεραπευτική γωγή τς ρθοδόξου κκλησίας. Καί λήθεια εναι τι στό σύνολό τους ο ξένοι παιδαγωγοί, λλά καί πλειοψηφία τν λλήνων παιδαγωγν, παραβλέπουν προκλητικά τήν παιδαγωγική της κκλησίας, ετε πό γνοια, ετε πό διαφορία, ετε πό πιστία, ετε πό τή λανθάνουσα ντίληψη τι κκλησία εναι νας θεσμός, να καθίδρυμα θρησκευτικν πηρεσιν, γί’ ατό δέν τς πέφτει λόγος γιά σα πασχολον τήν ερύτερη κοινωνία. Εδικώτερα γιά τό θέμα τς γωγς καί τς διαπαιδαγώγησης τν παιδιν, πολλοί θεωρον ναχρονισμό καί συντηρητισμό τι τό κράτος πιτρέπει στήν κκλησία νά χει ποψη γιά τήν παιδεία. σως δ νά εθύνεται διαχρονικά καί εραρχία τς διοικούσης κκλησίας, πο παρέμβασή της σέ θέματα παιδείας καί χι γωγς το παιδιο λαμβάνει χώρα ργά, ταν ντιλαμβάνεται τι τά νέα κπαιδευτικά προγράμματα τς τάδε τς λλης κυβέρνησης πομακρύνονται πό τά θνικό-θρησκευτικά δεώδη καί μπεριέχουν τόν κίνδυνο το «φελληνισμο» καί τς διαστρέβλωσης τς στορίας. ντ’ ατς τς καταγγελτικο τύπου παρέμβασης, θά ταν προτιμητέα μιά δυναμικώτερη παρέμβαση πρωτίστως περί τς γωγς τν παιδιν πρός τούς πιστούς καί γενικότερα στήν ερύτερη κοινωνία, πο νά στηρίζεται στήν παιδαγωγική του Μεγάλου Βασιλείου, το γίου ωάννου το Χρυσοστόμου, το γίου Γρηγορίου το Θεολόγου, τν παλαιν δηλαδή μεγάλων Πατέρων, λλά καί τν σύγχρονων γίων του 20ού αἰῶνος, Νεκταρίου πισκόπου Πενταπόλεως, Πορφυρίου το Καυσοκαλυβίτου, Παϊσίου το γιορείτου, ακώβου το ν Εβοία κ.α.

ς νω τονική νασχόληση τς κκλησίας μέ τήν γωγή το παιδιο εχε σάν ποτέλεσμα τή δημιουργία τς σφαλμένης εκόνας μέσα στόν λαό καί, εδικώτερα, μέσα στούς παγγελματίες παιδαγωγούς καί δασκάλους, τι διαμόρφωση το χαρακτήρα τν παιδιν εναι πόθεση τς κάστοτε κυβέρνησης καί τν διαφόρων κπαιδευτικν προγραμμάτων πο μς ρχονται ς δηγίες —τίς περισσότερες φορές πό τήν Ερωπαική νωση—, τά ποία στηρίζονται στή σκέψη τν διαφόρων παιδαγωγν τς Δύσης καί χι τν Θεοφόρων γίων της κκλησίας.

Τά παιδαγωγικά προγράμματα το πουργείου Παιδείας

Θά φέρω δ να θλιβερό παράδειγμα πό τό δικό μας πουργεο Παιδείας (Κύπρου). Εμαστε λοι μάρτυρες, διαιτέρως ο κπαιδευτικοί, τι συχνά πυκνά, ναλόγως μέ τό ποιά κυβέρνηση εναι στήν ξουσία, χουμε καί τίς νάλογες διαμάχες, ντεγκλήσεις καί μφισβητήσεις το κπαιδευτικο συστήματος πο φαρμόζει. άν κυβέρνηση εναι τς ριστερς, τήν κατηγορον ο δεξιοί τι φαρμόζει κπαιδευτικά προγράμματα πο στόχο χουν τόν φελληνισμό τν παιδιν καί τήν μφισβήτηση τς λληνοκεντρικς μας παιδείας. άν κυβέρνηση εναι τς δεξις, ο ριστεροί τήν κατηγορον τι προάγει καί προωθε τόν θνικισμό ες βάρος το κυπροκεντρισμο. Καί, ν λα ατά συμβαίνουν, δέν τολμ νας πίσκοπος, νας παπάς, νας παιδαγωγός νά πε· «συγγνώμη, λλά ατός τόπος, δ καί δύο χιλιάδες χρόνια εναι ρθόδοξος καί λληνικός καί λαός οδέποτε χει μπε στό δίλημμα νά διαλέξει μεταξύ ριστερς καί δεξις ναφορικά πρός τήν παιδεία του». Παρά τατα, λοι μες παρακολουθομε πό μακριά νά λλάζουν συνεχς τά κπαιδευτικά προγράμματα, νά παρεμβαίνουν ο κομματικοί μηχανισμοί, ο συνδικαλιστές καί λλοι τόσοι ξωγενες παραγοντεςκαί, λίγο πολύ, τά παιδιά μας νά εναι τά πειραματόζωα το κάθε κομματικο μηχανισμο. Καί μετά πορομε καί λέμε, γιατί ο νέες γενιές νά τραυλίζουν τά λληνικά, γιατί νά στερονται τς κριτικς σκέψης καί τς διάκρισης μεταξύ φελίμου καί βλαβερο. Ατό μως συμβαίνει γιατί τά παιδιά μας δέν ξέρουν νά προσευχηθον, γιατί δέν μπορον νά συγχωρέσουν, γιατί μαθαν λο νά θέλουν νά παίρνουν καί νά μή δίνουν, γιατί δύσκολα δημιουργον γιες σχέσεις, γιατί ργον νά ριμάσουν, γιατί, γιατί, γιατί… Νά γιατί καί τόσα διαζύγια…Καί γιατί τόσες κτρώσεις…λλ' ταν ναν νθρωπο δέν τόν χουμε μάθει νά συγχωρ, νά νέχεται, νά πομένει, νά μετανοε, νά προσεύχεται καί νά μιλ μέ τόν Θεό του, νά γνωρίζει τά οσιώδη καί βασικά της ρθοδόξου πίστεώς μας καί, κυρίως, νά γνωρίζει τι γνώση εναι τό Φς το Χριστο καί χι γνώση φς, πς θά χει μιά μετρημένη καί σοβαρή πορεία μέσα στή ζωή του, χωρίς νταγωνισμούς, διαμάχες, χθρες, φθόνους, κακία; Πς νά μήν πελπίζεται, ταν βλέπει νά ποτυγχάνουν ο στόχοι του; Πς νά μήν παραιτεται πό τή ζωή, ταν κάτι πάει στραβά, καί νά το φτανε λοι ο λλοι κτός πό τόν αυτό του; Πς νά μή βλέπει τόν λλον νταγωνιστικά, σάν ξένο καί χθρό καί χι σάν συνάνθρωπό του, σάν εκόνα το Θεο; πιπρόσθετα, λα ατά, κούσια κούσια, νισχύονται καί πό τούς διους τους γονες πο, ν παραπονιονται γιά τό πίπεδό της μόρφωσης στά σχολεα μας, δέν ντιλαμβάνονται τι τό πρόβλημα δέν εναι ατό, λλά πρωτίστως εναι πνευματικό καί τι μόνη θεραπεία τς κοινωνίας εναι μετάνοια καί στροφή της πρός τόν Θεό.

Ασθάνομαι, τι σιγά σιγά σέ λο τόν κόσμο ρχισε νά λοποιεται να παγκόσμιο κπαιδευτικό σύστημα, πο τοιμάζει νθρώπους ριθμούς, μηχανάκια-ρομπότ χωρίς κρίση καί διάκριση, τοιμους γιά κατακτήσεις χωρίς φραγμούς, προϋποθέσεις καί ναστολές. νθρώπους γωιστές, πο μόνη τους γνοια θά εναι πς νά γίνει τό θέλημά τους. νθρώπους λιστές, πο ετυχία γί’ ατούς θά σημαίνει φιλαυτία, φιληδονία καί φιλαργυρία. νθρώπους, πο θά πακονε στά κελεύσματα τς νέας ποχς, τς νέας εδωλολατρίας καί θά λκονται π’ ατά, τίς σαρκικές πολαύσεις, τή βία καί τή μαγεία. νθρώπους τοιμους νά εσχωρήσουν στή Νέα Τάξη Πραγμάτων, πο τοιμάζει μιά παγκόσμια πολιτικοοικονομική κυβέρνηση μέ να κυβερνήτη καί μιά παγκόσμια θρησκεία, πο θά νώσει λες τίς πάρχουσες θρησκεες, φτάνει νά πολαμβάνουν τήν προσωρινότητά τους διαφορώντας γιά τόν λλον. Καί λα ατά νά συμβαίνουν, γιατί διάβολος διά τν ωσφορικν του νθρώπων θέλει νά πιβάλει στόν κάθε νθρωπο τι διος μπορε νά γίνει θεός καί δέν χει νάγκη τόν να καί μοναδικό Τριαδικό Θεό τς ρθοδόξου πίστεως…

Πιθανόν λα ατά νά κούγονται περίεργα καί ξωπραγματικά, λλά βλέπουμε ξεκάθαρα τι τό κπαιδευτικό μας σύστημα καί κομματοκρατία ποδέχονται νευ ρων τήν παγκόσμια Νέα Τάξη Πραγμάτων καί δέν πιτρέπουν νά βγε πρός τά ξω μιά λλη γωγή, ποία νά εναι ρθόδοξη καί λληνική καί, τό κυριώτερο, νά εναι θεανθρώπινη.

Μιά θεανθρώπινη γωγή

ρα, θά πρέπει γνοια μας νά εναι πς θά δώσουμε μία θεανθρώπινη γωγή στά παιδιά μας, γιά νά μπορέσουν νά χαίρονται ατή τή ζωή καί ταυτόχρονα νά ασθάνονται τι εναι πολίτες μις λλης ζως, τς ελογημένης βασιλείας το Πατρός καί το Υο καί το γίου Πνεύματος, τώρα καί πάντοτε καί ες τούς πέραντους αἰῶνες τν αώνων. πομένως, δέν μπορε κανείς νά μιλ γιά γωγή τν παιδιν μόνο μέσα πό τό πρίσμα μις νθρωποκεντρικς παιδείας, φήνοντας στήν κρη τήν ψυχοσωματική ντότητα το παιδιο, πο εναι μεσα συνδεδεμένη μέ τόν Δημιουργό του, τόν Τριαδικό Θεό. Καί πειδή πολλοί χουν μιλήσει σέ γονες καί σέ διάφορους συνδέσμους γονέων, ψυχολόγοι, ψυχαναλυτές, ψυχίατροι, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί κ.α., κοστε καί ναν «δέσποτο» Δεσπότη τί διδάχτηκε πό κάποιους νθρώπους το Θεο.

Ο γιοι θεοπάτορες ωακείμ καί ννα, Καλλιάνα Οι πρτοι μου παιδαγωγοί, πως πιστεύω καί το καθενός πό σας, πρξαν ο γονες μου. Στά χρόνια της φηβείας —κατά τό συνηθες— ξεστράτισα λίγο πό τήν παιδαγωγία τν γονέων μου, νομιζόμενος τι θά βρ τή χαρά τς ζως στήν πολιτικοποίηση καί στόν πολιτισμό, τά δύο κύρια χαρακτηριστικά του λεγόμενου «σκεπτόμενου» νθρώπου τς ποχς. λλά, ταν πγα στήν λλάδα γιά σπουδές, ξαφνικά νακαλύπτω τή σύγχρονη γιότητα, νακαλύπτω τι καί σήμερα πάρχουν γιοι, νθρωποι πο ζον πό τά τώρα μιά λλη μεγαλύτερη καί πολύ καλύτερη ζωή πό ατή πο ζομε τώρα. Ατό τανε μία φοβερή νακάλυψη καί ποκάλυψη γιά μένα, πολύ μεγαλύτερη καί πό τό γεγονός τς τάχα ερεσης τς μερικς πό τόν Κολόμβο!

Ατοί, λοιπόν, ο γιοι Πατέρες καί ο γιες Μητέρες, μέ βοήθησαν προσωπικά νά ντιληφθ ποιά γωγή χρειάζομαι σάν νθρωπος πο κουβαλ να σωρό πάθη καί λάθη γιά νά λευθερωθ πό ατά. Μέ βοήθησαν νά καταλάβω πς νά γιατρεύω σιγά-σιγά τόν αυτό μου. Καί πραγματικά κπλάγηκα ταν διαπίστωσα πς πολλές πό τίς πνευματικές τους νουθεσίες, εδικώτερα ατές το σίου Πορφυρίου το Καυσοκαλυβίτου, ταν ντίστοιχες μ’ ατές πο μς λεγε μάνα μου Μηλιά. μάνα μου, πο φοίτησε μόνο μέχρι τή δευτέρα τάξη το Δημοτικο, πειδή μητέρα της Μυροφόρα τήν βγαλε πό τό σχολεο, γιατί πρεπε νά πηγαίνουν νά κόβουν λινάρι στό χωριό μας τή Ζώδια, λόγω του τι μάνα μου ταν ρφανή καί τό σπίτι δέν εχε πατέρα. Καί τότε ποροσα καί λεγα μέσα μου: «Πς γίνεται τίς συμβουλές το γίου Πορφυρίου νά τίς ξέρει γράμματη μάνα μου, πο δέν πγε σχολεο, δέν πγε πανεπιστήμιο, δέν μαθε νά διαβάζει παρκς καί τό πρτο βιβλίο πο διάβασε συλλαβιστά ταν τό Γεροντικό, πειδή εχε μεγάλα γράμματα, καί πο βρκε στό μοναστήρι πο μουνα;»

Διερωτώμουνα λοιπόν, πς ταν δυνατό ατό; Τά δια πράγματα πο ξερε καί δίδασκε νας σύγχρονος γιος, πο ταν καί ριστος παιδαγωγός, νά τά ξέρει Μηλιά, γιαγιά μου Μυροφόρα, πατέρας μου μάστρε-Νικόλας λετράρης (κατασκευαστής ρότρων); Τότε κατάλαβα τι πίσω πό τή Μηλιά, τή Μυροφόρα, τό μάστρε-Νικόλα, τούς σίους Γέροντες Σωφρόνιο το σσεξ, Παΐσιο τόν γιορείτη καί Πορφύριο κρύβεται νας καί Ατός, πο τούς φωτίζει καί τούς μπνέει λους: Τό γιον Πνεμα, πως διαβάζουμε στό immorfou.org.cy!

Τό φς νός ναπτήρα

σιος άκωβος ν Εβοία μέ παιδιάΕπομενως, ς πίσκοπος, χω εθύνη πέναντι σ’ ατούς τούς νθρώπους, εδικά στόν Γέροντά μου γιο άκωβο Τσαλίκη τόν ν Εβοία, πο μου μπιστεύθηκαν τή δική τους παιδαγωγική γιά νά τή μοιραστ μέ λλους νθρώπους. πως μου επε κάποτε σιος άκωβος· «Θά κληθες, παιδί μου, ς πίσκοπος πο θά γίνεις ες τήν Κύπρον, νά εσαι νας ναπτήρας. Καί θά νάβεις τότε τό φς νός ναπτήρα. χι λλα τίποτε σπουδαα πράματα! Δέν θά εσαι τίποτα σπουδαο. νας ναπτήρας θά εσαι». Καί τόν ρώτησα τότε· «Καί τί νά λέω στόν κόσμο ταν γίνω πίσκοπος, Γέροντα;» Μο πάντησε· «Νά λές ,τι κουσες πό τόν γέρο Πορφύριο· ,τι κουσες πό τόν γέρο Παΐσιο· ,τι κουσες πό τόν γέρο Εμένιο τόν Λεπρό· ,τι κουσες πό τή μάνα σου τή Μηλιά καί τή γιαγιά σου τή Μυροφόρα. ν κουσες καί πό μς δ στόν σιο Δαβίδ κάτι καλό, πές καί γιά μς τούς χαζούς». τσι μου επε. Καί πρόσθεσε· «Θά εναι τέτοια σύγχυση τς ποχς, ταν φτάσεις σύ νά εσαι πενήντα» —τώρα εμαι πενηνταέξι, χάριτι Θεού—, «πο ατό τό λίγο φς πο θά δείχνεις στούς νθρώπους, θά τό νομίζουν πυρκαγιά. τι εναι πολύ σπουδαο. λλά, μήν περηφανευτες. Ατά πο θά λές, θά εναι τό φς τό δικό μας. σύ, δέν χεις φς». ρα, ατά πο θά κούσετε, δέν εναι το Νεόφυτου. Εναι τό φς ατν τν νθρώπων. «Τό μόνο», μο λέει, «πο θά εναι δικό σου, εναι τό τι θ’ νάβεις τόν δικό μας ναπτήρα». Δηλαδή, να κλίκ πάνω στό κουμπί το ναπτήρα θά εναι δική μου προσφορά…

βεβαιότητα τς ναστάσεως

Γέρων Σωφρόνιος το σσεξ ς ρχίσουμε λοιπόν, πό τόν Γέροντα Σωφρόνιο το σσεξ, τόν ποο γνώρισα λίγο, να μεγάλο θεολόγο τς ποχς μας. Ατός ταν Ρσος στήν καταγωγή, ναδείχθηκε σπουδαος ζωγράφος, καί κατόπιν, ναζητώντας τήν λήθεια, σχολήθηκε μέ τόν διαλογισμό τν νατολικν θρησκειν. λθε μως σέ μετάνοια γιά τόν τρόπο ζως του καί πγε νά μονάσει στό γιον ρος. κε γνώρισε τόν γιο Σιλουανό, γινε μοναχός καί ερομόναχος καί μετά, ταν ρρώστησε, μετέβη γιά μικρό χρονικό διάστημα στή Γαλλία, γιά νά καταλήξει στήν γγλία, που συνέστησε δύο μοναστήρια, να γυναικεο καί να νδρικό, δίπλα-δίπλα. γνωριμία καί μαθητεία του στόν σιο Σιλουανό καθόρισε τή μετέπειτα ζωή του, καθώς κενος το ποκάλυψε τήν γωγή τς γιότητας, πς δηλαδή νας πιστός μπορε νά γίνει γιος. Στήν περίπτωση το Σωφρονίου χουμε να Γέροντα μέ μεγάλη γκύκλιο μόρφωση, πο δέν ταν σάν τούς σίους άκωβο, Παΐσιο καί Πορφύριο, πο ξεραν μόνο τά γράμματα τς κκλησίας καί τς καλογερικς. Σκεφτετε τι Γέρο Σωφρόνιος το σσεξ μελέτησε λους τους παρξιακούς φιλοσόφους της Γαλλίας καί ταν πιό μοντέρνος πό τούς μοντέρνους της ποχς του.

ναφορικά πρός τό θέμα τς διαπαιδαγώγησης, γράφει μεταξύ λλων καί τά ξς:

«… πειδή ο γυνακες τς ποχς μς χασαν τήν ψηλή ατή συνείδηση, ρχισαν νά γεννον προπαντός κατά σάρκα. Τά παιδιά μς γιναν νίκανα γιά τήν πίστη. Συχνά δυνατον νά πιστέψουν τι εναι εκόνα το Αωνίου Θεο. μεγαλύτερη μαρτία στίς μέρες μς γκειται στό τι ο νθρωποι βυθίστηκαν στήν πόγνωση καί δέν πιστεύουν πιά στήν νάσταση. θάνατος το νθρώπου κλαμβάνεται π’ ατούς ς τελειωτικός θάνατος, ς κμηδένιση. ν πρέπει νά θεωρεται ς στιγμή λλαγς τς μορφς τς πάρξεώς μας. ς μέρα γεννήσεώς μας, στήν νώτερη ζωή. Σ’ λόκληρο πλέον τό πλήρωμα τς ζως πο νήκει στόν Θεό.

λήθεια, τό Εαγγέλιο λέει: ‘‘ πιστεύων ες τόν Υόν χει ζωήν αώνιον δέ πειθν τ Υἱῶ οκ ψεται ζωήν’’ (ω. 3,36). ‘‘Αμήν, μήν λέγω μίν τι… πιστεύων τ πέμψαντι μέ χει ζωήν αώνιον, καί ες κρίσιν οκ ρχεται, λλά μεταβέβηκεν κ το θανάτου ες τήν ζωήν’’ (ω. 5,24). ‘‘Αμήν, μήν λέγω μίν, άν τίς τόν λόγον τόν μόν τηρήση, θάνατον ο μή θεωρήση ες τόν αώνα’’ (ω. 8,51). Παρόμοιες λοιπόν κφράσεις μπορομε νά ναφέρουμε πολλές.

Γιατί πλειονότητα τν νθρώπων χασε τήν κανότητα νά πιστεύει; Δέν εναι ραγε νέα πιστία συνέπεια τς ερύτερης μορφώσεως, ταν ατό πο λέει Γραφή γίνεται μύθος, πραγματοποίητο νειρο; πίστη, κανότητα γιά τήν πίστη, δέν ξαρτται πρωτίστως πό τόν βαθμό μορφώσεως το νθρώπου. Πράγματι παρατηρομε τι στήν ποχή μας, κατά τήν ποία διαδίδεται μόρφωση, πίστη λαττώνεται, ν θά πρεπε οσιαστικά νά συμβαίνει τό ντίθετο· σο δηλαδή πλατύτερες γίνονται ο γνώσεις το νθρώπου, τόσο περισσότερες φορμές χει γιά νά ναγνωρίζει τή μεγάλη σοφία τς δημιουργίας το κόσμου. Σέ τί λοιπόν συνίσταται ρίζα τς πιστίας;

Πρίν π’ λα φείλουμε νά πομε τι τό θέμα ατό εναι πρωτίστως ργο τν γονέων, τν πατέρων καί τν μητέρων. ν ο γονες φέρονται πρός τήν πράξη τς γεννήσεως το νέου νθρώπου μέ σοβαρότητα, μέ τήν συνείδηση τι τό γεννώμενον βρέφος μπορε νά εναι ληθινά υός νθρώπου κατ’ εκόνα το Υο το νθρώπου, δηλαδή το Χριστο, τότε προετοιμάζονται γιά τήν πράξη ατή χι πως συνήθως γίνεται ατό.

[…] κενο μως πο ποτελε πραγματικό πρόβλημα γιά τήν κκλησία, τόν προορισμό της, εναι τό πς νά πείσει τούς νθρώπους τι εναι ληθινά τέκνα καί θυγατέρες το αωνίου Πατρός, πς νά δείξει στόν κόσμο τήν δυνατότητα μις λλης ζως, μοιας πρός τή ζωή το δίου το Χριστο τή ζωή τν προφητν καί τν γίων.

κκλησία φείλει νά φέρει στόν κόσμο χι μόνο τήν πίστη στήν νάσταση, λλά καί τή βεβαιότητα γι’ ατήν. Τότε περιττεύει παίτηση γιά ποιεσδήποτε λλες θικιστικές διδασκαλίες […]». (ποσπάσματα πό τό βιβλίο το (†) ρχιμ. Σωφρονίου, Τό Μυστήριο τς χριστιανικς ζως, Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, σσεξ 2010).

λα ατά τά σπουδαα, πο καταθέτει δ Γέροντας, καταλήγουν σέ μία πολύ σοβαρή πισήμανση: τι σήμερα, σο ποτέ λλοτε, λοι μες καλούμαστε νά πιστέψουμε στήν νάσταση το Χριστο. τι Ατός Χριστός πράγματι στόν Γολγοθά δωσε τή μάχη τν μαχν μέ τόν σαταν, μέ τήν μαρτία, τόν θάνατο καί νίκησε. Γι’ ατό ψάλλουμε, «Χριστός νέστη κ νεκρν, θανάτω θάνατον πατήσας». Ατό εναι τό να πο πρέπει νά πιστέψουμε μέ λη μας τήν καρδιά, μέ λο μας τόν νο. Τό δεύτερο εναι νά πιστέψουμε τι θά ‘ρθε μιά μέρα, πο λοι θά βγομε πό τούς τάφους καί θά ναστηθομε, πως μολογομε στό Σύμβολο τς Πίστεως· «Προσδοκ νάστασιν νεκρν καί ζωήν το μέλλοντος αἰῶνος». νάσταση το Χριστο καί νάσταση δική μας εναι να δόγμα τόσο καίριο πο, άν δέν τό πάρουμε στά σοβαρά καί τό πιστέψουμε καί τό μεταδώσουμε στά παιδιά μας, δέν κάναμε τίποτε σ’ ατή τή ζωή, σες διαλέξεις καί νά κούσουμε, σες μιλίες καί ν πομε.

Τό παιδί κατά τόν γιο Πορφύριο στίς πρτες φάσεις το βίου του

(Ὅσιος Πορφύριος, ρχιμ. μβροσίου Γκορελώφ) Τωρα, θά γίνω πολύ συγκεκριμένος μέ τό τί λεγε νθρωπος το Θεο, γιος Πορφύριος, γιά τίς διάφορες φάσεις τς πρώιμης ζως το παιδιο καί πόσο πηρεάζεται κάτ’ ατές πό τήν πίστη τήν πιστία, πό τήν ρετή τήν μαρτία τν γονέων του.

Νά πισημάνουμε ρχικά τι ο σύγχρονοι γιοι —πως βεβαίως καί ο παλαιοτεροι— λάχιστα μιλον γιά τήν γωγή τν παιδιν στό σχολεο καί πάρα πολύ γιά τήν γωγή πο λαμβάνουν πό τούς γονες. Κι ατό σέ ντίθεση μ’ μς, πο μιλμε πολύ περισσότερο γιά τό σχολεο, τά κπαιδευτικά προγράμματα, τούς δασκάλους, καί λάχιστα γιά τόν δικό μας ρόλο, ετε εμαστε γονες, ετε εμαστε ποιμένες τς κκλησίας. Μ’ ατό τόν τρόπο εναι σάν νά θέλουμε νά ποποιηθομε τή δική μας παιδαγωγική εθύνη, πο εναι καί πλέον σημαντική, καί νά τή μεταφέρουμε στίς πλάτες το κάστοτε κπαιδευτικο πρόσωπου συστήματος.

Θά ναπτύξω, λοιπόν, τό πς σιος Πορφύριος ναλύει τή σταδιακή διαμόρφωση καί διάπλαση τς προσωπικότητας το παιδιο κατά τήν πρώιμη φάση τς ζως του, κάτι πο σιος ντιλήφθηκε καί διατύπωσε μέ τόση νάργεια, σο λάχιστοι λλοι. Καί κατά πρτον πς βλέπει νά πηρεάζεται χαρακτήρας το παιδιο καί κάτ? πέκταση γωγή το τήν ρα τς σύλληψης. Δεύτερον, ποιοί παράγοντες πιδρον στό παιδί καθόλη τή διάρκεια τς κυοφορίας του. Καί, τρίτον, θά μιλήσουμε γιά τήν περίοδο το θηλασμο καί πόσο εναι καθοριστική σον φορ στή διαμόρφωση το χαρακτήρα το παιδιο στά χρόνια της φηβείας του. Τέλος, θά φιερώσουμε λίγο χρόνο γιά νά μιλήσουμε γιά τή διαμόρφωση το παιδιο στά μέσως πόμενα χρόνια, δηλαδή μέχρι τήν λικία τν πτά τν, ποία εναι μιά σημαντική χρονική στιγμή στή ζωή το νθρώπου, φο, πως λεγε γιος Πορφύριος, «μετά τελείωσε πόθεση». Παρόλο δηλαδή πο πικρατε ντίληψη τι στή σχολική κπαίδευση καί στά Κατηχητικά σχολεα παρέχεται γωγή στά παιδιά, στήν οσία κε πλς ξεδιπλώνεται τό παιδί πως ξεδιπλώνεται να μαντήλι. Δηλαδή ξεδιπλώνει λα ατά τά ποία κληρονόμησε τήν ρα τς σύλληψής του, τήν περίοδο τς κυοφορίας του, τούς μνες το θηλασμο καί τά πρτα-πρτα χρόνια της ζως του. Διότι μετά τά πτά το χρόνια στήν πραγματικότητα τό παιδί εναι δη διαμορφωμένο.

Σύλληψη το παιδιο

ς ξεκινήσουμε μέ τή σύλληψη το νθρώπου. Λίγοι σως εναι ο χριστιανοί πο χουν ντιληφθε τι κκλησία ορτάζει τό γεγονός τς σύλληψης, χι μονάχα το Κυρίου (Εαγγελισμός τς Θεοτόκου), λλά καί τς Παναγίας μς (9 Δεκεμβρίου) καί το Τιμίου προδρόμου (23 Σεπτεμβρίου), τν δύο μεγάλων προτύπων ζως γιά τόν κάθε νθρωπο Καί, βεβαίως, μέσα στόν ελογημένο πό τόν Θεό Γάμο, μέσα στό Μυστήριο το Γάμου, συνεύρεση τν συζύγων καί ν συνέχεια σύλληψη το νθρώπου δέν συνιστ μαρτωλή πράξη, οτε πονηρή, πως σως νομίζουν πολλοί, λλ’ εναι μία πράξη ελογημένη. ποτελε πραγμάτωση τς ντολς το Κυρίου, «αξάνεσθε καί πληθύνεσθε», καί, το «σονται ο δύο ες σάρκα μίαν». νωση νδρός καί γυναικός μέσα στόν Γάμο χει να στόχο, να σκοπό, τήν γιότητα. Δυτική Ερώπη τόν τόσο ελογημένο τρόπο τς σύλληψης τόν ποβάθμισε καί τόν καμε σεξολογία.

Λέει ν προκειμένω γιος Πορφύριος: « ψυχική καί σωματική γεία το κάθε παιδιο ξεκιν πό τόν τρόπο τς συλλήψεώς του». πειδή εναι πολύ σημαντικό ατό, τό παναλαμβάνω. « ψυχική καί σωματική γεία το κάθε παιδιο ξεκιν πό τόν τρόπο συλλήψεώς του». Καί, κοστε, τί πρότεινε σχετικά νας καλόγερος, νας σκητής, νας γιος στά πνευματικά του τέκνα. Πς δηλαδή νά συνέρχεται τό ζευγάρι. «Πρτα», λέει, «δημιουργομε τμόσφαιρα». Ατό τό λένε καί ο σεξολόγοι καί ο ψυχολόγοι, κάπως βεβαίως διαφορετικά καί πονοώντας λλα. λλά, τί τμόσφαιρα ννοε γιος; «Πρτα», λέει, «λιβανίζουμε. Προσεύχονται μαζί νδρας καί γυναίκα, διότι δέν μπορε σεξουαλικότητα το ζεύγους νά εναι νωση δύο σωμάτων, δηλαδή νωση κρεάτων μόνο, σαρκική! Εναι σχέση βαθιά μυστηριακή. ρα, θά πρέπει νά δημιουργήσουμε να μυστήριο μέσα σ’ ατή τή σχέση. Λιβανίζουμε καί προσευχόμεθα». Τό θεωροσε πάρα πολύ σημαντικό τό ζευγάρι ταν συνέρχεται, νά προσεύχεται προηγουμένως, «γιά νά εναι ατή σχέση ν Πνεύματι γίω». Κι ατό, πειδή ο γιοι βλέπουν μέ τούς πνευματικούς τους φθαλμούς ατά πο δέν βλέπουμε μες, τι δηλαδή δέν πάρχει στιγμή στόν νθρωπο πο νά μήν τόν πηρεάζει, ετε τό γιον Πνεμα θετικά, ετε τά δαιμονικά πνεύματα ρνητικά. Δηλαδή, ν τό ζευγάρι κείνη τήν ρα πο συνέρχεται διαφορήσει, νεξάρτητα ν θά κάμει παιδί χι, καί δέν συνεργαστε μέ τό γιον Πνεμα, τότε θά ρθουν τά λλα τά πνεύματα, τά πονηρά, καί τότε οαί καί λίμονο τί γίνεται! Στήν περίπτωση ατή, τό παιδί πο μπορε νά προκύψει πό τήν νωση τν δύο σωμάτων, θά εναι να παιδί πο πό τήν ρα τς σύλληψής του θά εναι δέκτης δαιμονικν νεργειν. Καί θά τό μεγαλώνεις καί θά λές, «μά πς βγκε τοτο τό παιδί τσι διότροπο; τσι νευρικό; Μέ τέτοιες διαθέσεις; Μέ τέτοιες ρμές;» ν μως φέρεις στόν νο σου τήν ρα τς συλλήψεώς του, τότε, μέ τόν φωτισμό το Θεο θά ντιληφθες τι σύ εσαι ατιος, γιά νά βγε τσι τό παιδί.

Σύλληψις το τιμίου Προδρόμου «Λιβανίζουμε», λοιπόν, λέει γιος, «καί προσευχόμεθα». δ νά σημειώσω πς μάλιστα λεγε, «τι σημασία δέν χει ποσότητα τν προσευχν, λλά ποιότητα καί κάθε προσευχή κάτι χαρίζει». Γιά παράδειγμα λεγε: «Μόνο τό Βασιλε Οράνιε». Θεωροσε πολύ σημαντική τήν προσευχή ατή, γιατί πευθύνεται στό γιο Πνεμα. Καί λεγε· «Βρέ, νά τονίζετε, ‘‘λθέ καί σκήνωσον ν μίν καί καθάρισον μς πό πάσης κηλίδος’’. Νά νοιώθεις τήν κάθε λέξη. Μετά», συνεχίζει γιος «ταν τό ζευγάρι ποκτήσει ατή τή δύναμη νά προσεύχεται, νδρας καί γυναίκα μαζί, πρίν π’ ατή τήν πράξη τήν ελογημένη, τότε δημιουργεται ερός νθουσιασμός. Καί μετά γίνεται συνεύρεση. σχέση το ζεύγους εναι πως σχέση το Χριστο μέ τήν κκλησία. ,τι λέει πρός φεσίους πιστολή τήν ρα πο γίνεται τό Μυστήριο το Γάμου· ‘‘γώ δέ λέγω ες Χριστόν καί ες τήν κκλησίαν’’». πως δηλαδή εναι τόσο μεγάλο τό μυστήριο τς σχέσης το Χριστο μέ τήν κκλησία, τσι δυνατό καί μεγάλο μυστήριο εναι σχέση το νδρα καί τς γυναίκας.

Κύηση το παιδιο

Μετά τή σύλληψη το παιδιο, ζωή το καθορίζεται πό τή ζωή τς μητέρας κατά τήν κύηση καί, γενικώτερα, τή ζωή το ζεύγους. λα νά τά κάνει κανείς τέλεια. ν σχέση μέ τόν σύζυγο τή σύζυγο εναι διασαλευμένη, πνε χαμένα. Δηλαδή δέν εναι μία τεχνική, δέν εναι μία ρωτική τεχνική, λλά εναι μία διάθεση λληλοπεριχώρησης. Ατό, τί σημαίνει; Σημαίνει μοιβαες ποχωρήσεις, σημαίνει πολλές φορές θά πε νας του λλου συγγνώμη. Σημαίνει τι θά μάθουμε νά προσευχόμαστε μαζί, θά μάθουμε νά κοινωνομε μαζί, θά μάθουμε, ε δυνατόν, νά ξομολογούμαστε μαζί.

σπασμός τς Θεοτόκου καί τς λισάβετ, γία Σοφία 11ος α. Κάτι λλο πολύ σημαντικό. Κατά τή διάρκεια τς κυήσεως δέν πρέπει νά συνέρχονται ο σύζυγοι, κι ς λένε ο διάφοροι ψυχολόγοι καί γιατροί τι δέν πάρχει πρόβλημα μέχρι τόν κτο μήνα τς κυοφορίας το παιδιο. Τό βρέφος μέ τή συνεύρεση τν γονιν το ταράσσεται. Ξαφνιάζεται καί συμμετέχει σ’ ατή τήν ποια ρωτική σχέση τν συζύγων. Εναι λάθος νά νομίζουν ο σύζυγοι τι τότε εναι μόνον ατοί παρόντες. Εναι καί τό παιδάκι παρόν! Καί τό παιδί τότε εσπράττει στό εναι το τίς πιθυμίες τν γονέων του. Καί ατό καθορίζει πάρα πολλές καί πολύ λεπτές συμπεριφορές, πο θά χει κατόπιν νθρωπος, τίς ποες μέχρι σήμερα πιστήμη ψάχνει νά τίς ρμηνεύσει καί δέν ρμηνεύονται. Νά φέρω να παράδειγμα. προβληματισμός πο πάρχει σήμερα καί συζήτηση γιά τήν μοφυλοφιλία. Νομίζουν διάφοροι τι θά λύσουν τό πρόβλημα μέ τά σύμφωνα συμβίωσης καί τίς διάφορες νομοθεσίες πο ψηφίζουν γιά νομιμοποίηση τς μοφυλοφιλίας, γιά νά χουν ο μοφυλόφιλοι τά δια δικαιώματα πο χει καί να ζευγάρι τερόφυλων, λές καί νθρωπος εναι νόμοι καί ριθμοί. Καί μως, ο μοφυλόφιλοι, κατά τούς γίους Πατέρες, εναι νθρωποι πο τούς καθόρισε σέ μεγάλο βαθμό σεξουαλική συμπεριφορά τν γονιν καί τν προγόνων τους. Ο γιο Πατέρες μς γνώρισαν ν Πνεύματι γίω τι νθρωπος καθορίζεται κείνη τήν ρα, άν τό ζευγάρι δέν χει φυσική σχέση καί στάση κατά τή διάρκεια τς κυοφορίας. Δηλαδή, άν γίνεται ποιαδήποτε παρά φύση σχέση (πρωκτική στοματική) μεταξύ τν γονέων κατά τή διάρκεια τς κυοφορίας, τότε ατή παρά φύση σχέση, πειδή εναι πιθυμία δυνατή, μεταδίδεται στό παιδί καί ατό καθορίζει τή σεξουαλική συμπεριφορά του, ταν ατό θά ξεδιπλώσει στά χρόνια της φηβείας του. Ατό εναι μία πολύ δυνατή λλά καί θεολογικά τεκμηριωμένη ρμηνεία. Βεβαίως, καί ν κόμη ο μαρτίες τν γονιν καί τν προγόνων κληροδοτον στά παιδιά καί τούς πογόνους τους ροπές πρός τίς σαρκικές μαρτίες, Θεός δέν εναι δικος! πάρχει θεραπεία! Καί θεραπεία στω περιορισμός τν σαρκικν παθν εναι κατά τούς γίους Πατέρες μπονη προσευχή στόν Χριστό καί στή μόνη γνή καί χραντο Παρθένο Θεοτόκο Μαρία, καί γώνας γιά συνειδητή μετάνοια χι μόνο γιά τά δικά μας πάθη, λλά καί γιά τά πάθη τν γονιν καί τν προγόνων μας, γιά τά ποία δέν μετανόησαν οτε ξομολογήθηκαν γί? ατά.

θηλασμός καί τά πνευματικά μικρόβια

Κατά τή διάρκεια το θηλασμο πίσης, εναι καλά νά πάρχει σο γίνεται μιά ρωτική γκράτεια. Διότι, λέει, τό μητρικό γάλα χαλάει. λη διαπαιδαγώγηση το βρέφους γίνεται μέ τόν θηλασμό. Μοναδικές στιγμές! Μάλιστα, κοστε τί ραία συμβούλευε γιος Πορφύριος μερικές κοπέλες πο πήγαιναν κε, πο ταν νέες μητέρες, πο εχαν ρτιγέννητα βρέφη. Τό πρτο πο τούς συνιστοσε, μόλις γεννοσαν, ταν νά μή δέχονται πισκέψεις κατά τίς πρτες σαράντα μέρες. Πόσο σοφά κκλησία μς χει καθορίσει τίς εχές το σαραντισμο! λόγος εναι σαφής: Τά πνευματικά μικρόβια, τά ποα κπέμπουν ο νθρωποι. Καί ατά τά πνευματικά μικρόβια μεταδίδονται στούς συνανθρώπους μας καί, διαιτέρως, στά παιδιά. Τά παιδιά εναι πάρα πολύ εάλωτα. πό τίς πιθυμίες τν νθρώπων, εδικά πό τούς κακόβουλους, τούς ζηλιάρηδες, τούς φθονερούς, τούς νθρώπους πο πηγαίνουν σέ μάγους, τούς νθρώπους πο χουν νήθικη ζωή. πειρασμική νέργεια πο χουν καί κπέμπουν ατές ο κατηγορίες νθρώπων μεταδίδονται στά παιδιά μας.

Παναγία ¨ Γαλακτοτροφοσα, 16ος α. ς πομε να ξ ντιθέτου παράδειγμα. Δέν σς κάνει ντύπωση γιατί ο ρθόδοξοι πιμένουν, εκοσι αἰῶνες τώρα, νά φιλον τό χέρι το παπ; ρχαία ατή παράδοση στηρίζεται στήν πεποίθηση πς τό χέρι ατό μεταδίδει ελογία, μεταδίδει Χάρη, πειδή δί’ ατο τελονται τά Μυστήρια. Γί’ ατό, λοιπόν, κατά τίς πρτες σαράντα μέρες, κατά τίς ποες τόσο μάνα σο καί τό παιδάκι εναι νεκκλησίαστοι, πρέπει, διαιτέρως μάνα, νά χει γνοια. Νά μήν βγαίνει ξω. Σαράντα μέρες, λέει, νά εναι σαράντα μέρες προσευχς, γιά νά ζήσει ν Χριστ τό νέο μέλος τς οκογένειας πο εσλθε σ’ ατή. Καί μάνα νά θηλάζει τό παιδί μέσα σέ προσευχή. σιος Πορφύριος μάλιστα λεγε πς τό στόμα το παιδιο εναι φτιαγμένο γιά νά φαρμόζει κριβς στή θηλή το μαστο τς γυναικός. λεγε συγκεκριμένα: «πάρχει, βρέ, δραυλική φαρμογή. Εναι τσι φτιαγμένο τό στόμα του, πο δέν πιτρέπει νά μπε χνος έρος τήν ρα πο θηλάζει τό παιδί, γιά νά μήν μπαίνουν μέσα μικρόβια. χι μόνον μικρόβια σωματικά καί λικά, λλά καί πνευματικά μικρόβια. Στή συνέχεια μάνα», λέει, «μόνη της μέ τό παιδί κλείνει τήν πόρτα, κανείς δέν σς βλέπει. Φορς τήν καθαρή σου ρόμπα, κάνεις προσευχή, σταυρώνεις τό παιδί καί τόν αυτό σου σύ καί τό μωρό. Μεγάλη στιγμή. Συγκίνηση. Δέος. Τό γάλα περν πό τό να σμα στό λλο σμα, το παιδιο. Χωρίς παφή μέ μικρόβια. Χωρίς ποστειρώσεις μπουκαλιν. Χωρίς κόπο. Φυσικ τ τρόπω. Σ’ ατή τήν παφή γίνεται κάλυψη τν σωματικν καί ψυχικν ναγκν το παιδιο. Ατές ο στιγμές», κοτε τό ατό, «καθορίζουν τήν φηβεία. Ο στιγμές τς μυστικς γωγς τν παιδιν. Τώρα θεραπεύονται λες ο νάγκες το βρέφους. Τό λλάζεις, τό κάνεις μπάνιο, τό θηλάζεις, τό βάζεις στήν κούνια του». κοστε καί κάτι, πο δέν θά σς ρέσει· «χι γκαλιές. χι φιλιά. χι χάδια στά πολύ-πολύ μικρά παιδιά. Γιατί τό μικρό παιδί εναι δέκτης λων τν πιθυμιν μας. Καί ατν τν πιθυμιν, πο δέν τίς κδηλώνουμε, λλά διαχέονται μέ να μυστήριο τρόπο στά παιδιά».

Χάδια καί φιλιά

ρα, ν χουμε λλειψη καί δέν μς γκαλιάζει ντρας μας, δέν μς πολυφιλ, δέν μς παραχαϊδεύει, δέν εναι νάγκη ατό νά το τό φορτώσουμε το παιδιο μας. Νά τό δομε σάν ποκατάστατο. Διότι, τσι συμβαίνει πολλές φορές. Τήν ποτυχημένη σχέση το ζεύγους, τήν εσπράττει τό παιδί. Καί γίνεται μάνα περπροστατευτική, πατέρας γίνεται γωκεντρικός καί κλεισμένος στόν αυτό του. Καί, τότε, τί γίνεται; ταν ρχίσουμε τίς πολλές γκαλιές, τά πολλά φιλιά, τά πολλά χάδια, δημιουργομε μαλθακά, νωθρά, ξαρτημένα καί νασφαλ παιδιά. Οτε νά φήνεις λλον, λέει σιος, νά τά παίρνει γκαλιά, διότι το μεταδίδει τά δικά του πνευματικά μικρόβια. Λοιπόν, ατά πο λέει γιος γιά τό κράτημα το παιδιο πό ξένους θυμμαι ντονα νά τό τηρον στήν Κύπρο ο παλαιότερες γενιές. Θά μο πες τώρα, τό παιδί δέν θέλει χάδι; Δέν θέλει να φιλί; Δέν θέλει μιά γκαλιά; δ θέλουν ο μεγάλοι. Λοιπόν, κου τόν γιο. «Νά τά κάνετε», λέει, «ατά, λλά μυστικά. Μυστικά τό λαχταρς, τό χαϊδεύεις καί νοερά τό φιλς στό κεφαλάκι. Νοερά». Δηλαδή, νά πάρχει μία σχέση μεταξύ μητέρας καί παιδιο νοερ. Κι ατό εναι κάτι πο δένεχουμε διδαχτε. ς π να παράλληλο παράδειγμα. γώ, ς πίσκοπος, χω πρόβλημα μέ τόν τάδε ερέα. Τόν φέρνω στή μνήμη μου κε πο εμαι στήν Ερύχου καί ς εναι ατός σέ λλο χωριό. Νοερά τόν γκαλιάζω καί νοερά τόν σπάζομαι. Καί το λέω, πάλιν νοερά· «Πάτερ μου, σέ συγχωρ γι’ ατό πο μου επες, συγχώρα μέ καί σύ μένα. Χριστός ν τ μέσω μν». Καί φέρνω στό, νο μου τό πρόσωπο το Χριστο μου καί τόν βάζω νάμεσά μας, νά μς νώνει Ατός. Ατός ταν τρόπος το γίου Πορφυρίου. Ατός ταν τρόπος το γίου ακώβου. Ατός ταν τρόπος το γίου Παϊσίου. Ζοσαν νοερά μέ τή χάρη το Θεο λες τίς σχέσεις τους. Συνεχίζει λοιπόν καί μς λέει γιος Πορφύριος. Τό βρέφος εναι πολύ εαίσθητο στά χάδια. Διεγείρεται μέσως. πίσης, εναι πολύ σημαντικό ο γονες νά προσεύχονται πάνω πό τήν κούνια το παιδιο. διαιτέρως, ταν κοιμται τό παιδί. Τότε προσευχή πιδρ ες βάθος. Τό κακό δέν νθίσταται. νταση πέφτει. Ατό τό καναν ο πρωτινοί. Ο πρωτινοί Κύπριοι περίμεναν τά παιδιά τους νά κοιμηθον καί πήγαιναν πάνω πό τήν κούνια καί τά σταύρωναν καί προσευχόντουσαν. Καί μετέδιδαν τσι στά παιδιά τούς νέργεια πνευματική. Γιά νά χουν ποθέματα σέ δύσκολες ρες τς φηβείας καί τς πρώτης νεότητας.

Μιά φορά, πως μς επε πνευματική κόρη το γίου Πορφυρίου καί συγγραφέας το νά χείρας βιβλίου, τήν πρε τηλέφωνο σιος καί μέ τό μέγα διορατικό του χάρισμα πο ταν σάν τηλεσκόπιο, τς λέει· «Κόρη μου, μά γιατί βαλες τόσο ψηλά τακούνια;» βλεπε καί τά τακούνια πο φορε. Το λέει, «Γέροντα, μο ρέσουν». «Ναί», τς λέει, «λλά πό ατά πηρεάζεται κυκλοφορία το αματός σου καί δυσκολεύεται τό μβρυο πο χεις στήν κοιλιά σου. κος; Δέν χει ναπνοή παρκ». Καί λέω, κοίταξε, πς βλέπει νας γιος τή διαμόρφωση τν παιδιν, κόμα καί πό τά τακούνια πο φορομε, κόμα καί πό τά ροχα πο φορομε. Στήν περίπτωση πο σ’ να σπίτι δέν χει μόνο να παιδί, λλ’ χει δύο καί τρία καί τέσσερα, συμβούλευε γιος· « περιποίηση το κάθε παιδιο νά γίνεται χωριστά. Νά μή σέ βλέπει τό μεγάλο νά θηλάζεις νά κάνεις μπάνιο τό μωρό. Μαχαιριά στήν καρδιά βάζεις. Ζηλεύει γιά πάντα». Τό πάθος τς ζήλειας εναι να πάθος πο ατοί ο νθρωποι το Θεο εχαν μεγάλη γνοια νά ντιμετωπίζεται σωστά, νά προλαμβάνεται.

Τό κλάμα το μωρο εναι τραγούδι

Γιά τό κλάμα το μωρο, πο πολλές μανάδες δέν ντέχουν, λεγε σιος· «διαιτέρως ταν κλάψει τήν πρώτη φορά, τήν πρώτη μέρα, νά τό φήσεις, νά μήν τό πιάσεις μέ τίποτα. Διότι μετά θά τό κακομάθεις». Καί συμπλήρωνε· «Τό κλάμα το μωρο εναι τραγούδι. νοίγουν καί ο φωνητικές χορδές. πίσης, πιδρ πάρα πολύ θετικά μουσική στό βρέφος». Μο κάμνει ντύπωση πο μίλαγε γιά τή μουσική, γιατί ντως εναι μέρος τς ζως τν νθρώπων, καί τν μεγάλων καί τν μικρν καί τν βρεφν καί τν κυοφορούμενων. λεγε· «ταν εναι γκυος γυναίκα, νά κούει ρεμη μουσική. Νά κούει βυζαντινή μουσική, νά κούει παραδοσιακή μουσική, νά κούει κλασική μουσική. Νά μήν κούει ταραγμένη μουσική. ταραγμένη μουσική ταράζει τό μωρό. κόμα καί τά ζα, ταν τούς βάζεις μουσική κατεβάζουν περισσότερο γάλα. λλά χι ποιαδήποτε μουσική. Τό παναλαμβάνω ατό».

Παιδικά παιχνίδια

Τό παιδί, καθώς μεγαλώνει, θέλει παιχνίδια… Κάποιες φορές πο μέ καλον νά κάνω γιασμό σέ σπίτι, πηγαίνω καί προσπαθ νά μιμομαι τούς παπάδες τούς πρωτινούς του χωριο μου, πο ρραιναν γιασμό σέ λα τά δωμάτια το σπιτιο. ταν λοιπόν φτάνει ρα πο θά μπ μέσα στά παιδικά δωμάτια τά δωμάτια παιχνιδιο, τί βλέπω κε! Συνήθως καμμιά πενηνταριά παιχνίδια, κάμποσα «μίκι μάους», κόμικς, κάμποσες κοκλες μέ ποκρουστικές φιγορες, κάτι σάν δαιμονικά ντα… Σπάνια νά βρες καμιά εκόνα σέ παιδικό δωμάτιο. Πολύ σπάνιο. Καί μετά λέμε, γιατί τά παιδιά μς χουν φοβίες, χουν νασφάλειες! Μά, τί τούς δώσαμε; Τόν Μίκι Μάους καί τά στρουμφάκια; Καί ατά ταν τς ποχς μας. Φανταστετε σήμερα τί γίνεται! Λοιπόν, κοστε τί μς συμβουλεύει σχετικά γιος Πορφύριος: «Τά παιχνίδια δέν τά χουμε λα ραδιασμένα πλούσια. Τά ‘χ στό πατάρι. Σήμερα βγάζω να γιά μιά βδομάδα. Μετά τό ξαφανίζω, βγάζω δεύτερο, τρίτο. Ποτέ λα μαζί! ν τό παιδί πιμένει καί θέλει να συγκεκριμένο, νά το πετε· ‘‘Δέν χουμε λεφτά νά πάρουμε ατό πο θέλεις, κόμη καί ν χουμε. ν τό θέλεις πολύ, θά μαζέψουμε, θά κάμουμε οκονομία, θά στερηθομε κάτι λλο, τίς σοκολάτες γιά παράδειγμα, γιά νά μπορέσουμε νά σού τό πάρουμε». Δηλαδή, νά καταλαβαίνει καί τό παιδί τι τά γαθά «κόποις κτνται». Διαφορετικά, ν το γοράζουμε ,τι θέλει —πως κάνουν σχεδόν λοι ο γονες σήμερα— στό τέλος τς μέρας θά διαμορφώσουμε να γριο καί δίστακτο μανιώδη καταναλωτή, πο τελικά θά πνίξει μς, μετά θά πνίξει τή γυναίκα του, καί γυναίκα τόν ντρα καί τά παιδιά του. Γί’ ατό καί πάρχει ατή λυσιδωτή διαφθορά τν νθρώπων. Καί μετά πορομε γιά τή σύγχρονη κοινωνία, πς κατάντησε σ’ ατό τό χάλι.

Θρησκευτική καταπίεση

Τώρα, μή νομίζουμε τι μες, ο νθρωποι τς κκλησίας, τά χουμε λύσει λα. γιος Πορφύριος μιλ καί γιά τή θρησκευτική καταπίεση πο συνείδητα πολλοί χριστιανοί σκον στά παιδιά τους. Ατό συμβαίνει, λέει, «πειδή ο διοι εναι καταπιεσμένοι καί πό τή ζωή τούς πουσιάζει μετάνοια, στω καί ν εναι σέ λες τίς θρησκευτικές τους ποχρεώσεις τυπικοί καί θικοί. Διότι χριστιανός πο ελικρινά μετανοε, νοιώθει χαρά καί χι καταπίεση. Καί δέν θέλει σέ κανέναν λλον νθρωπο νά πιβάλει ποιαδήποτε δική του πεποίθηση, ετε κοσμική, ετε θρησκευτική». Καί συνεχίζει ραιότατα γιος. «Δέν εναι ρκετό νά εναι ο γονες εσεβες. Πρέπει νά μήν καταπιέζουν τά παιδιά, γιά νά τά κάνουν καλά μέ τή βία. Εναι δυνατό νά διώξουμε τά παιδιά πό τόν Χριστό, ταν κολουθομε τά τς θρησκείας μέ γωισμό. Τά παιδιά δέν θέλουν καταπίεση. Μήν τά ξαναγκάζετε νά σς κολουθήσουν στήν κκλησία. Μπορετε νά πετε, ποιος θέλει μπορε νά λθει τώρα μαζί μου ργότερα. φστε νά μιλήσει στίς ψυχές τούς Θεός».

ρα, κατά τόν γιο, ατία πο τά παιδιά μερικν θρησκευομένων χριστιανν ταν μεγαλώσουν γίνονται τίθασσα καί φήνουν καί τήν κκλησία καί τρέχουν λλο νά κανοποιηθον, εναι συχνά ατή καταπίεση πο τούς σκον ο τάχατες εσεβες γονες. Πο δυστυχς εχαν τή φροντίδα νά κάνουν τά παιδιά τούς καλούς χριστιανούς, λλά μ’ ατή τήν γάπη τους, τήν νθρώπινη, τήν διάκριτη, τά καταπίεσαν καί, τελικά, τί γινε; Τό ντίθετο! ν ταν τά παιδιά ναπτύσσονται μέσα στήν λευθερία, βλέποντας συγχρόνως τό καλό παράδειγμα τν μεγάλων, χαιρόμαστε νά τά βλέπουμε. Ατό εναι τό μυστικό. Νά εσαι καλός, νά εσαι γιος, γιά νά μπνέεις, νά κτινοβολες. ζωή τν παιδιν πηρεάζεται μεσα πό τήν κτινοβολία τν γονέων. πιμένουν ο γονες: «ντε, νά ξομολογηθες. ντε, νά μεταλάβεις. ντε, νά κάνεις κενο. ντε, νά κάνεις τό λλο». Καί στό τέλος τίποτα δέν γίνεται. ν, ν τό παιδί βλέπει σένα πο ζες νσυνείδητα τήν πίστη σου νά κτινοβολες, νά κτινοβολε Χριστός μέσα σου, τό ρπάζει καί τό κρατ γιά πάντα. κε βρίσκεται τό μυστικό. Καί ν γίνει ατό ταν τό παιδί εναι μικρό στήν λικία, δέν θά χρειαστε νά κοπιάσει πολύ ταν μεγαλώσει. Μήν προσπαθετε λοιπόν μέ νθρώπινους τρόπους νά διορθώσετε κακές καταστάσεις. Δέν ρχεται κανένα καλό ποτέλεσμα. Μόνο μέ τήν προσευχή καί τό προσωπικό σας παράδειγμα θά φέρετε ποτέλεσμα. Νά πικαλεσθε τή Θεία Χάρη νά πάει μέσα στήν ψυχή τν παιδιν σας, γιά νά τά γιάσει. Ατό θά πε χριστιανός.

παινος: πρόξενος το γωισμο

Τελειώνοντας, θά θελα νά ναφερθ σέ κάτι τό ποο εναι πάρα πολύ νατρεπτικό τν δεδομένων τς σύγχρονης παιδαγωγικς, πως τό προσεγγίζει ατός μέγας διδάσκαλος καί παιδαγωγός, πο λέγεται γιος Πορφύριος. Καί ναφέρομαι στό ζήτημα το παίνου. Πς χρησιμοποι τόν παινο ς μέσον γωγς το παιδιο. κοστε, καλές μου δασκάλες καί καλοί μου δάσκαλοι τί μς νουθετε σχετικά, λέει γιος:

«Στά παιδιά παινος κάνει κακό. ποιος μς παινε, μς πλανάει καί μς χαλάει τούς δρόμους τς ζως μας. Πόσο σοφά εναι τά λόγια του Θεο! παινος δέν προετοιμάζει τά παιδιά γιά καμμιά δυσκολία. Καί βγαίνουν προσάρμοστα καί τά χάνουν καί τελικά ποτυγχάνουν. Στό μικρό παιδάκι λένε λο παινετικά λόγια. Μήν τό μαλώσουμε, μήν το ναντιωθομε, μήν τό πιέσουμε τό παιδί. Μαθαίνει, μως, καί τσι δέν μπορε νά ντιδράσει σωστά καί στήν πιό μικρή δυσκολία. Μόλις κάποιος το ναντιωθε τσακίζεται, δέν χει σθένος. Ο γονες εθύνονται πρτοι γιά τήν ποτυχία τν παιδιν στή ζωή. Καί ο δάσκαλοι καί ο καθηγητές μετά. Τά παινον διαρκς. Τούς λένε γωιστικά λόγια. Δέν τά φέρνουν στό πνεμα το Θεο. Τά ποξενώνουν πό τήν κκλησία. Τά παιδιά, μέ τούς συνεχες παίνους, δέν οκοδομονται. Γίνονται γωιστές καί κενόδοξοι. Θά θέλουν σέ λη τους τή ζωή νά τούς παινον λοι διαρκς. στω καί ν τούς λένε καί ψέματα. Τά παιδιά, ταν τά παινες συνεχς καί χωρίς διάκριση, τά πειράζει ντίθετος, πειρασμός. Τούς ξεσηκώνει τό μυαλό γωισμός καί, συνηθισμένα πό μικρά στούς παίνους πό γονες καί δασκάλους, σως προχωρον στά γράμματα. λλά, τί τό φελος; Στή ζωή θά βγον γωιστές, καί χι χριστιανοί. Ο γωιστές δέν μπορον νά εναι ποτέ χριστιανοί. θρησκεία μας δέν θέλει πό μικρά νά μαθαίνουν γωγή. ντίθετα, θέλει τά παιδιά πό μικρά νά μαθαίνουν τήν λήθεια» (πό τό βιβλίο, Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος καί Λόγοι, κδ. Ι. Μ. Χρυσοπηγς, Χανιά Κρήτης, 2003).

Στή θέση τς γωγς, γιος βάζει τήν λήθεια, τήν λήθεια το Χριστο: «Γνώσεσθε τήν λήθειαν, καί λήθεια λευθερώσει μς». Καί τονίζει: «ταν παινες ναν νθρωπο, τόν κάνεις γωιστή. γωιστής εναι μπερδεμένος, δηγούμενος πό το διαβόλου καί το κακο πνεύματος. Πρέπει νά πες τήν λήθεια. Νά τή μάθει νθρωπος. λλις τόν ποστηρίζεις στήν μορφωσιά του. ταν πες στόν λλο τήν λήθεια, ατός κατατοπίζεται. Προσέχει, κούει καί τούς λλους, καί γκρατεύεται. τσι καί στό παιδί νά πες τήν λήθεια. Θά τό μαλλώσεις, γιά νά κατατοπιστε τι ατό πο κάνει δέν εναι καλό. Ποτέ δέν πρέπει νά παινομε τούς συνανθρώπους μας καί νά τούς κολακεύουμε. λλά νά τούς δηγομε στήν ταπείνωση καί στήν γάπη το Θεο. Καί οτε νά πιζητομε μες νά μς γαπνε, λέγοντας παίνους στούς λλους. Νά μαθαίνουμε νά γαπμε καί χι νά ζητομε νά μς γαπνε! Νά γαπομε λους τους ν Χριστ δελφούς νιδιοτελς. Χωρίς νά περιμένουμε παίνους καί γάπη π’ ατούς. τσι νά δηγετε καί τά παιδιά το σχολείου. Ατή εναι λήθεια. λλις, γίνονται προσάρμοστα. ταν λοιπόν μες μέ τούς παίνους δημιουργομε στό παιδί ατό τό περεγώ, το φουσκώνουμε τόν γωισμό, το κάνουμε μεγάλο κακό. Τό κάνουμε νά γίνεται πιό πιρρεπές στά διαβολικά πράγματα. Ατό κατόρθωσε διάβολος νά κάνει. κανε τή γ λαβύρινθο. Γιά νά μήν μπορομε νά συνεννοηθομε μεταξύ μας. Τί εναι ατό πο πάθαμε καί δέν τό καταλάβαμε! Βλέπετε πς πλανηθήκαμε; Καταντήσαμε τή γ μας καί τήν ποχή μς σωστό ψυχιατρεο. Καί δέν καταλαβαίνουμε τί μς φταίει». Καί συνεχίζει καί λέει τά ξς φοβερά:

«Τό συμπέρασμα πο βγαίνει εναι τι πρέπει νά μάθομε στά παιδιά νά ζον ταπεινά καί πλά καί νά μήν ζητον τόν παινο καί τό ‘μπράβο’. Νά τά μάθομε τι πάρχει ταπείνωση, πο εναι γεία τς ζως. νοοτροπία τς σημερινς κοινωνίας κάνει κακό στά παιδιά. χει λλη ψυχολογία, λλη παιδαγωγική, πο πευθύνονται σέ παιδιά θεων. νοοτροπία ατή δηγε στήν συδοσία. Καί βλέπετε τ’ ποτελέσματα στά παιδιά καί στούς νέους. Φωνάζουν σήμερα ο νέοι. Λένε: ‘‘Πρέπει νά μς καταλάβετε!’’ Δέν πρέπει, μως, νά πμε μες σ’ ατούς. ντίθετα, θά προσευχόμαστε γι’ ατούς, θά λέμε τό σωστό, θά τό ζομε, θά τό κηρύττομε, λλά δέν θά προσαρμοσθομε μέ τό πνεμα τους. Νά μή χαλάσομε τό μεγαλεο της πίστεώς μας. Δέν γίνεται, γιά νά τούς βοηθήσομε, ν’ ποκτήσομε τή δική τους νοοτροπία. Πρέπει νά εμαστε ατοί πο εμαστε καί νά κηρύττομε τήν λήθεια, τό φς». Νά καί πάλι συνέχεια τς ρθοδόξου πίστεως, «Τό Φς εναι γνώση καί χι γνώση φς»!

ν κατακλείδι, γιος Πορφύριος, μέ τίς παιδαγωγικές ατές πνευματικές του νουθεσίες πρός τούς πιστούς, στήν οσία παρεμβαίνει στή σύγχρονη διαστρεμμένη παιδαγωγική, γιατί μ’ ατή διαστρεβλώνεται λήθεια το νθρώπου πό τόν πειρασμό καί, ,τι διαστρεβλώνεται, εναι δαιμονικό. Παρεμβαίνει, γιά νά μς φυπνίσει πό τόν κοσμικό λήθαργο καί τήν περιρρέουσα τμόσφαιρα τς κκοσμίκευσης, πο μαλθακώνει τούς χριστιανούς, τούς ποπλαν, πομακρύνοντάς τους πό τήν γιοπνευματική καί ποστολική παράδοση τς κκλησίας μας, πό τή μετάνοια, τήν προσευχή καί τήν πίστη στήν αώνια ζωή. πό σα δηλαδή εναι προϋπόθεση γιά νά χουν ο ρθόδοξοι χριστιανοί κάθε ποχς ψηλό φρόνημα γωνιστικότητας καί μαχητικότητας, οτως στε νά μήν παρασύρονται πό τίς μεθοδεύσεις το διαβόλου καί τά ψεύτικά του λόγια. ν κάτι πολειπόμεθα μες ο σύγχρονοι χριστιανοί, εναι τό γωνιστικό φρόνημα καί πς νά παραμείνουμε πιστοί στά διδάγματα τν Πατέρων τς κκλησίας μας, γιατί ατά μας δηγον στό νά κατανοήσουμε τίς ντολές το Κυρίου καί νά προσπαθήσουμε νά τίς φαρμόσουμε στή ζωή μας.

γιος Πορφύριος, ζώντας μπειρικά τήν ληθινή γνώση καί τή φώτιση το Τριαδικο Θεο, δέν κφράζει μέ τά λεγόμενά του κάτι καινούργιο, λλά κφράζει τή διαχρονική ρθόδοξη παράδοση γύρω πό τήν ερότητα το Γάμου, τή σχέση νδρός καί γυναικός καί τήν νατροφή τν παιδιν.

Μέ ρθόδοξο λόγο ληθείας γιος μιλ γιά τό ποιά πρέπει νά εναι γιής πό τό ζεγος ντιμετώπιση το ρωτα, τς σεξουαλικότητας καί τς νατροφς τν παιδιν μέσα στόν ελογημένο Γάμο, γιατί ατή τήν ελογημένη πό τήν κκλησία νωση νδρός καί γυναικός, τήν προσβάλλουν σήμερα, σο ποτέ λλοτε, ο δαιμονικές δυνάμεις καί λεγόμενη μεταπατερική θεολογία, μλλον γαπολογία, καί τή διαστρέφουν, μέ ποτέλεσμα τήν αξηση τν διαζυγίων καί τήν αξηση τν προβληματικν παιδιν.

Τελειώνω μέ μία εχή – προσευχή πο λοι ο γιοι πο γνώρισα γαποσαν καί ποδίδει τό νόημα λης της μιλίας:

Χριστέ, τό φς τό ληθινόν,
τό φωτίζον καί γιάζον πάντα νθρωπον
ρχόμενον ες τόν κόσμον,
σημειωθήτω φ’ μς τό φς το προσώπου σου,
να ν ατ ψώμεθα φς τό πρόσιτον·
καί κατεύθυνον τά διαβήματα μν,
πρός ργασίαν τν ντολν σου·
πρεσβείαις τς παναχράντου σου Μητρός,
καί πάντων σου τν γίων. μήν.»

Πηγή μας: