Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

«Άχρηστος κόσμος»



«Άχρηστος κόσμος»

"Αν ο κόσμος αυτός σταματήσει να έχει άγιους, αν σταματήσει δηλαδή η παράδοση της αγιότητος, τότε όπως λένε οι Άγιοι μας, θα είναι άχρηστος ο κόσμος… Η αγιότητα αποκτάται από τον άνθρωπο με την Χάρη του Θεού αλλά και με τον προσωπικό αγώνα του ανθρώπου. Αγιότητα Άγιοι Αγώνας Πνευματικός Χάρη Θεού"

πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός

Πηγή μας:






Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Η Ελλάδα μας παραδομένη στις κάθε είδους πυρκαγιές της


Η Ελλάδα μας παραδομένη στις κάθε είδους πυρκαγιές της

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ!

ΑΝΕΙΠΩΤΗ Η ΘΛΙΨΗ!

Η Ελλάδα για μια ακόμα φορά μετρά πληγές.

Θρηνωδία, ίσως η πιο κατάλληλη λέξη.

Λέξη όμως, η οποία δεν αναφέρεται μόνο στο προφανές, που είναι τα θύματα των φονικών πυρκαγιών και οι συνακόλουθες υλικές επιπτώσεις.

Δυστυχώς, εκτός από τις πυρκαγιές και τα τραγικά θύματα που άφησαν πίσω τους, διαπιστώνουμε την θλιβερή κατάντια στην οποία έχει πλέον περιέλθει η δύστυχη πατρίδα μας.

Όλη η χώρα μοιάζει παραδομένη στις στάχτες της και στα αποκαΐδια των πνευματικών πυρκαγιών της, σε μία ευρύτερη αλληγορική θεώρηση των εννοιών, πέρα από το κατά κυριολεξία νόημά τους.

Αναφερόμαστε σε μία Ελλάδα σκιά του ενδόξου εαυτού της, πνευματικά καταρρακωμένη, αξιακά ισοπεδωμένη, εθνικά προδομένη, κοινωνικά διαλυμένη, οικονομικά εξαθλιωμένη, παραδομένη στη νοσηρότητα  ενός ανίερου πολιτικού συστήματος. Έρμαιο κάθε είδους άθεων και λαοπλάνων που συνειδητά και με «αξιοθαύμαστη» μαεστρία εξωθούν κάθε τι ευγενές, υψηλό και ζωηφόρο στο περιθώριο.

Το λυτρωτικό πρόσωπο του Σωτήρα Χριστού συστηματικά εξοβελίζεται από το κέντρο της κοινωνίας, σε έναν άνευ προηγουμένου επιχειρούμενο θρησκευτικό αποχρωματισμό της Ορθόδοξης πατρίδας μας.

Σε αυτό συντείνουν, η πρόθεση διαχωρισμού του κράτους από τη μητέρα και στυλοβάτη του γένους Εκκλησία,  η εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού με την αθρόα εισροή αλλοθρήσκων, η καταστροφή του κοινωνικού ιστού με την κατάλυση του θεοσύστατου θεσμού της οικογένειας, το κατρακύλισμα των χρηστών ηθών και η κηλίδωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η υποδούλωση της  ανθρώπινης ύπαρξης και ελευθερίας μέσω της επερχόμενης έκδοσης των νέων ταυτοτήτων.

Και ίσως δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα!

Ως δυναμική αντίδραση σε όλα τα  παραπάνω προβάλλει περισσότερο αναγκαία από ποτέ η επαγρύπνηση στις πνευματικές και εθνικές επάλξεις. Συνάμα δε η  ομόψυχη προάσπιση των αξιών και της Ορθόδοξης Παράδοσής μας, η κοινωνική αφύπνιση,  σε συνδυασμό με συνολική  μετάνοια.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με αυτή την προοπτική πρέπει να ερμηνευθούν τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου Παϊσίου και των άλλων αγίων και πατέρων για τα γεγονότα των καιρών μας, που ήδη βλέπουμε να εκτυλίσσονται.   

Μέσα από τα άγια και προφητικά τους λόγια,  λόγια πόνου, οδύνης και δοκιμασιών, προβάλλει η ελπίδα.

Η αναστάσιμη ελπίδα και η προσμονή της αναγέννησης του ευλογημένου ορθοδόξου έθνους μας από τις στάχτες των λαθών και των αμαρτιών μας!

Η πατρίδα μας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μία σειρά από κινδύνους, που δείχνουν να αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή στην μακραίωνη ιστορία της.

Τίποτα ωστόσο δεν έχει χαθεί, εκτός και αν το επιτρέψουμε!

Σε πείσμα όσων επιδιώκουν την εκμηδένιση του τεράστιου αυτού πνευματικού και πολιτιστικού μεγέθους που ονομάζεται Ελλάδα, δεν παύουμε να αντιστεκόμαστε. Προσδοκούμε την ανάσταση της πολύπαθης πατρίδας μας και τον φωτισμό όλων των λαών της γης προς δόξαν Κυρίου!

Δι’ ευχών της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής,

ΓΕΝΟΙΤΟ!

Π Λ



Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

«Αυτή η χώρα δεν πεθαίνει ποτέ, είναι από άλλη ράτσα. Είναι ευλογημένος λαός. Ας δούμε πόσες φορές έχει πέσει κάτω και σηκώθηκε»




Ο αγαπημένος τραγουδιστής των παιδικών μας χρόνων μιλά από καρδιάς και δηλώνει απερίφραστα: 

«Αυτή η χώρα δεν πεθαίνει ποτέ, είναι από άλλη ράτσα. Είναι ευλογημένος λαός. Ας δούμε πόσες φορές έχει πέσει κάτω και σηκώθηκε»


«Συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και την Τεριάννα Παππά έδωσε ο τραγουδιστής Γιώργος Κοινούσης, που αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως έχει συναντήσει τον γέροντα Παϊσιο 15 φορές.

Γιατί κρατήσατε την ιδιωτική σας ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;

Πρώτον, δεν πίστεψα ποτέ ότι είμαι σταρ και πάντα προσπαθούσα να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Μπορούσα να καθίσω στο Σύνταγμα να φάω το μήλο μου κι ας με σήκωναν στα χέρια, κι ας μου φιλούσαν τα πόδια. Δεύτερον, κράτησα την οικογένειά μου και τους φίλους μου κοντά μου. Ανοιξα την καρδιά μου και έβαλα τον Ιησού Χριστό και στις δυσκολίες λέω «γενηθήτω το θέλημά σου». Οι φωτογράφοι εκείνη την εποχή έρχονταν στα κέντρα κι εγώ ντρεπόμουν.

Είναι αλήθεια ότι έχετε γνωρίσει τον γέροντα Παΐσιο;

Έχω γνωρίσει αρκετούς αγίους της εποχής μας, όπως ο γέροντας Παΐσιος, ο όσιος Πορφύριος και ο γέροντας Εφραίμ, στην Αριζόνα. Τον γέροντα Παΐσιο τον είχα συναντήσει 15 φορές. Ομως, ό,τι έχει γίνει το κρατώ για μένα, όπως και όσα μου είπε. Δεν τα δημοσιοποιώ.

Με την κρίση πώς τα πάτε;

Είμαι πολιτικοποιημένος, αλλά τα γεγονότα με έκαναν να «ξυπνήσω». Η κρίση θα μας κάνει πιο ώριμους και πιο σοφούς. Πριν από χρόνια έλεγαν ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη, κι ενώ όλοι έφευγαν εγώ πήγα εκεί για συναυλία. Οταν είδε τη λαοθάλασσα ο δήμαρχος της πόλης, μου είπε «γιατί δεν γίνεστε πολιτικός;» κι εγώ του απάντησα: «Γιατί δεν θέλω να λέω ψέματα στον λαό». Για να επανέλθω, όμως, στην κρίση, θα σου πω ότι αυτή η χώρα δεν πεθαίνει ποτέ, είναι από άλλη ράτσα. Είναι ευλογημένος λαός. Ας δούμε πόσες φορές έχει πέσει κάτω και σηκώθηκε.

Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Όταν έχουμε μάθει σε έναν τρόπο ζωής, να θέλουμε δυο τρία χιλιάρικα για να συντηρηθούμε, ξυπνάμε χρεωμένοι. Μας έμαθαν να χαλάμε πολλά, για να μας τα πάρουν στο τέλος όλα και να μας τρελάνουν. Κάποια εποχή ξοδεύαμε περισσότερα απ’ όσα βγάζαμε και τώρα πληρώνουμε τα σπασμένα. Από το 1973 χάλασε το πράγμα. Στο Πέραμα, στις παράγκες, όταν πλέον είχα γίνει γνωστός, κάθε οικογένεια είχε τέσσερα αυτοκίνητα. Κανείς δεν βρέθηκε να πει την αλήθεια. Και όσους τόλμησαν να πουν ότι πάμε στον γκρεμό τούς αφάνισαν.»


Πηγή μας:



Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Καθηγητής Σαράντος Ι. Καργάκος: «Ὁ πατριωτισμός ὑπαρξιακό μας συστατικό»



«Ὀ πατριωτισμός πί χιλιετίες πρξε τό παρξιακό μας συστατικό»


Από τον Σαράντο Ι .Καργάκο

“Ας μή δίνουμε πίστη στά λόγια τν πολιτικν. Μπορον νά λένε ,τι θέλουν.
κόμη καί …λήθεια!

Κάποτε στό ράκλειο τς Κρήτης ντικρούοντας τά σα λεγε νας νεπάγγελτος πολιτικός εχα πε:

«Τό κακό μέ τούς πολιτικούς δέν εναι τι λένε ψέματα.
Τό κακό εναι τι τά …πιστεύουν.
Καί τό πιό κακό εναι τι τά πιστεύει καί πολύς λαός.

Σήμερα λλάς κινεται πί ξηρο κμς.
Στήν κόψη το ξυραφιο.

Τί προσφέρεται γιά σωτηρία;
Λόγια σάν λευκοπλάστης.

Δέν ναφέρομαι στό λεκτικό Νιαγάρα τς κυβερνήσεως λλά καί στίς προτάσεις-λύσεις τν λλων κομμάτων.

Γενικότητες μέ κύριο ξονα ναφορς τήν οκονομία.

λλά ρκε ατό;

Τουρκία μέ «κολαοζο» τήν λβανία οσιαστικά μς πειλε μέ πόλεμο.
Σέ λίγο πού ρντογάν ταν διαβάσει γιά τόν Δαμάδ λ Κιουμουρτζ θά διεκδικε καί τήν … Πελοπόννησο, τήν ποία τότε, το 1715, ν λόγω Δαμάδ πέσπασε πό τούς Βενετούς.

λλάς κατά τή μακρά καί πολυκύμαντη στορία της διεξήγαγε πολέμους πολλούς, κυρίως μυντικούς. Σήμερα χρειάζεται νά ξεκινήσει ναν πόλεμο πιθετικό.

Δέν ννο νά ζωστομε ρματα, σπαθιά, μπαλάσκες –χωρίς νά τό παραβλέψω κι ατό– ννο τό πιθετικός στή σωστή του σημασία.

Τό πίθετο πιθετικός βγαίνει πό τό πίσης πίθετο …πίθετο!

λέξη πίθετο βγαίνει πό τό ρμα πιθέτω, πού σημαίνει τοποθετ πάνω, τοποθετ μπροστά καί κατ’ πέκταση τοποθετ τά πράγματα σωστά.

πιθετικός ατός πόλεμος πρέπει νά ρχίσει πό τήν στορία, ποία κατάντησε ν νόματι μις προσδοκώμενης τουρκοφιλίας κάτι σάν σκορδαλιά χωρίς …σκόρδο, πως θά λεγε καί νεπανάληπτος Ροΐδης.

Καί γι’ ατό τό κάποτε πολυαγάπητο μάθημα τς στορίας χει πέσει σέ πλήρη νυποληψία.

χουμε φέρει σχεδόν τούς Τούρκους σέ ση ξία μέ λους τούς Ερωπαίους, φυσικά καί μέ μς, φο πάρχουν στορικοί καί διανοούμενοι εκολογράφοι πού διακηρύσσουν τι λα μας τά δεινά, κόμη καί τά τωρινά, ξεκίνησαν φότου φύγαμε πό τή σουλτανική …γκαλιά!

Χωρίς νά ξαιρ κάποια σπουδαα τζαμιά, πού τά πιό ραα εναι το λληνογενος Σινάν, τολμ νά ποστηρίξω τι μόνη «συνεισφορά» τν Τούρκων στόν παγκόσμιο πολιτισμό ταν τό γδάρσιμο τν ζωντανν.

τσι, πως γδαραν τόν γενναο γέτη τν Σφακιανν, τόν Δασκαλογιάννη μοια, μέσω χαμαιδιδασκάλων θά γδάρουν καί ,τι λληνικό πέμεινε στά νεκδιήγητα σχολικά μας γχειρίδια.

χω πικρή περα πό τήν νάγνωση καί διδασκαλία τέτοιων βιβλίων. Στό συγγραφικό γλάισμα τς κ. Ρεπούση καδημία βρκε 72 λάθη.
ταπεινότητά μου εχε βρε πάνω πό 100!

Ο παλαιότεροι ναγνστες σως νά νθυμονται τούς πέραντους καταλόγους λαθν πού εχα δημοσιεύσει στήν «Καθημερινή» καί στόν «Οκονομικό Ταχυδρόμο» στή δεκαετία 1985-1995.

Τήν δια ποχή ξερα καλά τό τί γινόταν στά σχολεα τς Δυτ. Θρκης καί τς Κωνσταντινουπόλεως.

πως χω δείξει μέ τό βιβλίο μου « στορία πό τήν Σκοπιά τν Τούρκων», ο γείτονες, μέ βάση τά σα πέδειξε Κεμάλ στή Γιάλοβα τό 1928, συνέταξαν μιά 4τομη «Ταρίχ» (= στορία) πού ποδεικνύει τι τά πάντα στόν πλανήτη εναι τουρκική δημιουργία.

τι ο λπεις εναι τουρκική νομασία, τι ο Τυρρηνοί-τρούσκοι εναι …Τορκοι καί, τέλος, τι Κρητικός, Κυκλαδικός καί Μυκηναϊκός πολιτισμός εναι δημιουργία τουρκικν φυλν.

κόμη καί ωνικός.

Ετυχς, ξαιρον μς τούς Δωριες.

ναντι ατν πίσημος πιστημονικός κόσμος τηρες πί τό πολύ– αδήμονα σιγή.

Εναι σως σχεδιασμένο νά γίνει πνευματικό μας πεπρωμένο σιωπή. Γιά νά πς μπροστά δέν πρέπει νά μιλς.

Τά νέα παιδιά τς λλάδας θά μεγαλώνουν ξω πό τή δική μας πνευματική πιρροή.

Τό φς θά τεθε πό τό μόδιον καί πνευματική μας ζωή θά κλεισθε σέ να Τρίγωνο Βερμούδων πού θά προσδιορίζεται πό τό πνευματικό πηρετικό προσωπικό κάποιων διαπλεκομένων φεντικν.

μως σχύς τν πηρετν το πνεύματος σο σχυρή κι ν εναι δέν παύει νά εναι σχύς πηρετν.

Τό τί προτείνω εναι προφανές: νά ξεκινήσουμε πόλεμο πιθετικό κατά τς δουλοφροσυνικς στοριομαθείας μας.

Νά χουμε πίγνωση το μικρο πληθυσμιακο μας μεγέθους λλά παράλληλα καί πίγνωση τς ξίας τν πρός μς παρξάντων.

Πάντα ο λληνες σαν λίγοι, λλά καναν ργα θαυμαστά.

κούω κάτι βατράχους το πνεύματος καί τς πολιτικς νά μς λένε τι ο καιροί δέν εναι ενοϊκοί γιά πατριωτισμούς.

Οφείλω νά π τι πατριωτισμός πί χιλιετίες πρξε τό παρξιακό μας συστατικό.

Δέν μπορομε ατό τό πέρτατο συνεκτικό λικό νά τό φήσουμε νά γίνει προεκλογικό σύνθημα κάποιων κομμάτων.

πατρίδα νήκει σέ λους.

Καί ταν πάρχει ατή πάρχουν καί κόμματα καί πολιτικοί.

«ναιρουμένου το λου οκ σται πος οδέ χερες» (= ταν χαθε τό λο, τό σμα, δέν πάρχουν οτε πόδι οτε χέρια), εχε πε ριστοτέλης.

Καί ατόν θά τόν εχαν ντάξει ο Τορκοι στή δική τους κουλτούρα, λλά δέν τούς συμφέρει.

ταν δάσκαλος το λεξάνδρου.”


Πηγή μας: